Ingevallen goudhaantje Weghorst helpt Ajax aan doelpuntrijke uitoverwinning in Almelo

door Jon van Dam 7117

Ajax heeft zondag de tweede uitoverwinning in de Eredivisie geboekt. Op bezoek bij Heracles Almelo werd een doelpuntrijke wedstrijd winnend afgesloten: 3-4. Davy Klaassen, Bertrand Traoré en invaller Wout Weghorst (2x) zorgden voor de Amsterdamse treffers.

Bekijk hier de stand in de Eredivisie!

In de openingsfase was het Ajax dat het sterkste begon aan de wedstrijd. Na een mislukt schot van Mika Godts kreeg Ajax even later, in de negende minuut, de eerste grote kans. Jorrel Hato speelde Godts vrij aan de linkerkant en de linksbuiten besloot om de bal meteen voor te geven op Brian Brobbey. Echter lukte het de spits niet om de bal vanaf dichtbij binnen te lopen. Zijn poging ging voorlangs.

Het goede begin van Ajax was al snel vergeten toen de thuisploeg na twaalf minuten plotseling op voorsprong kwam. De Ajax-defensie wist nog te voorkomen dat Shiloh T' Zand kon uithalen, maar spits Luka Kulenovic lette goed op en kon de rebound via het been van Youri Baas achter Remko Pasveer schieten: 1-0. Ajax leek even van de leg en kwam met de schrik vrij toen Mirmeirhel Benita een dribbel sterk doorzette tot in de zestien. Hij zag zijn harde schot uiteindelijk gekeerd worden door Pasveer.

Ajax krijgt geen grip op rommelige wedstrijd

In de 25e minuut lukte het Ajax om de rug te rechten. Traoré kwam dreigend naar binnen en zag zijn lage schuiver opstuiteren via Ivan Mesik. De alerte Klaassen was er vervolgens als de kippen bij om de bal van dichtbij binnen te tikken: 1-1. Lang kon Ajax niet genieten van de gelijkmaker, want de uitploeg leed onnodig balverlies waardoor Mario Engels vanaf een meter of 55 kon uithalen. Pasveer kon nog net een vinger achter het schot zetten, maar dat was veel te weinig om de Duitser van scoren af te houden: 2-1.

Vervolgens was Ajax dat in de 34e minuut opnieuw de gelijkmaker wist te produceren. Keeper Fabian de Keijzer kon het schot van Godts niet lekker wegwerken en moest daarna toezien hoe Traoré de rebound via de onderkant van de lat binnenwerkte: 2-2. Het laatste wapenfeit in de eerste helft was een gevaarlijk schot van Godts, die zijn poging een meter naast zag vliegen. Beide teams gingen met een 2-2 tussenstand de rust in.

Het was Heracles Almelo dat in het tweede bedrijf voor het eerst gevaarlijk werd. Engels werd de diepte ingestuurd en bleef een voorsprong op Devyne Rensch houden. De trefzekere Duitser schoot laag richting de verre hoek, maar de vingertoppen van Pasveer voorkwamen een derde tegentreffer voor Ajax. De bal rolde via de paal uit het doel.

Joker Weghorst wederom snel belangrijk na wissel

Na een uur spelen voerde Farioli zijn eerste twee wissels door. Weghorst en Kian Fitz-Jim kwamen binnen de lijnen voor Brobbey en Kenneth Taylor. Niet veel later kwam Ajax, mede door de wissels, voor het eerst op voorsprong. Fitz-Jim wist Weghorst net niet te bereiken in de zestien, maar uiteindelijk gaf Hato een knap balletje op het hoofd van de spits, die goed binnenknikte en meteen belangrijk was: 2-3.

Ook na de voorsprong lukte het Ajax niet om de volledige controle te krijgen over het duel. Dat resulteerde erin dat Podgoreanu wat ruimte had op de rechterflank en besloot om uit te halen. Zijn kiezelharde schot spatte uiteen op de lat. Even later scoorde de ploeg van Erwin van de Looi alsnog. Ruben Roosken gaf de bal goed voor vanaf de linkerkant en zijn pass was precies op maat voor Kulenovic. De spits schoot de thuisploeg met zijn tweede treffer op gelijke hoogte: 3-3.

Het venijn zat hem in de staart van de wedstrijd. Weghorst was wederom belangrijk door een penalty te versieren en vervolgens zelf achter de bal te gaan staan. Hij liet keeper De Keijzer kansloos met een schot door het midden: 3-4. Kort daarna kreeg Ajax nog een meevaller te verwerken. Brian de Keersmaecker ging hard door op Weghorst en ontving zijn tweede gele kaart. De Belg moest er met rood vanaf. In de resterende minuten kwam Ajax niet meer in de problemen en trok het de overwinning over de streep.