Wolff, Speksnijder en Faberski helpen Jong Ajax aan ruime oefenzege op Ajax Amateurs

door Jon van Dam 156

Jong Ajax heeft woensdagavond een ruime oefenzege geboekt op de Ajax Amateurs. De ploeg van trainer Frank Peereboom was met 4-1 te sterk voor het team uit de Derde Divisie. Kayden Wolff was met twee goals de grote man, terwijl ook Rico Speksnijder en Jan Faberski tot scoren kwamen. Maandag opent Jong Ajax het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen in Eindhoven bij Jong PSV.

Het was gelegenheidsscheidsrechter Urby Emanuelson die op Sportpark de Toekomst floot voor het begin van de wedstrijd. Het duel was twaalf minuten oud toen Jong Ajax op voorsprong kwam. Nassef Chourak ging de een-twee aan met Jorthy Mokio. De eerstgenoemde gaf de bal vervolgens laag schuin de zestien in. Wolff controleerde de pass en schoot keurig in de linkerhoek binnen.

Niet veel later meldden de Ajax Amateurs zich voor het eerst voor het vijandelijke doel. Jordi Bitter kwam na een lange bal in kansrijke positie. De spits schoot nipt laag voor het doel van Paul Reverson langs. Na een kwart wedstrijd kregen de Ajax Amateurs weer een mogelijkheid. Mitchi Huijsman kopte een hoekschop van Rosheuvel langs de voor hem verkeerde kant van de paal. Even later passeerde Wolff namens Jong Ajax Wolff de keeper aan de zijlijn, maar het lukte hem niet om het lege doel op te zoeken. De aanvaller legde de bal terug op Skye Vink en daarna was het gevaar geweken.

Jong Ajax laat veel kansen onbenut

In het laatste kwartier van de eerste helft was het Jong Ajax dat de beste kansen kreeg. Julian Brandes zette met een subtiele hoge bal David Kalokoh alleen voor de keeper. De buitenspeler nam de bal ineens en mikte net naast. Even later controleerde Rida Chahid een hoge bal schitterend met zijn bovenbeen waardoor hij in één beweging alleen voor doelman Jesper van der Mark stond. Diezelfde doelman was vervolgens een sta-in-de-weg. Een aanval later was het Wolff die twee tegenstanders het nakijken gaf en aflegde op Chahid. Zijn poging caramboleerde naast.

Op slag voor rust liet Jong Ajax nogmaals goede mogelijkheden liggen om de score te verdubbelen. Chahid stak Wolff weg en die moest Vink op maat bedienen om de spits de 2-0 aan te laten tekenen. Echter gebeurde dat niet en kon Van den Heuvel ingrijpen. Vervolgens legde Chourak de bal op het hoofd van Vink, die naast kopte.

Aan het begin van de tweede helft wisselde Peereboom flink door. Reverson, Mokio, Lucas Jetten, Chahid, Wolff en Vink werden vervangen door Charlie Setford, Nick Verschuren, Gerald Alders, Speksnijder, Faberski en Don-Angelo Konadu. Bij Ajax Amateurs werden Van der Mark en Nino van den Heuvel aan de kant gehouden. Axel Weitz en Kai Heerings kwamen voor hen in de plaats. De Pool Faberski besloot het in de 48e minuut meteen te proberen van afstand, ware het niet dat hij net naast schoot.

Ondanks de velen kansen tegen kwamen Ajax Amateurs in de 58e minuut op gelijke hoogte. Er werd niet gefloten voor een overtreding op Alders, waardoor Ajax Amateurs kon counteren. Kenneth Misa-Danso gaf laag voor en Mitchi Huijsman werkte van dichtbij af: 1-1. Na een uur spelen creëerde Jong Ajax weer een kans. Chourak kapte naar binnen en zocht de korte hoek, maar zijn poging ging via de buitenkant van de paal naast.

Jong Ajax neemt afstand in slotfase

Even later passeerde Kalokoh zijn tegenstander op twee meter van de achterlijn en mikte hij vervolgens net langs de verre kruising. Na driekwart wedstrijd wipte Speksnijder de bal naar Faberski, die uit de draai de bal niet lekker raakte en zodoende over het doel heen volleerde. In de 77e minuut scoorde Jong Ajax de 2-1. Verschuren bediende Speksnijder met een hoge bal op maat. De creatieveling nam de bal goed mee en schoot beheerst binnen!

In de slotfase nam de belofteploeg definitief afstand van Ajax Amateurs. Eerst legde Faberski de bal terug op de rand van het zestienmetergebied, waarmee hij Wolff bereikte. De man van de 1-0 schoot de bal vervolgens overtuigend binnen in de korte hoek. Nadat de Ajax Amateurs op de lat hadden gekopt, bepaalde Faberski de score op 4-1. De creatieveling dribbelde naar binnen en schoot de bal hard en halfhoog via de binnenkant van de paal in de korte hoek tegen de touwen.

Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

FT | Jong Ajax - Ajax Amateurs (4-1)

Reverson (Setford 46'); Jermoumi (Jetten, 70'), Brandes (Chahid, 70'), Ugwu, Jetten (Alders, 46'); Mokio (Verschuren, 46'), Chahid (Speksnijder, 46'), Chourak; Wolff (Faberski, 46'), Vink (Konadu, 46'), Kalokoh (Wolff, 70').

Setford, Verschuren, Alders, Speksnijder, Konadu, Faberski.