Ajax plaatst zich probleemloos voor groepsfase EL na ruime overwinning op Jagiellonia Bialystok

door Jon van Dam 4408

Ajax heeft zich donderdagavond ten koste van Jagiellonia Bialystok geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Na de 1-4 overwinning in Polen werd er ook in Amsterdam gewonnen: 3-0. Kian Fitz-Jim, Kenneth Taylor en Brian Brobbey zorgden voor de doelpunten.

Ajax begon fel aan de wedstrijd en dat leverde binnen vijf minuten al twee mogelijkheden op. Bertrand Traoré gaf een indraaiende voorzet vanaf de rechterflank en bereikte Brobbey. De spits kopte recht in de handen van keeper Maksymilian Stryjek. Een minuut later kon Steven Bergwijn van een meter of tien uithalen, maar zijn schot ging via een Pools been naast. Vervolgens werd kersvers aanwinst Weghorst getoond op de grote schermen in de Johan Cruijff ArenA en dat leverde de spits veel gejuich op.

Na een kwartier kreeg Ajax een nieuwe mogelijkheid. Taylor deed met zijn linkervoet een poging van buiten het strafschopgebied die rakelings naast vloog. De storm van Ajax ging daarna wat meer liggen. Wel kreeg de thuisploeg in de 24e minuut een mogelijkheid. Bergwijn gaf een goede voorzet vanaf de linkerkant, maar Brobbey wist de bal niet in het vijandelijke doel te koppen. Zijn poging ging naast.

Fitz-Jim scoort eerste treffer voor Ajax 1

Zes minuten voor rust kreeg Ajax dé gelegenheid om de score te openen. Taylor ging de combinatie aan met Fitz-Jim en kreeg de bal terug in de zestien. Vervolgens gaf hij een slim hakballetje op Bergwijn, die de bal via keeper Stryjek naast zag vliegen. In de 43e minuut viel de openingstreffer alsnog. Fitz-Jim werd na een goede counter weggestuurd door Bergwijn en schoof de bal via de binnenkant van de paal in het doel: 1-0.

Tien minuten na rust kreeg Ajax een goede mogelijkheid. Bergwijn stoomde op via de linkerflank en kon de bal meegeven aan de opkomende Jorrel Hato. De linksbuiten koos voor een schot op doel, maar produceerde een rollertje dat geen probleem vormt voor keeper Stryjek. Even later gaf Jordan Henderson een goede voorzet op het hoofd van Fitz-Jim, die de bal terug probeerde te leggen. Zijn pass werd door een Poolse verdediger verwerkt, waarna Bertrand Traoré in balbezit kwam. De Burkinees krulde de bal richting de verre hoek, maar zag zijn inzet gepareerd worden.

In de 64e minuut verdubbelde Ajax de voorsprong. Na een vlotlopende aanval met Henderson en Brobbey was Taylor uiteindelijk het eindstation. De middenvelder gleed de bal voor open doel binnen: 2-0. Niet veel later kwam Ajax zelfs op 3-0. De sterk spelende Taylor haalde de achterlijn na een goede pass van Bergwijn en bediende Brobbey, die de bal met links in het doel legde: 3-0.

Twee debutanten bij Ajax

In de slotfase van het duel maakten twee Ajacieden hun debuut in de hoofdmacht. De zestienjarige Jorthy Mokio en routinier Daniele Rugani vielen respectievelijk in voor Fitz-Jim en Taylor. Ajax behield de controle over haar Poolse opponent en voetbalde de wedstrijd eenvoudig uit.

Pasveer; Rensch (Gaaei, 74'), Šutalo, Baas, Hato; Henderson (Van den Boomen 67'), Fitz-Jim (Mokio, 74'), Taylor (Rugani, 81'); Traoré, Brobbey (Akpom, 81'), Bergwijn.

Gorter, Ramaj, Gaaei, Akpom, Forbs, Van den Boomen, Rugani, Rasmussen, Mokio, Janse, Hlynsson, Godts.