Column: Ajax' sterkste opstelling is op dit moment zonder Bergwijn en Brobbey

door NielsOpdam 483

Bron Ajax Showtime

Column: Ajax' sterkste opstelling is op dit moment zonder Bergwijn en Brobbey

door NielsOpdam 483

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Het is voor velen misschien even wennen: het rouleren van Francesco Farioli. De Ajax-trainer laat 'grote namen' als Steven Bergwijn en Brian Brobbey vooral minuten maken als invallers. Het zorgt bij sommigen voor verbazing, maar de keuze van Farioli is niet zo heel gek. Op dit moment is de sterkste opstelling van Ajax namelijk simpelweg zonder de twee aanvallers.

'Start je morgen eindelijk met je sterkste team?', was de vraag die Farioli vorige week kreeg tijdens de persconferentie voor het thuisduel met Panathinaikos. De Italiaan beet van zich af en vertelde dat hij dat altijd doet. 'Wanneer is voor jou een team sterker dan het andere?', counterde de Ajax-trainer de vraag. Farioli kreeg te horen dat spelers als Bergwijn en Brobbey - op basis van vorig seizoen - tot de sterkste elf behoren.

Er zijn meer mensen die vinden dat Brobbey en Bergwijn in de basisopstelling van Ajax moeten beginnen, maar in de afgelopen weken is duidelijk geworden dat het tweetal nog niet klaar is voor een basisplaats. Donderdagavond werd dat tijdens de uitwedstrijd tegen Jagiellonia Bialystok nog maar eens bevestigd. Farioli wil hoog druk zetten en eist daarin veel van zijn aanvallers. Waar Mika Godts, Chuba Akpom en Carlos Forbs veel (vuile) meters maken en bijna continu meelopen, laten Bergwijn en Brobbey dat vaak afweten.

In Polen kwam Ajax in de laatste fase ineens flink onder druk te staan, toen zij met Bertrand Traoré de voorhoede vormden. Misschien speelde de 1-4 voorsprong daar een rol in, maar aan de andere kant zou je denken dat Brobbey en Bergwijn zich juist willen laten zien aan Farioli. Ajax is dit seizoen nog niet beter gaan voetballen op de momenten dat Brobbey en Bergwijn binnen de lijnen stonden. Er moet gearbeid worden en dat gebeurt dan te weinig.

Farioli eist in zijn speelstijl - naast het druk zetten - ook iets anders van de spits. Ajax' aanvalsleider moet zich namelijk ook uit laten zakken richting het middenveld. Akpom doet dat goed, maar Brobbey laat dat vaak afweten. Als hij speelt wordt het gat tussen het middenveld en de aanval dan ook te groot. Dat ligt niet alleen aan het middenveld van de Amsterdammers, dat niet altijd aansluit, maar ook aan Brobbey zelf. Een interessante vraag is dan ook: is Brobbey wel geschikt voor de speelstijl van Farioli?

Column: Ajax' sterkste opstelling is op dit moment zonder Bergwijn en Brobbey
Steven Bergwijn en Brian Brobbey kijken samen vanaf de bank toe tijdens de uitwedstrijd tegen Jagiellonia Bialystok. 

Dat Bergwijn na 84 minuten mag invallen, zegt meer over hem dan over Farioli

Het verhaal is bekend: de twee aanvallers sloten als laatst aan bij de selectie, omdat ze met het Nederlands elftal op het EK speelden. Logischerwijs moeten zij nu minuten opdoen om ritme te krijgen. Dat Bergwijn donderdagavond na 84 minuten mocht invallen, zegt meer over hem dan over Farioli. Het later aansluiten kan daarbij ook geen excuus zijn. Want waar de Ajacieden op het EK nauwelijks in actie kwamen, speelden Jerdy Schouten en Joey Veerman veel meer in Oranje. Zij spelen inmiddels al een paar wedstrijden mee bij PSV. Sterker nog, Veerman en Schouten speelden al een aantal keer negentig minuten.

Natuurlijk zijn Brobbey en Bergwijn explosievere spelers dan de middenvelders van PSV. Dat Farioli om die reden voorzichtig is met het tweetal is logisch, zeker ook met hun blessuregevoeligheid in het achterhoofd. Sommige mensen vinden de Italiaan misschien te voorzichtig en zijn van mening dat de Ajax-aanvallers meer minuten moeten maken om ritme op te doen. Maar als Bergwijn in Polen nog niet eens tien minuten volle bak kan gaan, dan is het logisch dat hij niet na zestig minuten mag invallen.

Ook Brobbey heeft in het verleden veel problemen gehad met zijn fitheid. Zo werd hij bij het Nederlands elftal meerdere keren niet fit genoeg bevonden. Vorig jaar leek het goed te gaan, maar dat zegt niet zoveel. Bij Ajax werd er vorig seizoen veel minder geëist door de technische staf. Nu Farioli de intensiteit flink hoger heeft gelegd, is het de vraag of hij en Bergwijn daarin mee kunnen en willen gaan. Tot nu toe is dat nog niet het geval.

Farioli kijkt niet naar namen, maar naar fitheid en intensiteit

Laat duidelijk zijn: Ajax kan Brobbey en Bergwijn erg goed gebruiken, maar dan wel als ze fit en scherp zijn én hard willen werken. Het tweetal moet meegaan in dat wat Farioli eist. De Italiaanse trainer kijkt namelijk niet naar de naam van zijn spelers of naar prestaties uit het verleden. Farioli kijkt wél naar de fitheid, intensiteit en inzet. Zolang Brobbey en Bergwijn daar niet in mee kunnen of willen gaan, is de sterkste opstelling zonder het tweetal. Dan kunnen ze zich gaan opmaken voor een plek op de bank, of kunnen ze nog op zoek gaan naar een andere club. Als ze wél bereid zijn om mee te gaan in de intensiteit van Farioli, dan zullen ze vanzelf meer minuten gaan maken.

Niels Opdam (email: n.opdam@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.