Hoewel Ajax een grote aantrekkingskracht heeft op voetballers, zwicht lang niet elke speler voor de Nederlandse recordkampioen. Ajax leek soms enorm dichtbij het aantrekken van een speler en toch kwamen sommige transfers om wat voor reden dan ook uiteindelijk niet tot stand. Zo ook in recentere jaren. Hoe is het die spelers vergaan nadat de afslag Amsterdam niet genomen werd?
Richarlison
Misschien wel het meest bekende voorbeeld van een op het laatste moment afgeketste transfer. De Braziliaanse vleugelaanvaller Richarlison was in de zomer van 2017 zeer dicht bij een overstap naar Ajax, maar koos op het allerlaatste moment voor Watford. Er was al een akkoord met Fluminense, de toenmalige werkgever van Richarlison, maar vlak voordat de aanvaller zijn handtekening onder een Amsterdams contract neer wilde zette, belde Watford-trainer Marco Silva. 'Hij vertelde me dat hij me wilde hebben bij Watford', zei Richarlison in september 2017. 'Hij zag potentie in me en zei dat ik op drie posities voorin kon gaan spelen. Door Silva veranderde ik van gedachten.'
Bij Watford, dat uiteindelijk 12,4 miljoen euro voor hem neerlegde, maakte Richarlison veel indruk. Hij deed mee in alle Premier League-duels van het seizoen 2017/18 en was betrokken bij tien goals. Een jaar later verruilde hij de club uit de gelijknamige stad voor bijna veertig miljoen euro voor Everton, waar hij een vaste waarde is in de voorhoede. In de seizoenen 2018/19 en 2019/20 scoorde hij tweemaal dertien competitiegoals. Zijn goede prestaties in Engeland leverde hem in 2018 een uitnodiging voor Brazilië op, het land waar hij al twintig interlands voor heeft gespeeld.
Martin Ødegaard
In het najaar van 2014 zat vrijwel de hele wereld achter de pas vijftienjarige Martin Ødegaard aan. In eigen land had de Noor al een basisplaats bij Strømsgodset IF, dat toen al wist dat de jongeling niet te behouden was. In zijn zoektocht naar een geschikte bestemming bezocht Ødegaard tal van clubs, waaronder Manchester City, Manchester United, Bayern München, Real Madrid en dus ook Ajax. De Amsterdammers paaiden de jongeling enorm, mede via toenmalig Hoofd Jeugdopleiding Wim Jonk, die Ødegaard bezocht. Ook trainer Frank de Boer, oud-speler André Bergdølmo en de Noorse bondscoach spraken hardop de wens uit dat de middenvelder naar Ajax zou trekken. Dat deed hij echter niet, want na lang wikken en wegen zette hij in januari 2015 zijn handtekening onder een contract bij Real Madrid.
Zijn keuze kon op veel kritiek rekenen, want lang niet iedereen was overtuigd van de langetermijnsvisie van Real Madrid, dat bekendstaat als een club die graag spelers koopt die er direct staan. De Madrilenen leenden de Noor dan ook uit aan sc Heerenveen, Vitesse en aan Real Sociedad, waar hij vorig seizoen veel indruk wist te maken. Voor Real Madrid-coach Zinedine Zidane was het duidelijk: Ødegaard is goed genoeg, wordt niet meer uitgeleend en mag zich in het seizoen 2020/21 een vaste selectiespeler noemen. En dat is hij dus ook geworden, al heeft de nu 21-jarige speler deze jaargang in slechts de helft van de wedstrijden op het veld gestaan.
Bas Dost
In de laatste week van januari 2011 moest Ajax aan de bak op transfergebied. Sterspeler Luis Suárez werd voor 26,5 miljoen euro verkocht aan Liverpool, terwijl nieuwbakken coach Frank de Boer in de clinch lag met Mounir El Hamdaoui, de andere belangrijke aanvaller. Ajax richtte haar vizier op sc Heerenveen-spits Bas Dost en deed er alles aan om hem naar Amsterdam te halen. De toen 21-jarige aanvaller zag een overstap naar de landskampioen van dat seizoen wel zitten, maar zijn werkgever lag dwars. Dost spande op de slotdag van de transfermarkt een arbitragezaak aan in de hoop een transfer af te dwingen, maar de KNVB ging niet mee in zijn wens. Alsnog werd hij medisch gekeurd in Amsterdam, voor het geval beide clubs toch tot een akkoord zouden komen, maar dat gebeurde niet. Dost bleef in Heerenveen, waar hij het niet goed kon vinden met trainer Ron Jans.
De spits herpakte zich echter en schoot een seizoen later 32 keer raak in de Eredivisie, wat hem de topscorerstitel en een transfer naar VfL Wolfsburg opleverde. Daar wisselde hij sterke prestaties met mindere optredens af. Aan het begin van het seizoen 2016/17 vertrok hij naar Sporting Lissabon. Daar groeide hij uit tot een lokale sterspeler door de goals aaneen te rijgen. In zijn eerste seizoen werd hij zelfs topscorer van Portugal. Anno 2020 is Dost de vaste spits van Bundesliga-club Eintracht Frankfurt. Ook heeft hij tussen 2015 en 2018 achttien keer het shirt van het Nederlands elftal mogen aantrekken. Hij scoorde één keer, tegen Wales in 2015.
Diego Lainez
Het leek in de winterstop van het seizoen 2018/19 in kannen en kruiken: de transfer van de achttienjarige Diego Lainez van CF América naar Ajax. Scouts van de club volgden de Mexicaan meer dan een half jaar lang en in januari 2019 werd er geschakeld door Marc Overmars, directeur voetbalzaken in Amsterdam. De clubs waren eruit en ook de aanvaller zelf stond open voor een transfer, maar toen kwam daar Real Betis. De Spaanse club zou een alles-of-niets-poging gewaagd hebben en een delegatie richting Mexico gestuurd hebben om Lainez en zijn omgeving ervan te overtuigen toch voor Real Betis te kiezen. Ook Andres Guardado, actief bij de club uit Sevilla, werd ingezet om zijn landgenoot lekker te maken voor een transfer naar zijn club. En dat lukte.
Waarschijnlijk zou Ajax anno 2020 niet heel rouwig meer zijn om het mislopen van Lainez. De aanvaller overtuigt totaal niet bij Real Betis en komt amper voor in de plannen van trainer Manuel Pellegrini. Zijn statistieken liegen er dan ook niet om. Sinds januari 2019 stond de jongeling negen keer in de basis bij zijn club. Scoren deed hij slechts twee keer.
Leon Bailey
Drie keer was Leon Bailey heel dichtbij een transfer naar Ajax en drie keer ging het niet door. Als zestienjarige was de Jamaicaan in 2013 al akkoord met Ajax over een transfer naar Amsterdam, maar de EU-regels staken er een stokje voor. Minderjarige spelers van buiten de EU mochten (en mogen nog steeds) geen profcontract ondertekenen. Twee jaar later, in 2015, kon hij wél naar Ajax, maar vanwege interne conflicten bij de club ging ook dat niet door. 'De mensen in Amsterdam kregen onderling ruzie', verklaarde de aanvaller in 2018. In de zomer van 2016 klopte Ajax weer op de deur, maar toen had Bailey, op dat moment speler van KRC Genk, geen trek meer in een overstap naar de Nederlandse recordkampioen. Hij zag het niet als een stap hogerop.
Een half jaar later zou de Jamaicaan België inruilen voor Duitsland, voor Bayer Leverkusen om precies te zijn. Daar is hij nu één van de betere spelers. De vleugelaanvaller speelt vrijwel altijd, scoort veel, geeft veel assists en mag zich onderhand ook al international van Jamaica noemen. Toevalligerwijs is Peter Bosz zijn trainer in Duitsland. Hij was ook al oefenmeester van Ajax toen Bailey de club in de zomer van 2016 afwees.
Mateo Barac
Mateo Barac is wellicht de minst bekende speler in de lijst. Toch was hij in de zomer van 2017 bijna Ajacied. De club zocht een vervanger voor de vertrokken Jaïro Riedewald en kwam zodoende bij de toen 23-jarige Kroaat van NK Osijek uit. Beide partijen stonden open voor een transfer, kwamen ook tot een akkoord met Ajax, maar toen kwam daar de medische keuring. Tijdens de check zou aan het licht zijn gekomen dat de verdediger problemen met het hart had, waardoor Ajax genoodzaakt was de deal af te ketsen. Eerder die zomer vond namelijk het drama rondom Abdelhak Nouri plaats. De hartproblemen van Barac zijn nooit officieel bevestigd overigens.
Barac bleef dus bij NK Osijek, maar zou die club een jaar later alsnog verlaten. Hij stapte voor 1,3 miljoen euro over naar Rapid Wien, waar hij geen vaste basisplaats heeft. In 2,5 jaar tijd kwam hij tot 54 duels in het shirt van de Oostenrijkse club. Het aantal interlands dat hij voor Kroatië heeft gespeeld komt niet verder dan één. In januari 2017, nog voor de onderhandelingen met Ajax, speelde hij mee tegen Chili.
Plaats reactie