Acheampong is een meester in het spelen tussen de linies en de hoofdtoevoer naar aanvallers

door Bram Bark 9

Bron Ajax Showtime

Acheampong is een meester in het spelen tussen de linies en de hoofdtoevoer naar aanvallers

door Bram Bark 9

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Levi Acheampong mocht zich als aanvoerder van Ajax O16 in het paasweekend melden bij de ploeg van toenmalig trainer Michael Lamey. Niet verrassend, gezien zijn prestaties bij zijn eigen ploeg. Toch had Acheampong misschien wel gehoopt eerder aan te sluiten bij Ajax O17. De middenvelder, die een meester is in het tussen de linies spelen, tekende na lang onderhandelen afgelopen week zijn eerste profcontract. Jeugdwatcher Bram Bark legt Acheampong onder de loep.

Het is niet gek dat Ajax het zestienjarige talent graag wilde vastleggen. Acheampong staat er goed op binnen de club en wordt geschaard onder de grote talenten. Samen met generatiegenoten Sean Steur en Emre Ünüvar werd hij meermaals een lichting doorgeschoven en hingen de eerste profcontracten op vijftienjarige leeftijd al in de lucht voor het drietal. Een contract dat destijds ook daadwerkelijk werd ondertekend door Ünüvar.

Waar de goalgetter en Steur steevast in oudere lichting actief bleven, gold dat niet voor Acheampong. In zijn eigen lichting liet de aanvoerder zien belangrijk te zijn en daarom werd hij zowel het afgelopen seizoen als het seizoen daarvoor, in de loop van het jaar weer doorgeschoven. Ajax O16 kende geen goede seizoensstart, maar Acheampong kon zich redelijk onttrekken aan de malaise. Hij heeft een neusje voor de vrije ruimte en de aanvallers werden dan ook vaak bediend door Acheampong.

En dat ene moment dat hij niet vrijstaat? Dan weet Acheampong met een aanname de vrije ruimte in, en een korte versnelling, wel ruimte voor zichzelf te creëren, om vervolgens weer zijn creativiteit de vrije loop te laten en te dienen als hoofdtoevoer van de O16-aanvallers. De cijfers zetten die benoeming kracht bij. Acheampong diende achttien keer als aangever, verdeeld over O16 en O17.

Ook bij O17 belangrijk

Het duurde slechts veertig minuten zuivere speeltijd voordat Acheampong een basisplaats te pakken had bij Ajax O17. De ploeg was gedurende het seizoen zoekende naar de ideale nummer tien. Luca Messori, Lyfe Oldenstam, Sean Steur en Rayane Bounida vulden die positie goed in, maar die spelers kunnen allen wellicht beter uit de voeten op andere posities. Bounida daargelaten, hij kwam doorgaans uit voor Ajax O18. In de persoon van Acheampong vond de selectie van O17 eindelijk de aanvallende middenvelder die het zocht.

Acheampong wordt ook regelmatig gebruikt als buitenspeler. Echter vind ik zijn kwaliteiten passen bij wat van een moderne aanvallende middenvelder gevraagd wordt. Hij combineert diepgang met het vermogen om in de bal te spelen en blijft met zijn behendigheid vaak op de been tegen sterkere tegenstanders. Lamey koos overigens vaak voor twee aanvallende middenvelders, waardoor Acheampong de ruimte meestal in the pockets vond.

Komend seizoen moet de nieuwbakken prof wekelijks belangrijk zijn voor Ajax O17. En dan zal ook zijn kans in Ajax O19 niet uitblijven. Het omschakelen van aanval naar verdediging moet nog beter bij Acheampong, maar hij is goed op weg naar een mooie toekomst in Amsterdam. Ajax heeft goede zaken gedaan door de jeugdinternational vast te leggen.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.