BoJA: Heitinga heeft bij vlagen het beste in zijn talenten naar boven gehaald

door BadembaBarrie 24

Bron Ajax Showtime

BoJA: Heitinga heeft bij vlagen het beste in zijn talenten naar boven gehaald

door BadembaBarrie 24

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax'(BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Nu het seizoen voor Jong Ajax op zijn einde loopt en de laatste competitiewedstrijd op het programma staat, kan de balans worden opgemaakt. Hoe is het seizoen verlopen? Wie waren de uitblinkers? Wat zijn de belangrijkste lessen die op basis van dit seizoen getrokken kunnen worden? En ongetwijfeld de meest prangende vraag voor veel Ajacieden: welke talenten lijken klaar om hun belofte in Ajax 1 in te gaan lossen?

Bij het beantwoorden van de eerste vraag, valt gelijk op dat Jong Ajax het qua resultaten vele malen beter heeft gedaan dan afgelopen seizoen. Vergelijk de (minimale) zevende plaats van de mannen van John Heitinga met de zestiende van de equipe van Mitchell van der Gaag van de voorgaande jaargang en het is duidelijk dat men op De Toekomst een stuk gelukkiger op het seizoen zal terugblikken dan in 2021.

Uiteraard zijn de resultaten bij Jong Ajax van ondergeschikt belang, want de ontwikkeling van spelers staat voorop. Toch zeggen de resultaten wel degelijk iets. Met Naci Ünüvar, Youri Regeer, Sontje Hansen, Kenneth Taylor, Kian Fitz-Jim, Anass Salah-Eddine en Enric Llansana – om maar enkele namen te noemen – stond er een grote kern aan spelers die ook vorig jaar regelmatig minuten maakten in Ajax’ tweede elftal. Zet de resultaten die zij dit seizoen, met grotendeels dezelfde tegenstand, behaalden af tegen de vorige jaargang en je krijgt een indruk van de ontwikkeling die zij hebben doorgemaakt.

De genoemde namen zijn ook niet geheel toevallig geselecteerd, want bijna allemaal maakten ze dit seizoen minuten in het eerste of werden ze op zijn minst beloond met een plaats in de wedstrijdselectie. Gezien de geringe doorstroom vanuit Jong Ajax vorig seizoen, is ook dat gegeven een goede indicator van de progressie die zij de afgelopen twaalf maanden geboekt hebben.

Velen binnen Ajax zullen tevreden beamen dat die goede individuele ontwikkeling van zoveel talenten mede te danken is aan Heitinga. De ras-Ajacied had als groot voordeel dat hij een flink aantal van de jongens waarmee hij dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie kwam te werken nog kende uit hun eerdere samenwerking in de jeugd. Mede door de goede banden die destijds al werden gesmeed, heeft Heitinga dit seizoen bij vlagen het beste in zijn talenten naar boven gehaald.

Onder leiding van de oud-verdediger straalde Jong Ajax plezier en frivoliteit uit. Met de keuze uit een flinke lading technisch begaafde voetballers, wist Heitinga met enige regelmaat een opstelling neer te zetten om je vingers bij af te likken. Sommige van de uitslagen die volgden (6-3 winst tegen NAC Breda, 2-4 winst bij Almere City, 4-4 gelijkspel tegen FC Volendam om er maar enkele te noemen) vatten Heitinga’s Jong Ajax goed samen: aanvallend van potentiële topkwaliteit, verdedigend – ironisch genoeg, gezien Heitinga’s positie in zijn tijd als speler – zeer kwetsbaar.

Uitblinkers

Dat de uitblinkers bij Jong Ajax dit seizoen voornamelijk voorin te vinden waren, mag dan ook geen verrassing heten. Met stip op één staat uiteraard Ünüvar, die vaak de vorm van Jong Ajax belichaamde. Was Ünüvar in vorm, dan was Jong Ajax dat ook. Speelde de creatieveling echter een keer een wat mindere wedstrijd, dan viel dat vaak ook te merken aan het spel van de rest van het team. Het feit dat Ünüvar dit seizoen het record voor de meeste doelpunten en assists namens Jong Ajax in één seizoen op zijn naam wist te zetten, is in dit geval dan ook veelzeggend.

Dat wil niet zeggen dat Jong Ajax volledig van Ünüvar afhankelijk was. Minstens zo belangrijk - zeker in de eerste seizoenshelft - was aanvoerder Regeer, die zich in een Mazraoui-achtige rol op rechtsback ontpopte tot sleutelspeler in Heitinga’s elftal. In minder constante mate wisten Fitz-Jim, Hansen, Youri Baas en later Salah-Eddine eveneens hun stempel op het elftal te drukken. En ook Max de Waal, die als spits in de eerste seizoenshelft furore maakte, verdient het om in dit rijtje spelers genoemd te worden.

Móéten presteren

Het wordt met name interessant om te zien hoe de jongens die volgend seizoen de overstap naar Ajax 1 zullen maken, omgaan met de druk van het constant moeten presteren. Over een 2-0 zege op Jong PSV die gevolgd wordt door een 6-2 nederlaag bij Excelsior wordt bij Jong Ajax niet zo moeilijk gedaan. Uiteraard moet het beter, maar de ontwikkeling van de spelers staat voorop en dus weegt het resultaat niet zo zwaar. Op maandagavond een 8 scoren om een paar dagen later een 4 te spelen, is bij Jong Ajax eigenlijk ook niet oké, maar het wordt er makkelijker vergeven dan in Ajax 1.

Wat dat betreft was de verloren strijd om de tweede periode een leerzaam moment voor de Amsterdamse beloften. De periodetitel was de bekroning geweest op een indrukwekkende reeks die Jong Ajax onder leiding van Heitinga sinds eind september neer had neergezet. Toen puntje echter bij paaltje kwam en er bij TOP Oss gewonnen moest worden om de periodetitel veilig te stellen, capituleerde Jong Ajax in de absolute slotfase. Een harde les over wat er, ook op Keuken Kampioen Divisieniveau, gevraagd wordt in de strijd om prijzen.

Doorstroom naar Ajax 1

Van de Jong Ajax-spelers van dit seizoen lijken er enkele rijp voor de overstap naar het eerste. Jay Gorter, Ünüvar, Taylor en Regeer staan wat dat betreft stijf bovenaan de pikorde. Ünüvar en Regeer trokken dit seizoen regelmatig de kar bij Jong Ajax en waren in veel opzichten de absolute sterspelers. Regeer kreeg al kansen in Ajax 1, Ünüvar nog wat minder, maar het vertrek van Erik ten Hag – die hem dit seizoen nog niet heel erg zag staan – kan daar verandering in brengen. Voor beide spelers lijkt de voorbereiding op komend seizoen de ideale mogelijkheid om definitief aan te haken.

Gorter en Taylor waren dit seizoen in veel opzichten al Ajax 1-spelers. Gorter fungeerde door blessures bij Maarten Stekelenburg en Remko Pasveer en de schorsing van André Onana meermaals als tweede keeper en mocht in de beker tegen Excelsior Maassluis zelfs debuteren in het eerste. De rest van zijn wedstrijden keepte hij in Jong Ajax en dat deed hij met verve. De doelman maakte indruk met zijn geweldige reflexen en hoewel hij soms een nog wat ruwe diamant is, lijkt een kans als eerste doelman van Ajax 1 volgend seizoen verre van een illusie.

Taylor kende lange tijd een lastig seizoen met enerzijds beperkte speeltijd in Ajax 1 en anderzijds teleurstellende, anonieme optredens als hij wel speelde - zowel in het eerste als bij Jong Ajax. In de laatste fase van het seizoen lijkt hij echter eindelijk zijn flow te hebben gevonden en met het naderende vertrek van Ryan Gravenberch lijkt hij zich op precies het juiste moment te ontpoppen tot diens ideale opvolger.

De outsiders

Achter Gorter, Regeer, Taylor en Ünüvar zit een groep outsiders die om uiteenlopende redenen minder direct aanspraak maakt op een plek bij het eerste, maar die plek - door voor hen gunstige omstandigheden - wel zomaar zou kunnen krijgen. Voor zowel Hansen, Llansana, Salah-Eddine als Amourricho van Axel Dongen pleit de positie waarop zij spelen voor een kans in Ajax 1.

Zowel centraal achterin, op linksback als op de vleugels lijkt Ajax komend seizoen vers bloed nodig te hebben. Als de meest prominente Jong Ajax-spelers op die posities komen Llansana, Salah-Eddine en Hansen ongetwijfeld op het lijstje met kandidaten te staan. Voor Van Axel Dongen geldt zelfs dat hij al even op weg leek om vast onderdeel te worden van de wedstrijdselectie van Ajax 1, tot een slepende enkelblessure vroegtijdig een einde maakte aan zijn seizoen. De ontwikkelingen op de transfermarkt komende zomer zullen van grote invloed zijn op de kansen die elk van deze spelers volgend seizoen zal krijgen.

De wildcards

De zogenoemde wildcards van dit Jong Ajax zijn Fitz-Jim en Kristian Hlynsson. Beiden hebben in principe niet constant genoeg gepresteerd om op basis daarvan een plek in Ajax 1 af te dwingen. Hun beste positie lijkt in het eerste elftal bovendien voldoende bezet om ook die korte termijn route naar het eerste geen heel waarschijnlijke te maken. Wat Hlynsson echter in zijn voordeel heeft werken, is dat hij er binnen de club wel goed op lijkt te staan, getuige zijn invalbeurten in Ajax 1 in een fase waarin hij nog niet bepaald de kar trok bij Jong Ajax. Als dat vertrouwen verder rijkt dan Ten Hag, is er een goede kans dat de IJslands jeugdinternational ook volgend seizoen in beeld zal zijn bij het eerste.

Voor Fitz-Jim geldt vooral dat hij zijn enorme potentieel consistenter tentoon moet zien te stellen. Dat potentieel kwam er dit seizoen slechts bij vlagen uit, maar áls het er uitkwam, was het gelijk duidelijk waarom Fitz-Jim zo geroemd wordt. In potentie lijkt hij alles te hebben wat een moderne middenvelder nodig heeft in het voetbal, met uitzondering van het fysiek. Als hij dat weet te ontwikkelen, maar bovenal zijn talent consistenter weet te benutten, is het niet ondenkbaar dat hij zich volgend seizoen alsnog bij Ajax 1 voegt.

Al met al is de seizoenafsluiting voor Jong Ajax ditmaal vele malen optimistischer dan grofweg een jaar terug. In elke linie dienen zich wel talenten aan die volgend jaar mogen hopen op een doorbraak in het eerste. Het extra jaar Keuken Kampioen Divisie, onder begeleiding van Heitinga, lijkt veel van de beloften goed te hebben gedaan. Met het oog op de ongetwijfeld tumultueuze transferzomer die er gaat volgen voor Ajax, hebben Heitinga en zijn equipe er in ieder geval voor gezorgd dat er een groep spelers klaarstaat waarvan de achterban het allerminst hoeft te betreuren als er een aantal de kans krijgt.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 'Heitinga is meer iemand waar spelers tegenop kijken'
#2 Joey Roggeveen, de nieuwe doelman van Jong Ajax
#3 De Gorter-hype is terecht, maar eerste keeper is een onnodige gok
#4 Ünüvar staat symbool voor de wederopstanding van Jong Ajax
#5 De Jong Ajax-talenten om het scherpst in de gaten te houden in 2022
#6 Heitinga staat opnieuw voor puzzel; wie wordt de nieuwe spits van Jong Ajax?
#7 Tijd, rust en geduld zijn de toverwoorden voor Ihattaren

Lees meer over:
Plaats reactie

In Bassey we trust +15361

Leuk stuk dit.

08-05-2022 01:05

Caparzo +4259

Er komt weer een JA lichting aan waar Ajax 1 veel aan gaat hebben. Komt grotendeels doordat ze in de 1e divisie "voor het eggie" spelen tegen profs, essentieel voor de ontwikkeling. Je ziet het verschil met Zuid, daar komt sporadisch een pareltje door, nu dan een keer met bijv. die Malacia maar meer uitzondering als regel.

06-05-2022 19:08

Telamon +9192

Geringe doorstroom vorig seizoen? Dit seizoen net zo zo niet geringer. Gewoon schandalig, en het is een zegen voor Ajax dat Ten Hag vertrekt, mits dit ook wordt ingezien door de leiding, en niet diezelfde fout wordt gemaakt.
Maar ben er bang voor, geen visie in de leiding, en diezelfde leiding heeft dit afdwalen van de kernwaarden, ook qua speelwijze, jarenlang toegestaan, dus vinden het allemaal wel prima.

Wat betreft Heitinga vs Van der Gaag, moet er ook wel bijgezegd worden dat onder Heitinga geen sprake meer was van corona-perikelen en daardoor ook mindere vorm, en iemand als Ünuvar die een enorme dip doormaakte, net als Hansen. Ook zijn de jongens onder Heitinga, mede door die stokkende doorstroom, samen weer een jaartje verder en rijper.

06-05-2022 13:33

Ozymandias +159568

Onder Vd Gaag leken meerdere talenten stil te staan in hun ontwikkeling en was er geen enkele lijn te vinden in het positiespel van Jong Ajax. Al direct vanaf het begin van het kwam daar onder Heitinga verandering in. Heitinga kende veel spelers van de o19/o18 en visa versa waardoor ze niet vanaf nul hoefte te beginnen maar ik denk dat weinig mensen vooraf hadden verwacht dat Heitinga zo snel een lijn in het positiespel van Jong Ajax zou krijgen. In tegenstelling tot Ten Hag (voordat die overschakelde naar een 4-3-3) hanteert Heitinga in zijn 4-2-3-1 daadwerkelijk een double pivot waardoor zijn opbouwspel veel minder voorspelbaar is dan dat in Ten Hag's 4-2-3-1.

Ervan uitgaande dat Schreuder de nieuwe hoofdtrainer van Ajax wordt en Zenkovic met zich meeneemt lijken Heitinga en Reiziger mij een goede aanvulling op dat duo. Hoewel ik geen fan ben van de speelstijl van Schreuder (en dus hoop dat Ajax voor een andere hoofdtrainer kiest) denk ik wel dat zo'n technische staf een speelstijl zou hanteren die dichter ligt bij het Ajax spelletje dan de huidige speelstijl van Ten Hag. Daarbij zou ik wel een groot vertrouwen hebben dat een technische staf onder leiding van Schreuder en met onder andere Heitinga als assistent goed voor de individuele ontwikkeling van de spelers zou zijn.

06-05-2022 13:21

Telamon +9192

@Ozy

En dat is een van de vele redenen dat ik tegen het vrijlaten van trainers ben, om hun eigen spelopvatting erop na te houden.
Het is voor de talenten alleen maar zoeken en zoeken en wennen, en zo verspilde tijd aan gerommel, terwijl als je gewoon het pure aanvallend combinatiespel aanhoudt, wat de basis van het Ajaxspel zou moeten zijn, talenten zich als een vis in het water voelen, en zich kunnen richten op een nog hoger combinerend vermogen ontwikkelen, in vloeiend spel waarbij zich heel veel balcontacten, aannames, (korte) (inspeel)passen, een-twee's, combinaties/driehoekjes, etc kunnen plaatsvinden en dat alles, samen met techniek, balgevoel, handelingssnelheid en creativiteit optimaal be- en geoefend wordt. Daar worden spelers beter van, beter dan van gerommel, want daar komt dan vaak ook niet echt tempo in.

Waar je, bij de juiste keuze voor een trainer voor het eerste, dat soortgelijke combinatiespel dan door kan trekken naar het eerste, en talenten volledig een zijn met die basis, en er veel sneller kunnen staan, en als team een flink hoog niveau van combinerend vermogen kan aantikken, wat de opbouw, onder druk uitvoetballen, spelen vanuit balbezit en creëren, en dat alles ook in de kleinere ruimte, nogal bevordert.

Helaas heeft dat plaastgemaakt voor vooral weer tactiekjes, en wat grover positiespel, wat vrij kansloos maakt in de kleinere ruimte, waar Ajax juist in moet zien te heersen, en die tactiekjes zijn te analyseren en ontregelen, wat je dit seizoen ook eindelijk ziet onder Ten Hag. Als men Ajax al die jaren zo had aangepakt, dus met compacter spel, had Ten Hag er al helemaal niks van gebakken.

06-05-2022 13:38

Ozymandias +159568

Als je spelers niet aan meerdere variaties van het Ajax spelletje opleid zullen ze veel te weinig worden geprikkeld in hun tactische ontwikkeling. Dan leidt Ajax geen voetballers maar robots op die nooit voor zichzelf hebben leren denken. De basis van het Ajax spelletje is voor elke beloften- en jeugdtrainer een verplichting en zie je ook duidelijk terug in het spel van elk jeugdteam. Ajax heeft niets aan een fantastisch op elkaar ingespeeld teams die elk seizoen precies dezelfde tactiek hanteren waarbij de individuele ontwikkeling van de talenten nauwelijks wordt geprikkeld. Toen Bosz hoofdtrainer van Ajax werd was hij geschokt hoe weinig tactische kennis de door Jonk opgeleide talenten hadden terwijl de speelstijl van Bosz zelf redelijk simplistisch is. Jonk is te veel een Van Gaal opleider gebleken die een te grote nadruk op het team en de atletische ontwikkeling legde. Alleen zei hij tegenlijkertijd af en toe "Cruijff" en liet hij jeugdtrainers rouleren waardoor het minder opviel.

Ik begrijp sowieso niet waarom iemand van de meest adaptable speelstijl Totaalvoetbal een dogmatische speelstijl zou willen maken (zoals Jonk wilde). Dat staat haaks op alles waar Cruijff voor stond. De reden waarom Ajax nooit van Totaalvoetbal af hoort te stappen is omdat de speelstijl tactisch het antwoord op elk mogelijk tactische probleem kan geven. Alleen is dat niet meer mogelijk als de speelstijl wordt gedochmatiseerd.

06-05-2022 13:40

Telamon +9192

@Ozy

Ja, dat heb je eerder geschreven, maar ik ben dus van mening dat tactiek veel te moeilijk wordt gepraat. Hoeveel spelers van buitenaf die Ajax haalde, waren zo in te passen? De meesten, als de kwaliteit er maar was. Zie ook Slot, haalt wel een paar spelers die qua type passen, maar had zijn tactiek er zo in zitten. Je kan zeggen van Bosz wat je wil, maar ook zijn tactiek had ie bij iedere club er zo inzitten. De persoonlijke opdrachten die een individuele speler meekrijgen, zijn niet zo ingewikkeld. Dan en dan diepgaan, zo en zo dekken en op dat moment drukzetten.

Robot creëer je in mijn ogen vooral door inderdaad wel één tactiek aan te leren, maar daarbij ook vol te gooien met vaste taken, vaste looplijnen, etc. Als je uitgaat van het combinatiespel, is dat niet het geval, want dat is de basis van alles, juist zonder echt vaste taken, maar steeds dat even aanbieden of even wegstappen om ruimte te maken, zo goed mogelijk aannemen en snel weer doorspelen of juist even inhouden, en na het passen meteen weer doorbewegen voor combinatie of driehoekje, etc. Als al je spelers dat beheersen, kan je de tegenstander over het hele veld wegtikken.

Om van daaruit dan meer wapens te creëren, kan je ervoor kiezen een half of 10 neer te zetten met wat meer diepgang, of anders een creatieve 10 en heel handige buitenspelers met diepgang, etc. Alleen al door een type er neer te zetten maak je dan al tactische nuances. En een speler die dat combinatiespel volledig beheerst, en er er niet eens meer bij na hoeft te denken, heeft aanvullende taken zo onder de knie.

Ik zie dus te weinig het vlotte en korte combinatiespel terug. Ik zie teveel gerommel en elkaar niet kunnen vinden, waardoor ook vaak te weinig tempo, ook te weinig dynamiek, een beetje spel tussen Cruijff en KNVB in. Ik mis de passie voor het fijnere combinatiespel. Ik zeg niet dat het slecht is, maar ik zie het graag anders en beter.

Het vervroegd doorschuiven van talent maakt dat zo'n talent op een steeds hoger niveau moet leren combineren, en dus zijn aannames nog verder verfijnen en voor de juiste voet, zijn passing nog strakker en op het juiste been, nog sneller leren zien en handelen, etc. Al die technische aspecten kunnen dan op een hoog niveau geoefend worden. Want er kan veel tempo en combinatiespel in het spel gelegd worden. Zonder dat, blijft het niveau lager, omdat er geen of onvoldoende tempo in komt.

Dat Bosz daardoor geschokkeerd was is nieuw voor mij, waar heeft hij dat gezegd?
En dat zou apart zijn, Bosz is vooral van het drukzetten, en dat beheersten de Ajaxtalenten onder Jonk als geen ander. Onder Keizer diezelfde talenten die de KKD overhoop speelden. Lijkt me niet dat ze tactisch dan zo matig waren.

Jonk is in niks vergelijkbaar met Van Gaal. Van Gaal legde vaste stramienen, looplijnen, een set taken ieder individu op. Dat is nou robots creëren, volledig gericht op hun enige positie, en in de war als ze op een ander deel van het veld terechkwamen. One-trickponies. En uiteraard ook de focus op het team, waar Jonk de focus op het individu had. Jonk hanteerde wel een vast systeem (4-3-3 punt naar achter), maar puur ook omdat dat het beste systeem is om combinatiespel mee te spelen, en dat dus optimaal getraind en beoefend kon worden. En juist talenten die het kortere combinatiespel volledig beheersen, kunnen overal op het veld terecht, want die basis is over het hele veld gelijk. Van daaruit kan je specifieke individuele kwaliteiten zijn beloop laten en inzetten, en tactische nuances aanbrengen. Als spelers die tactische nuances dan niet begrijpen, heb je te maken met een niet bijster snuggere speler, en gewoon niet geschikt voor topvoetbal.

Jonk legde niet de nadruk op het team, speelde met vastere teams inderdaad, maar om zo te focussen op een steeds hoger niveau van combinerend vermogen van individuele talenten te bewerkstelligen, en dat kan alleen bij een heel flink tempo, bij meer spelaandeel als team en zo ook veel balcontacten voor ieder talent.

Overigens, er wordt altijd laatdunkend gedaan over die atletische ontwikkeling, die overigens bovenop veel meer extra technische trainingsuren kwam, maar de laatste jaren hoor ik geregeld dat verschillende talenten er fysiek nog niet aan toe zouden zijn. Nouri en Frenkie waren naar Bosz zeggen nog niet ver genoeg wat dat betreft, Regeer die met kramp zit en een sneertje van Ten Hag krijgt, Ünuvar die fysiek niet rijp genoeg wordt geacht, om maar wat te noemen. Dus zo gek was dat wellicht niet zo. Ook Eiting had naar eigen zeggen heel veel baat bij die trainingen, merkte je ook, werd wat explosiever. Viel weer wat weg na vertrek Jonk.

Totaalvoetbal vereist dus spelers die op iedere posities wel uit de voeten kunnen, en dat verkrijg je dus juist door die focus op het pure combinatiespel en iedere speler die dat dan beheerst, dan kan je optimaal van positie wisselen, opstomen, etc. Het is juist vrij ontspeend van vaste taken en tactieken, en dus juist vrij om te sturen als trainer.

06-05-2022 14:15

Telamon +9192

Die double pivot is verder wel leuk, maar als je dan een type Hlynsson op 10 zet, dus weer een wat onzichtbaar type die ook aan de bal niet creëert, maar vooral meevoetbalt, dan stokt het voetbal daar, tenzij je enorm goede en handige buitenspelers hebt die steeds hun man passeren, of heel erg goed en veelvuldig opstomende inverted backs ofzo. Maar die heb je lang niet altijd, en dus zou de 10 dan in mijn ogen een creatieve, handige speler moeten zijn. Tenzij je met de punt naar achter speelt, zo een creatievere speler op de ene helft, en een speler met wat meer diepgang (maar ook veel combinerend vermogen) op de ander half, zodat de afstanden niet te groot worden.

Het spel onder Heitinga, maar sowieso in de hele bovenbouw, stokt heel erg voorin en net voor de 16, aanvallend onmachtig. Gebrek aan dynamiek, creativiteit, tempo, risico en combinatiespel in mijn ogen.

En dat heeft ook wel vast van doen met steeds maar wisselende samenstellingen van het elftal.

06-05-2022 13:50

Ozymandias +159568

Ik zie niet in waarom je met een double pivot een andere type buitenspeler nodig hebt dan met een single pivot. Uiteindelijk zal het team in de opbouw namelijk in een 4-3-3 staan. Het enige verschil is dat het afwisselen de linker- en rechtermiddenvelder zijn die als centrale middenvelder komen te spelen (in de opbouw) in plaats van dat het altijd dezelfde centraal verdedigende middenvelder is. Het voordeel van een double pivot is dat het veel dynamischer is wat het makkelijker maakt om door druk van de tegenstander heen te voetballen. Het nadeel is dat het dus ook meer dynamiek (en dus energie) vereist.

Ik vind Hlynsson vooralsnog dan ook juist geen geschikt type voor als '10' bij een double pivot omdat hij nog niet het loopvermogen heeft wat daar voor is vereist. Een '10' bij een double pivot moet namelijk veel meters maken om afwisselen als linkshalf en rechtshalf te kunnen spelen (afgaande op welke van de twee opbouwende middenvelders zich laat inzakken tot de positie van centraal verdedigende middenvelder). Ik iemand als Kudus juist meer als een geschikte type voor bij een double pivot.

"Gebrek aan dynamiek, creativiteit, tempo, risico en combinatiespel in mijn ogen."

Tja, volgens mij kan je alleen al uit het enorme aantal penalties wat Jong Ajax dit seizoen heeft gekregen (15) zien dat Jong Ajax juist enorm veel kort combinatievoetbal speelde dit seizoen (zelfs in de zestien van de tegenstander dus). Met gemiddeld maar 11 voorzetten per wedstrijd (veel minder dan FC Volendam onder Jonk) en maar 4 kopdoelpunten (van de 58 doelpunten uit open spel) is het ook duidelijk dat Jong Ajax hun kansen creerde via combinaties.

06-05-2022 13:52

Telamon +9192

Nee, normaliter niet, doelde vooral even op de situatie met iemand als Hlynsson, die zelf niet creëert aan de bal, dus moet er meer creativiteit vanaf de flanken komen, en/of van achteruit.

Je hebt het over iemand als Hlysson bij de double pivot die van links naar rechtshalf moet lopen. Maar dat zie ik met hem dus vrijwel nooit gebeuren, het is vaak net als Klaassen juist al heel vroeg diep gaan en staan, en voorin een beetje in de dekking staan. Een 10 met de single pivot die opzij beweegt voor een van de pivots om op te komen, zie ik ook wel zitten, maar zo zie ik dat geregeld niet uitpakken.

Klopt, Jong Ajax doet het zeker beter wat dat betreft dan iemand als Ten Hag, die vrijwel volledig op voorzetten is gericht.
Toch als je wedstrijden bekijkt, zie je dat het veelal stokt daar, en dat valt bij de hele bovenbouw op. Natuurlijk is het daar ook het meest compact, maar ik mis vernuft, creativiteit, versnellingen, etc.

06-05-2022 14:31

Steffenhagen +38279

Maak Heitinga dan maar trainer van Ajax 1 , want voor de rest kan Ajax alleen maar b- keus interesseren voor de baan

06-05-2022 13:14

FlyingDutchMan +17318

Rasmussen had hier nog bij kunnen staan, al snap ik vanwege zijn wisselvalligheid zinn absentie.

06-05-2022 12:27

Slang +14994

Nou als hij dit ook kan bewijzen bij een club waar er echte tegenslag is. Want de spelers hoeven niet per se te winnen bij Jong, dan speelt dat ook bij de trainer mee. Die heeft nog niet de gevolgen meegemaakt als hij 3x op rij verliest en wat dat doet met de spelers en omgeving. Domste wat je kan doen is hem nu doorschuiven en die fouten bij Ajax 1 laten maken

06-05-2022 11:51

Oldstar +5270

Kom op zeg, in de middenmoot van de KKD met zulke spelers, financiële middelen en faciliteiten. Lukt de gemiddelde lezer van AS ook.

06-05-2022 11:16

Wzawzdb94 +22

Toch hoop ik dat een aantal spelers, meer dan vorig jaar, zich aansluiten bij Ajax 1. Dat we iig geen vervanger voor gravenbergh, mazraoui en onana hoeven te halen. persoonlijk denk ik wel dat we nog een lb/lcv nodig hebben. salah eddine, baas en llansana kan je nog niet op bouwen een heel seizoen lang. als Nico weggaat natuurlijk

Bergwijn of een andere vleugelspeler moet ook gehaald worden. met alleen anthony en eventueel van axel dongen als enge spelers met snelheid is veel te weinig.

06-05-2022 09:43

Maxwell_5 +6979

Persoonlijk denk ik dat je met een combi van huidige selectiespelers en aankomende jong spelers jezelf prima staande moet kunnen houden in de eredivisie. De vraag voor mij blijft, wat wordt haalbaar op Europees niveau? Dat is (voor sommigen) misschien nog een brug te ver, dus een paar gerichte aankopen op cruciale posities van wie je op voorhand wél mag verwachten dat ze op dat niveau mee kunnen hoort er wat mij betreft zeker bij.

06-05-2022 14:06

profoff +8423

Even objectief, zien jullie in llansana een toekomstig ajax 1 speler voor de basis?

06-05-2022 09:35

Multi +33571

Zie persoonlijk meer in Aertssen, al heeft hij ook wel weer wedstrijden waarin hij het wel goed doet. Misschien dat een jaar verhuur en Eredivisie ervaring hem goed doet. Dan kunnen Aetssen en Hillen bij jong spelen.

06-05-2022 10:09

trodat4030 +97498

Nee, ik verwacht daar veel eerder Rensch, dat is tenslotte een CV, waar Llansana in mijn ogen nog steeds meer een voetballende CVM is. Daar is de concurrentie voor hem echter te groot voor de basis en aangezien Llansana wel als 3 kán, is de keus logisch dat JH veel op hem heeft gebouwd op die positie. Is ook wat rijper omdat hij wat ouders is dan menigeen. Maar zie in Aertssen ook veel meer potentie, wat Multi zegt. Wel zie ik op de plek ernaast meer in Milovanovic dan in Hillen, maar ben ook nooit echt onder de indruk geweest van Hillen sinds zijn komst bij Ajax. In zijn eerste seizoen vond ik Dirksen bijv oprecht beter.

06-05-2022 11:11

Soccerskins v2 +43620

Ik zie hem liever op 6 dan Alvarez. Ik denk dat hij in het systeem wat we nu spelen weleens kan verassen op de positie van Edson.

06-05-2022 11:54

Ozymandias +159568

Ik ben geloof ik zijn grootste fan en denk dat hij hier op AjaxShowtime enorm wordt onderschat. Hij is dit seizoen niet alleen opbouwend maar ook verdedigend de leidinggevende speler van Jong Ajax. Doordat het team als geheel verdedigend niet goed is (zoals elk Jong Ajax) is de verdedigende waarde van Llansana onopvallend. Dat gold niet lang geleden ook voor Timber toen die door het meerendeel van AjaxShowtime als middelmaat werd weggezet als middelmaat doordat hij in een Jong Ajax speelde waar vaak tegen werd gescoord. Ook de consistentie van Llansana heeft om mij indruk gemaakt dit seizoen. De twee wedstrijden na zijn zware hersenschudding waren wat wiebelig en zijn laatste wedstrijd tegen FC Volendam was slecht (zijn minste eerste helft van het seizoen waarin hij ook nog eens geel én direct rood pakt) maar voor de rest van het seizoen hoorde hij zo goed als elke wedstrijd bij de 2/3 beste Jong Ajacieden.

Ook statistisch speelt Llansana een goed seizoen.

Touches per game 81.8
Accurate per game 61.2 (89%)
Acc. own half 41.7 (92%)
Acc. opposition half 19.5 (84%)
Acc. long balls 3.6 (63%)
Acc. chipped passes 1.2 (51%)

Interceptions per game 2.3
Tackles per game 2.6
Possession won 0.2
Dribbled past per game 0.8
Clearances per game 2.5
Error led to shot 1
Error led to goal 1
Penalties committed 0

Succ. dribbles per game 0.3 (100%)
Total duels won per game 5.3 (58%)
Ground duels won per game 3.5 (63%)
Aerial duels won per game 1.8 (50%)
Possession lost per game 8.7
Fouls per game 1.0

Yellow 5
Yellow-Red 0
Red cards 1

Of hij een toekomst heeft in de basis van Ajax zal net als bij andere talenten van zijn kaliber voor een niet onbelangrijk deel aan geluk liggen. Komt er een positie vrij waarop Llansana momenteel verder in zijn ontwikkeling is dan de andere talenten van Jong Ajax? Net als Soccerskins v2 zou ik Llansana graag een kans zien krijgen op de positie van Álvarez. Ik vind Taylor meer een '8' dan een '6' en met Berghuis dan in de rol van vanaf rechtshalf '10' staat er volgens mij een goed middenveld met een groot voetballend vermogen.

06-05-2022 12:48

Amsterdamnoord +6208

Absoluut niet mee eens: het spel van JA was af en toe niet om aan te gluren en dat terwijl het talent wel aanwezig is. Heitinga is totaal ongeschikt als coach

06-05-2022 08:19

Maxwell_5 +6979

Juist wél mee eens. Het hele topic geeft juist aan dat spelers erop vooruit zijn gegaan en daarmee de discussie over wie door kunnen schuiven naar 1 en daarmee uitgaven voor aankopen overbodig maken. Of ben jij zo een type dat liever naar de Golden boys kijkt en elke tegenstander omver blaast, maar vervolgens zien we er maar 1 in het eerste? Leuk entertainment, weinig visie. Juist aankomend seizoen waar een uitloop dreigt, kan er geprofiteerd worden van het werk van Heitinga in jong.

06-05-2022 09:55

El Pistolero +4932

"Absoluut niet mee eens: het spel van JA was af en toe niet om aan te gluren en dat terwijl het talent wel aanwezig is. Heitinga is totaal ongeschikt als coach"

Je snapt er volgens mij niet zoveel van. Natuurlijk is dat talent er anders, zaten die spelers niet bij Ajax. Misschien zou je eens in het woordenboek moeten opzoeken wat talent is: dat is natuurlijke aanleg. En met natuurlijke aanleg ben je er natuurlijk nog niet, dat moet je ontwikkelen om een complete speler te worden. En dat gaat met vallen en opstaan. Als Jong Ajax iedere week een topniveau zijn halen, zou dat betekenen dat die talenten niets meer te leren hadden en als dat het geval zou zijn, zouden ze natuurlijk al lang overgeheveld zijn. Die wisselvalligheid is onderdeel van het leerproces en hoort bij spelers van die leeftijd. Spelers als Rensch en Gravenbergh zijn ook nog niet in staat om een heel seizoen een evenwichtige prestatie op de mat te leggen. Maakt dat Ten Hag tot een ongeschikte coach? Totale onzin! Jong Ajax is een opleidingselftal en het is de taak van Heitinga om ieder jaar minimaal 1 of 2 spelers af te leveren die kunnen instromen in de A selectie. Daar moet je hem op beoordelen en dat wordt in dit artikel op een professionele wijze gedaan. Dit is een heel goed stuk, precies zoals ik ze graag lees en mijn complimenten gaan dan ook volledig terecht uit naar de AS redactie.

06-05-2022 09:58
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.