Kaplan en Faberski kunnen niet overtuigen op teleurstellende avond voor Jong Ajax

door Wessel Kroon 73

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de belofteploeg. Wat viel op? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Wessel Kroon zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de 1-2 nederlaag tegen Jong AZ.

Slordigheid op het middenveld

Jong Ajax had in de eerste helft veel moeite met de druk van Jong AZ. De bezoekers uit Alkmaar kozen ervoor om redelijk hoog druk te zetten, waardoor de middenvelders van de Amsterdamse belofteploeg regelmatig in de problemen kwamen. Zo ontstonden er in de eerste helft al een aantal penibele situaties op de helft van Jong Ajax. In de meeste gevallen had dit te maken met het lage handelingstempo van het middenveld, maar ook slordigheid in de passing zorgde ervoor dat er fases waren waarin Jong Ajax geen grip op de wedstrijd wist te krijgen.

Rode kaart Kaplan

De wedstrijd verliep vanaf het begin al moeizaam voor Jong Ajax, maar de rode kaart van Ahmetcan Kaplan gooide nog meer roet in het eten. Francesco Farioli - de hoofdtrainer van het eerste elftal - gaf tijdens de persconferentie op dinsdag aan dat hij hoopte dat Kaplan negentig minuten zou spelen tegen Jong AZ. In dat geval zou de Turk woensdagavond bij de selectie zitten voor de wedstrijd van Ajax tegen Fortuna Sittard. Die negentig minuten kwamen er echter niet, want Kaplan moest door een tweede gele kaart vroegtijdig het veld verlaten. Het zorgde ervoor dat Jong Ajax een groot deel van de wedstrijd met tien man moest spelen en geen vuist meer kon maken in de tweede helft.

Wie positiever opviel, was collega-verdediger Aaron Bouwman. De zeventienjarige mandekker begon de wedstrijd met enkele slordigheden, maar herstelde zich vervolgens knap. Zo maakte hij het Jong AZ-spits Lequincio Zeefuik - die al 37 wedstrijden in de Eredivisie speelde - knap lastig.

Alders opnieuw sterk

Wie ook positief opviel in de wedstrijd tegen Jong AZ, was Gerald Alders. De rechtsback van de Amsterdammers begon het seizoen goed met twee sterke optredens tegen respectievelijk Jong PSV en MVV Maastricht, maar speelde in de wedstrijden daarna een minder prominente rol. Tegen Jong AZ stapte hij terug in de schijnwerpers. Zo zat hij in verdedigend opzicht negentig minuten lang kort op zijn tegenstander. Ook na de wissel van Lucas Jetten - waardoor Alders als linksback kwam te spelen - speelde hij een sterke wedstrijd.

Faberski als linksbuiten

In de voorgaande wedstrijden speelde Jan Faberski vaak als rechtsbuiten, terwijl Jaydon Banel op de linkerflank stond. In de tweede helft tegen Cambuur was te zien dat Faberski als linksbuiten speelde. Ook in de wedstrijd tegen Jong AZ bezette hij het grootste gedeelte van de wedstrijd op de linkerflank. Het is een publiek geheim dat het eerste elftal van Ajax krap zit in de linksbuitens. Het zou dus zomaar kunnen dat Ajax Faberski klaar probeert te stomen voor een rol als linksbuiten bij het eerste elftal. Tegen de Alkmaarders lukte het de Pool echter nog niet om te laten zien dat hij de uitgelezen man is voor deze positie, maar dat kan zeker nog veranderen.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

#jpsjaj: Faberski maakt indruk in enerverende seizoensouverture Jong Ajax

#jajmvv: Alders zet sterke seizoensstart voort bij Jong Ajax, waar de buitenspelers tegenvallen
#fcejaj: Verdedigers zetten zichzelf op de kaart bij Jong Ajax, waar Rijkhoff zelfvertrouwen kweekt
#jajdbo: Mokio toont aan ook als 'nummer acht' uit de voeten te kunnen bij verliezend Jong Ajax
#camjaj: Verschuren en Janse tonen klasse bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen terugkeert