Kieft leeft mee met Brobbey: 'Maar het is wel de grote-mannenwereld'

door Jesse ter Haar 10

Bron KieftJansenEgmondGijp

Wim Kieft is van mening dat Brian Brobbey als een volwassen voetballer met de concurrentie van Wout Weghorst om moet kunnen gaan. De jonge aanvaller kwam dit seizoen nog niet tot scoren, terwijl Weghorst dat tijdens zijn invalbeurt tegen FC Groningen al snel wél deed. Het leverde een vreugde-uitbarsting op van de boomlange aanvaller.

'Dat is wel gewoon leuk, toch? Je komt erin en maakte de winnende', aldus Kieft in de podcast KieftJansenEgmondGijp. 'Brobbey ging na 51 minuten van het veld af en voelt de druk natuurlijk. Hij heeft dit seizoen nog geen doelpunt gemaakt en heeft heel wisselvallig gespeeld. Dan zit die gek de hele dag in je nek te hijgen. Dat roofdier voelt de onzekerheid van Brobbey. En Akpom kwam er ook nog in en scoorde.'

De 22-jarige spits van Ajax voelt de druk zodoende groeien. Volgens Kieft helpt het hem ook niet dat hij tegen FC Groningen kort na rust naar de kant werd gehaald. 'Het is heel vervelend. Misschien zat je niet lekker in de wedstrijd, maar de 51ste minuut is een raar moment. Je stond ook nog met 1-0 voor. Dan zal hij weer niet fit zijn, denk ik.'

Dat er bij Ajax een heuse spitsenstrijd is ontstaan, verbaast Kieft niet. 'Iedereen heeft het van tevoren kunnen bedenken. Je hebt een talentvolle spits, dat is Brobbey. Hij kan echt wel heel goed voetballen. Je hebt Wout Weghorst binnengehaald als pinchhitter, maar als jij je doelpunten niet gaat maken, de ander doet dat wel en je wordt na 51 minuten gewisseld, dan gaat dat toch knagen. Iedereen gaat nu naar het Nederlands elftal, maar Wout gaat gewoon de hele tijd door met trainen.'

Status Brobbey

Mocht Weghorst in de komende wedstrijden trefzeker blijven en Brobbey naast het net blijven vissen, dan gebeurt volgens de oud-speler van Ajax het onvermijdelijke. 'Dan moet hij hem passeren. Dit gaat ook ten koste van je zelfvertrouwen, maar het is wel de grote-mannenwereld. Het is niet FC Abcoude en we laten iedereen wel een beetje spelen. Het is de realiteit.'