Ajax op jacht naar tweede uitzege van het Eredivisieseizoen tegen Heracles Almelo

door Marco Bouwmeester 59

Bron Ajax Showtime

Ajax treedt zondag op bezoek bij Heracles Almelo aan voor de vierde uitwedstrijd van het Eredivisieseizoen. Nu de interlandperiode weer voorbij is gaat het team van Francesco Farioli op jacht naar de tweede uitzege in de Eredivisie. In de laatste tien edities van Heracles - Ajax wisten de Amsterdammers maar vijf keer aan het langste eind te trekken.

De club uit Almelo wist dit seizoen slechts één van de vier gespeelde thuisduels te winnen en dus is het aankomende zondag de ideale mogelijkheid voor Ajax om een overwinning te boeken in Almelo. Ajax Showtime blikt vooruit op de editie van het seizoen 2024/2025 aan de hand van de laatste vier ontmoetingen in het Asito Stadion.

2019/2020: Ajax na midweekse verliespartij tegen Getafe ook onderuit in Almelo

In het voorjaar van 2020 is Ajax koploper van de Eredivisie, maar de Amsterdammers voelen de hete adem van nummer twee AZ in hun nek. Op 20 februari verliest Ajax in Spanje een Europa League-duel met Getafe. Op 23 februari staat alweer de uitwedstrijd tegen Heracles op het programma. Ondanks het hoge percentage balbezit weet Ajax in het eerste bedrijf het net niet te vinden in Almelo. De Amsterdammers zien veel kansen gekeerd worden door doelman Janis Blaswich of naast het doel belanden.

In minuut 68 lost Heracles het eerste waarschuwingsschot. Een van richting veranderd schot van Delano Burgzorg zorgt bijna voor de openingstreffer van de club uit Almelo. Deze poging wordt echter nog gekeerd door André Onana. In minuut 77 gaat het alsnog fout voor Ajax. Door een makkelijk weggegeven doelpunt van Cyriel Dessers gaan de Amsterdammers met 1-0 onderuit op bezoek bij Heracles.

2020/2021: Ajax verstevigt koppositie na zakelijke overwinning op Heracles

Net iets minder dan een jaar later is Ajax wederom koploper van de Eredivisie. Dit seizoen is het PSV dat hoopt op een misstap van de Amsterdammers. In de editie Heracles - Ajax van het seizoen 2020/2021 blijft Ajax echter foutloos. Na een stroef begin aan Amsterdamse zijde en een kans voor de Heraclieden, is het uitgerekend Mister 1-0 Davy Klaassen die in minuut 15 de score opent.

Ook na de openingstreffer van Ajax blijft Heracles de bovenliggende partij, maar veel kansen weet de ploeg niet te creëren. In het tweede bedrijf weet Ajax onder de druk van Heracles uit te voetballen en dit resulteert in minuut 60 in een grote kans. Dusan Tadic weet niet te profiteren van een steekpass van Sébastien Haller en de 0-2 blijft uit. In de 79e minuut gooit Ajax de wedstrijd definitief in het slot. Wederom spelen Tadic, Haller en Klaassen een grote rol in een aanval van Ajax. Ditmaal is het Haller die de bal binnen werkt en tekent voor de eindstand: 0-2.

2021/2022: Voorsprong Ajax krimpt na duur puntenverlies in Almelo

In het najaar van 2021 staat Ajax al vroeg in het seizoen op de eerste plek op de ranglijst van de Eredivisie. In de beginfase van de uitwedstrijd tegen Heracles is Ajax duidelijk de bovenliggende partij met een aantal mogelijkheden. Na een schot van Heracles dat gekeerd wordt door Remko Pasveer krijgt Ajax opnieuw een kans voor rust.

Na eerdere pogingen van Antony is het tien minuten voor rust de beurt aan Haller om een openingstreffer te forceren. Daley Blind brengt de Ivoriaanse spits van Ajax in stelling met een goede voorzet, maar Haller kopt de bal in de handen van keeper Blaswich.

In de tweede helft heeft Ajax moeite om de wedstrijd naar zich toe trekken. Dit resulteert in een aantal kansen voor Heracles, terwijl de Amsterdammers er weinig aan te pas komen. Zo zorgt Noah Fadiga twee keer voor een dreigende situatie voor het doel van Ajax, maar tot een goal kwam het niet.

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd weet Ajax toch nog een kans te creëren. Na een goede voorzet van Neres krijgt Tadic deze keer de kans om de 0-1 tegen de touwen te werken. Blaswich ligt echter wederom in de weg en voorkomt de winnende treffer van de Amsterdammers. Ook Heracles krijgt nog een kans in de slotfase. Een twee-tegen-één-situatie ontstaat voor de Heraclieden, maar Perr Schuurs kan ingrijpen. Ajax blijft steken op 0-0 en slaagt er dus niet in de drie punten mee te nemen in de bus naar Amsterdam. De voorsprong op PSV krimpt naar slechts twee punten.

2023/2024: Ajax toont veerkracht en buigt vroege achterstand om naar zege in Almelo

De historisch gezien lastige uitwedstrijd tegen Heracles wordt tijdens het rampseizoen ‘gewoon’ gewonnen. De ploeg van John van ‘t Schip kijkt al vroeg tegen een 1-0 achterstand aan. Na een dekkingsfout van Hato kan Jizz Hornkamp alleen op Diant Ramaj af. Hornkamp stuurt de doelman van Ajax de verkeerde hoek in en schuift de bal laag het doel in. Vier minuten later schiet Brobbey Ajax langszij met een harde uithaal in het dak van het doel. Ondanks een aantal behoorlijke kansen voor Ajax om de voorsprong te bemachtigen in Almelo gaan de Amsterdammers rusten met 1-1.

Binnen een kwartier na rust weet Ajax twee keer toe te slaan. Een goede aanval met als eindstation Berghuis en een kiezelharde volley van Brobbey zorgen ervoor dat de ploeg van Van ‘t Schip een marge van twee heeft. Toch slaagt Ajax er niet in om de wedstrijd in het slot te gooien. Drie minuten na de derde treffer van Ajax schiet Mario Engels de Heraclieden terug in de wedstrijd. Een van richting veranderde poging blijkt te machtig voor Ramaj, die voor de tweede keer de bal uit het net mag vissen. Na nog een aantal kansen aan beide kanten gooit Devyne Rensch namens Ajax de wedstrijd uiteindelijk definitief in het slot: 2-4.

Marco Bouwmeester (X: Ajax Showtime | e-mail: info@ajaxshowtime.com)