Perez over wissel Brobbey: 'Wanneer de ruimtes komen, dan mag je inrukken'

door Marco Bouwmeester 58

Kenneth Perez ziet negatieve gevolgen voor Brian Brobbey ontstaan nu er vaak gerouleerd wordt in de spitspositie. De aanvaller moest tegen FC Groningen in minuut 59 het veld verlaten voor invaller Chuba Akpom en mocht wederom geen negentig minuten spelen.

Tijdens de 3-1 overwinning tegen FC Groningen is het Brobbey niet gelukt om een doelpunt achter zijn naam te zetten. De sterke spits was betrokken bij de 1-0, maar moest al na 59 minuten plaatsmaken voor Akpom. Francesco Farioli wil elke speler van Ajax de kans geven om minuten te maken en dit gaat ten koste van de speeltijd van Brobbey. Perez kan zich goed voorstellen dat dit vervelend is voor de spits van Ajax.

'Weet je wat echt vervelend is voor de spits die mag beginnen. Die mag maximaal zestig minuten spelen, want dan moeten die anderen minuten maken', begint Perez in Dit was het weekend. 'Dat is echt vervelend voor een spits. Je weet dat je het in zestig minuten moet doen. Je speelt wanneer de ruimtes het kleinst zijn en wanneer de ruimtes komen, dan mag je inrukken.'

Typische Ajax-wedstrijd

Marciano Vink zag Ajax op zondagmiddag veel mogelijkheden hebben om er een makkelijkere wedstrijd van te maken. De analist wijt de stroeve wedstrijd tegen FC Groningen aan de veiligheden die bij het voetbal onder Farioli horen.

'Eigenlijk was het een typische Ajax-wedstrijd die we de afgelopen tijd te vaak hebben gezien. Er liggen bepaalde mogelijkheden die niet gebruikt worden. Taylor was in de eerste helft vaak de vrije man tussen de linies. Hij kon dus best wel vaak Brobbey inspelen en doorbewegen, maar dan kwam het te laat of de bal kwam helemaal niet. Er zitten heel veel veiligheden in het spel van Farioli', aldus Vink.

Naast kritiek op het spel van Ajax had de analist lovende woorden over Josip Sutalo. De verdediger maakte vooral in de eerste helft een goede indruk, maar wist zijn niveau in de tweede helft niet te behouden. 'Sutalo had een soort flair over zich heen en daar is hij al het hele seizoen mee bezig. Hij had rust, elke bal schatte hij goed in, hij zat overal bij. Hij doorzag eigenlijk alles en hij was heer en meester achterin. Dan komt de tweede helft en dan zie je hoe broos het is.'