Gouka over spitsenstrijd: 'Weghorst wint op punten bij de supporters en de technische staf'

door Mike van Weert 63

Bron AD Voetbalpodcast

Gouka over spitsenstrijd: 'Weghorst wint op punten bij de supporters en de technische staf'

door Mike van Weert 63

Bron AD Voetbalpodcast

Laatst geüpdatet

Mikos Gouka geeft bij de AD Voetbalpodcast aan dat hij denkt dat Wout Weghorst de strijd gaat winnen van Brian Brobbey voor de spitspositie bij Ajax. Weghorst scoorde op zondag de winnende voor Ajax tegen FC Groningen. Gouka ziet dat de spits een beter momentum heeft dan Brobbey.

Ajax leek tegen FC Groningen een redelijk probleemloze middag te krijgen nadat Davy Klaassen de Amsterdammers in de 21e minuut op voorsprong schoot. Brobbey verzorgde de assist op het doelpunt van Klaassen en de spits kreeg in de eerste helft voldoende mogelijkheden om de voorsprong van Ajax te verdubbelen. Brobbey wist het net echter niet te vinden en hij werd in de 59e minuut gewisseld door Francesco Farioli. Chuba Akpom mocht het restant van de wedstrijd uitspelen.

FC Groningen wist de gelijkmaker tegen de touwen te schieten. Door de gelijke stand en een gemiste strafschop van Branco van den Boomen werd de roep om Weghorst in het stadion steeds groter. De spits werd gebracht en was direct belangrijk met een goal en een assist. 'Het wordt voor Brobbey een strijd die hij niet kan winnen', merkt Gouka op. 'Weghorst is zo bedreven om zichzelf op het juiste moment goed te positioneren. Hij wint wel op punten bij de supporters en de technische staf.'

'Het is ongelofelijk hoe vaak hij (Weghorst, red.) impact heeft met zo’n invalbeurt', vervolgt de journalist. 'Ik kan me voorstellen dat je als trainer denkt dat Brobbey een slechtere invaller is dan Weghorst, maar misschien is Brobbey ook wel een slechtere starter dan Weghorst.' Farioli had het aan het begin van het seizoen veelal over starters en finishers. De trainer zei nog wel dat Brobbey zijn nummer negen is, maar Gouka denkt dat Weghorst de Italiaan aan het twijfelen kan brengen.

Lof voor Farioli

Ondanks dat Brobbey nog niet heeft weten te scoren in de Eredivisie ziet Gouka dat de spits nog altijd belangrijk is in het aanvalsspel van Ajax. Dat is te danken aan Farioli. 'Ik denk dat het alleen maar goed is dat Farioli een completere spits van hem wil maken. Daarvoor was het op fysiek vlak vaak nog niet compleet genoeg, dus dat valt alleen maar te prijzen.' Toch is er ook een puntje van kritiek voor de Ajax-trainer. 'Ik denk wel dat het bij sommige spelers zo is, als je ze minder vrij maakt in hun hoofd, dat ze op bepaalde momenten te veel gaan denken.'

Desondanks is Gouka lovend over de werkwijze van de Ajax-trainer. Er is een duidelijk spelpatroon zichtbaar en de resultaten spreken vooralsnog ook in het voordeel van de Italiaan. 'De achterstand was voor Ajax begrippen erg moeizaam. Voor Farioli is het natuurlijk ideaal werken. Alles dat nog niet op rolletjes loopt, maar toch wel een klein beetje erop begint te lijken, dat wordt al omarmd. Dat is al beter dan dat Stein, Van ‘t Schip en Heitinga hebben gedaan', aldus Gouka.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.