Faberski maakt indruk in enerverende seizoensouverture Jong Ajax

door Wessel Kroon 171

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel op? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Wessel Kroon zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na het enerverende gelijkspel in de eerste wedstrijd van het seizoen, uit tegen Jong PSV.

Faberski toont klasse

Voor veel jeugdvolgers zal de naam van Jan Faberski inmiddels een bekende zijn. De achttienjarige Pool begint aan zijn derde seizoen in Amsterdam en staat te boek als een groot talent. Tegen Jong PSV liet hij zien dat hij die status niet voor niets heeft. De linkspoot was een enorme kluif voor de verdediging van Jong PSV. Al in de eerste helft ging hij linksback Raf van de Riet geregeld voorbij, waarna hij gevaar veroorzaakte. Dat gebeurde soms op snelheid, maar anders had Faberski een actie in huis waarmee hij zijn tegenstander wist te passeren.

In de tweede helft drukte hij zijn stempel nog meer op de wedstrijd. Faberski leek onvermoeibaar en bleef zijn tegenstanders moeiteloos passeren. Ook toen hij naar de linkerflank verhuisde - waar hij in de jeugdopleiding nog weleens moeite mee had - bleef er veel gevaar van hem af komen. Zo veroorzaakte Faberski vanaf de linkerkant een strafschop voor Ajax. Hij passeerde rechtsback Emmanuel van de Blaak buitenom, waarna hij in het strafschopgebied onderuit werd gehaald. Later in de wedstrijd bekroonde Faberski zijn sterke optreden met een assist op Ahmetcan Kaplan, die in de absolute slotfase de gelijkmaker tegen de touwen kopte. Het lijkt erop dat Jong Ajax dit seizoen veel plezier gaat beleven aan de creatieve Faberski.

Alders vecht zich terug

Niet alleen Faberski beleefde een sterke wedstrijd op de rechterflank. Ook rechtsback Gerald Alders kan tevreden terugkijken op de eerste wedstrijd van het seizoen. Alders had het in het begin van de wedstrijd lastig tegen Jong PSV-linksbuiten Couhaib Driouech, die vorig seizoen 26 wedstrijden in de Eredivisie speelde. Na een moeilijke openingsfase herpakte Alders zich. Hij was Driouech in het vervolg van de wedstrijd geregeld te slim af en won een groot deel van zijn duels. Ook in aanvallend opzicht drukte Alders zijn stempel. Zo bracht hij Faberski regelmatig in stelling, met als hoogtepunt de prachtige steekpass in de achttiende minuut van de wedstrijd. Al met al is duidelijk geworden dat Jong Ajax voort kan bouwen op deze rechterkant.

Mokio nog zoekende op linksbackpositie

Tijdens de wedstrijd tussen Jong PSV en Jong Ajax waren ongetwijfeld veel ogen op Jorthy Mokio gericht. De zestienjarige Belg werd afgelopen seizoen met veel bombarie naar Amsterdam gehaald en maakte vrijdagavond zijn officiële debuut voor Jong Ajax. Dat deed hij als linksback, een positie die hem (nog) niet bekend is. Het talent oogde dan ook nog zoekende. Aan de bal liet hij zien rustig te zijn en over een uitstekend overzicht te beschikken, maar zonder bal had hij nog weleens moeite met het verdedigen aan de zijkant, in plaats van in de as van het veld.

Moeite op het middenveld

Waar sommige posities positief opvielen, oogde het middenveld nog erg zoekende. Jong Ajax heeft nog altijd weinig opties in de middelste linie. Tegen Jong PSV koos trainer Frank Peereboom voor een middenveld met Julian Brandes, Nassef Chourak en Julian Rijkhoff. Voor Chourak (als 'nummer acht') en Rijkhoff (als 'nummer tien') was dit een nieuwe rol. Met name Rijkhoff oogde nog zoekende op het middenveld. Rijkhoff - die van nature als spits speelt - werd geregeld in stelling gebracht door zijn teamgenoten, maar verzuimde een doelpunt te maken in Eindhoven. Aan de bal had hij moeite tegen de Eindhovenaren, al lukte het hem wel een aantal keer om de bal te komen halen op het middenveld en vervolgens een aanvallende optie te vinden.

Chourak speelde geen slechte wedstrijd tegen Jong PSV, maar komt beter tot zijn recht als 'nummer tien'. Tegen Jong PSV creëerde Jong Ajax het meeste gevaar via de flanken. Het zou voor de belofteploeg dan ook geen overbodige luxe zijn om nog een echte 'nummer acht' aan de selectie toe te voegen, die de verdediging met de aanval kan verbinden, waardoor Jong Ajax meer gevaar via het middenveld kan creëren.

Kaplan biedt verdedigende stabiliteit

Jong Ajax kreeg in Eindhoven hulp van Ahmetcan Kaplan. De Turk speelde mee met de belofteploeg om fit te worden en daar profiteerden de Amsterdammers van. Aan de bal was hij vaak een baken van rust, terwijl hij Jong Ajax in verdedigend opzicht uit de problemen hielp. Met zijn lengte wist hij veel ballen weg te werken. In de slotfase bleek zijn lengte ook in aanvallend opzicht goed van pas te komen. Kaplan kopte in de 95e minuut namelijk de 2-2 tegen de touwen, waardoor Jong Ajax met een gelijkspel aan het seizoen begon.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)