Jong Ajax verliest na rode kaart Kaplan nipt van Jong AZ

door Wessel Kroon 694

Jong Ajax heeft dinsdagavond de tweede nederlaag van het seizoen geleden. Op Sportpark De Toekomst verloren de Amsterdammers met 1-2 van Jong AZ. Jong Ajax kwam in de eerste helft nog op voorsprong, maar mede door een rode kaart voor Ahmetcan Kaplan lukte de ploeg van trainer Frank Peereboom niet om de voorsprong vast te houden na rust.

Bestel het nieuwe derde shirt van Ajax in de Ajaxshop!

Na tien minuten was de eerste kans van de wedstrijd voor de thuisploeg. Aaron Bouwman kreeg een kopkans uit een hoekschop van Jan Faberski. De zestienjarige mandekker kopte de bal in de handen van de doelman. Even later werd Jong AZ via Lequincio Zeefuik gevaarlijk. De spits probeerde met een hakje het net te vinden, maar zag zijn inzet naast het doel van Charlie Setford hobbelen. Ook Kees Smit wist het net niet te vinden namens de bezoekers. Hij bereikte het strafschopgebied van Jong Ajax en schoot op doel. Het schot van de middenvelder werd door Setford tot hoekschop verwerkt.

In de 25e minuut was Jong AZ een stuk dichter bij de voorsprong. Verdediger Jorn Berkhout kopte de bal vanuit een hoekschop op de linkerpaal en zag zijn inzet terug het veld in komen. Zodoende ontsnapte Jong Ajax aan een achterstand. Kort na de kopbal op de paal wist Setford zijn ploeg opnieuw te behoeden voor een achterstand door redding te brengen op een schot van afstand.

Tien minuten voor rust deed Jong Ajax weer eens iets terug. Jorthy Mokio probeerde het van afstand en Chourak verlengde het schot met een fraai hakje. De vaart was echter al snel uit de bal en dus kon doelman Hobie Verhulst simpel oprapen. Een minuut later was het weer de beurt aan Jong AZ. Jayden Addai kwam naar binnen en haalde hard uit. Niet voor de eerste keer bracht Setford redding.

Op slag van rust pakte Jong Ajax de voorsprong. Een hoekschop van Faberski werd bij de tweede paal keurig in de hoek gekopt door Jaydon Banel. Daarmee was het spektakel in de eerste helft nog niet afgelopen. In de blessuretijd haalde Ahmetcan Kaplan namelijk de doorgebroken Zeefuik neer in het strafschopgebied en zodoende veroorzaakte hij een strafschop. Daarnaast kon de Turk gaan douchen, want hij kreeg zijn tweede gele kaart van de scheidsrechter. De Amsterdammers wisten de voorsprong wel te behouden in de eerste helft: Setford keerde de strafschop van Zeefuik en hield zijn ploeg op de been.

Problemen na rust

Na rust ging het al gauw mis voor het tiental van Jong Ajax. In de 55e minuut raakte Addai namens Jong AZ nog de paal, maar nog geen minuut later was het wel raak voor de buitenspeler. Addai leek een voorzet te willen geven, maar de bal ging over alles en iedereen heen en verdween in de verre hoek. Twee minuten later werden de problemen nog groter voor Jong Ajax. Lucas Jetten haalde Addai neer in het strafschopgebied en veroorzaakte een strafschop. Addai ging zelf achter de bal staan en verschalkte Setford opnieuw.

In het vervolg van de tweede helft gebeurde er weinig. Jong Ajax probeerde wel iets te forceren, maar kreeg het niet voor elkaar om met tien man door de verdediging van Jong AZ te breken. Aan de andere kant lukte het Jong AZ ook niet om Jong Ajax dieper in de problemen te brengen. Zodoende verloren de Amsterdammers na de overwinning op Cambuur nipt van Jong AZ.

Setford; Alders, Bouwman, Kaplan, Jetten (Ugwu 60'); Brandes, Chourak (Chahid 60'), Mokio (Amourricho 84'); Faberski, Rijkhoff (Konadu 46'), Banel (Verschuren 46').

Reverson, Ugwu, Verschuren, Chahid, Verkuijl, Speksnijder, Vink, Amourricho, Boerhout, Kalokoh, Konadu.