Verschuren en Janse tonen klasse bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen terugkeert

door Wessel Kroon 146

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de belofteploeg. Wat viel op? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Wessel Kroon zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de 0-1 overwinning op Cambuur.

Verdedigende stabiliteit

Jong Ajax kreeg in de uitwedstrijd tegen Cambuur geen doelpunt tegen, wat doet vermoeden dat de verdedigende organisatie goed was tegen Cambuur. Het grootste gedeelte van de wedstrijd oogde de Amsterdamse defensie dan ook sterk. In de eerste helft probeerde Cambuur vooral gevaar te creëren door middel van lange ballen, maar deze werden vaak goed weggewerkt door Dies Janse of Nick Verschuren. Het centrale duo hield de deur achterin uitstekend op slot.

In de tweede helt drong Cambuur steeds meer aan. Zeker na de openingstreffer van Jorthy Mokio kwamen de Friezen steeds dichter bij de gelijkmaker. Toch wist Jong Ajax de aanvallen van de thuisploeg ook in de slotfase uitstekend te weren.

Slag om het middenveld

Waar Jong Ajax een stuk meer moeite mee had, was grip krijgen op het middenveld. De opbouw van achteruit was vaak slordig, waardoor de belofteploeg het balbezit na een balverovering soms al gauw kwijt was. Dit had ermee te maken dat Cambuur wat hoger druk zette dan Jong Ajax. Waar Jong Ajax de bal vaak aan Cambuur liet en inzakte tot op eigen helft, probeerde Cambuur de bal vaak al op de helft van Jong Ajax terug te veroveren. Onder leiding van ervaren middenvelders Maikel Kieftenbeld en Mark Diemers lukte dit dan ook regelmatig.

Speelminuten voor Ramaj

Tot enorm veel hachelijke momenten voor het doel van Ajax leidde dit echter niet. En op de spaarzame momenten dat Cambuur zich wel aan de verdediging van Ajax wist te onttrekken, stond Diant Ramaj klaar om zijn ploeg te helpen. De Duitse doelman verloor deze zomer zijn basisplaats bij het eerste elftal van de Amsterdammers aan Remko Pasveer. Het lag dan ook in de lijn der verwachting dat Ramaj op den duur minuten zou gaan maken in Jong Ajax. Tegen Cambuur was hij meteen belangrijk. Zo hielp hij zijn ploeg in de reguliere speeltijd al een aantal keren uit de brand, maar vooral zijn redding in de blessuretijd van de tweede helft was van groot belang. Met een knappe reflex wist hij de gelijkmaker te voorkomen.

Rentree Van Axel Dongen

Wie tegen Cambuur ook weer eens minuten mocht maken, was Amourricho van Axel Dongen. De buitenspeler liep in de voorgaande twee seizoenen zes verschillende blessures op en keerde in Friesland terug van een knieblessure. Van Axel Dongen mocht tegen Cambuur twintig minuten spelen, maar kon daarin weinig laten zien. In die twintig minuten was het namelijk vooral tegenhouden voor Jong Ajax, waardoor de aanvallers nauwelijks in het spel betrokken werden. Toch is het fijn dat Van Axel Dongen weer terug is. Wellicht kan hij een extra optie worden voor Francesco Farioli, aangezien een extra linksbuiten geen overbodige luxe is bij het eerste elftal.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

#jpsjaj: Faberski maakt indruk in enerverende seizoensouverture Jong Ajax

#jajmvv: Alders zet sterke seizoensstart voort bij Jong Ajax, waar de buitenspelers tegenvallen
#fcejaj: Verdedigers zetten zichzelf op de kaart bij Jong Ajax, waar Rijkhoff zelfvertrouwen kweekt
#jajdbo: Mokio toont aan ook als 'nummer acht' uit de voeten te kunnen bij verliezend Jong Ajax