Zeer matig Ajax O15 speelt in slotfase gelijk tegen hekkensluiter, Ajax O16 wint wel

door Timo Suur 29

Ajax O15 is zaterdagmiddag niet verder gekomen dan een 2-2 gelijkspel op bezoek bij FC Utrecht. Ajax O16 wist daarentegen wel te winnen op Sportpark de Toekomst van de leeftijdsgenoten van AZ. Het werd 3-1 voor de Amsterdamse talenten.

FT | Ajax O16 - AZ O16 (3-1)

Ajax O16 heeft een 3-1 zege geboekt op de leeftijdsgenoten van AZ. De Amsterdamse talenten kwamen in de eerste helft op een 2-0 voorsprong en gaven deze niet meer uit handen. De doelpunten werden gemaakt door Jeshurun Simeon (twee keer) en Nafairon Landvreugd.

In de twaalfde minuut kreeg AZ een opgelegen kans op de openingstreffer vanaf de strafschopstip na een overtreding van Enes Isik. Ajax O16-goalie Guus Olgers wist de bal op geweldige wijze uit de rechter onderhoek te houden. Vervolgens kreeg de thuisploeg de kansen om de score te openen. Nadat eerst Xander Newstead de bal niet goed raakte na een voorzet van Oliver Nieboer, ging de bal een paar minuten later op de stip voor Ajax O16 na een ongelukkige handsbal. Simeon ging achter de bal staan en schoot keurig raak in de rechter onderhoek: 1-0.

Na 24 minuten was het opnieuw raak voor de Amsterdammers. Mohamed Abdalla kopte een afvallende bal naar Luca de Baat, die de bal bij de tweede paal neerlegde. Simeon kreeg de bal daar niet op het doel, maar legde klaar voor Landvreugd, die rustig de 2-0 binnen kon schieten. Vervolgens kreeg Simeon een grote kans na een pass van Landvreugd achter het standbeen, maar de spits kreeg de bal niet over de uitkomende doelman heen.

Aan het begin van de tweede helft kregen de bezoekers opnieuw een strafschop na een lichte duw van Nieboer. Dit keer werd er niet gefaald vanaf elf meter en kwam de 2-1 op het scorebord te staan. Vlak daarna kregen een aanvaller van AZ een grote kans. Hij punterde de bal langs Olgers richting de verre hoek, maar zag zijn poging net naast gaan.

In de slotfase ging Ajax O16 nog op zoek naar de bevrijdende 3-1. Eerst kreeg Simeon een kans na een goede actie van De Baat, maar de spits schoot recht in de handen van de AZ-doelman. Vlak voor tijd was het alsnog raak voor Simeon. Ghalil Bousnane kwam naar binnen en schoot op doel. De keeper liet de bal los en Simeon profiteerde door de 3-1 binnen te schieten. Door deze overwinning blijft Ajax O16 koploper in de competitie.

Opstelling Ajax O16:

Olgers; Nieboer (61' Van Loon), Vieillevoye, Isik, Peters; Abdalla, Newstead (61' Cuntapay), Tarvajärvi (74' Talai); De Baat (74' Veenbergen), Simeon, Landvreugd (66' Bousnane).

Wissels Ajax O16:

Cloos, Veenbergen, Talai, Van Loon, Cuntapay, Bousnane.

1-0 Jeshurun Simeon (19', pen.)
2-0 Nafairon Landvreugd (24')
2-1 AZ O16 (50', pen.)
3-1 Jeshurun Simeon (76')

- In een nieuwe Kweekvijver wordt er ingezoomd op de kwaliteiten van Ajax O16-talent Thom Jehovani Muembo Veenbergen. Lees het hele verhaal hier!

FT | FC Utrecht O15 - Ajax O15 (2-2)

Ajax O15 heeft zaterdagmiddag met 2-2 gelijkgespeeld op bezoek bij hekkensluiter FC Utrecht O15. De Amsterdamse talenten kwamen twee keer terug van een achterstand. De doelpunten van Ajax O15 werden gemaakt door Mees Arens en Mohammed Tatuh.

Na ruim twintig minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Een aanvaller van FC Utrecht O15 werd door doelman Jens Bouhuis naar buiten gedrukt, maar hij draaide terug en gaf de bal aan een ploeggenoot, die de bal in een leeg doel kon schuiven. Vlak daarna kregen de Domstedelingen twee grote kansen, maar goalie Bouhuis kon oog-in-oog een tweede tegentreffer voorkomen. In tweede instantie werd de thuisploeg nog een keer gevaarlijk, maar deze poging werd gesmoord.

In de 34ste minuut kwam Ajax O15 op gelijke hoogte. De bal werd door Daan Elshout neergelegd bij de tweede paal op het hoofd van Arens, die de bal in de verre hoek knikte: 1-1. Na een erg matige eerste helft kwamen de Amsterdamse talenten sterk uit de kleedkamer, maar tot echte kansen kwamen ze niet. Na ruim vijf minuten in het tweede bedrijf kwam FC Utrecht O15 uit het niets op voorsprong. Het ging fout in de opbouw bij Ajax O15, waarna een speler van de thuisploeg vanaf de rand van het zestienmetergebied binnen kon schieten: 2-1.

Vervolgens kreeg FC Utrecht O15 na een klein uur een opgelegen kans op de 3-1. De bal ging op de stip, nadat een speler van de thuisploeg werd vastgehouden, maar Bouhuis wist redding te brengen door het midden met zijn voet. Daarna gingen de Amsterdammers op zoek naar de gelijkmaker. Eerst kreeg Mert Akbuga een grote kans, maar hij schoot naast. Een minuut later kreeg Akbuga de bal net niet bij Tatuh, die de bal anders makkelijk binnen had kunnen lopen.

Tot overmaat van ramp moest Ajax O15 in het laatste deel van de wedstrijd verder met een man minder. In de zeventigste minuut kreeg Denzel Darko een rode kaart, nadat hij een middenvelder van de thuisploeg op zijn hak tikte. Ondanks deze rode prent gingen de bezoekers op jacht naar de gelijkmaker. Jaden Soesanna kreeg een grote kans na een voorzet van Akbuga, maar eerstgenoemde raakte de bal niet goed en volleerde naast het doel.

In de derde minuut van de blessuretijd was het alsnog raak voor Ajax O15. Zij krijgen de kans om op gelijke hoogte te komen na een makkelijk gegeven strafschop. Tatuh ging achter de bal staan en schoot de bal laag in de hoek. Na een zeer matige wedstrijd kwam Ajax O15 zodoende niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen hekkensluiter FC Utrecht.