Ajax O19 speelt topper tegen PSV O19 gelijk ondanks fraaie vrije trap Bounida

door Mike van Weert 161

Ajax O19 heeft op Sportpark de Toekomst met 1-1 gelijkgespeeld tegen PSV O19. Rayane Bounida was met een rake vrije trap verantwoordelijk voor de Amsterdamse treffer. Ook Ajax O15 speelde tegen de leeftijdsgenoten van PSV, maar de ploeg van Rik Verhage verloor met 3-4. Ajax O17 en Ajax O16 wonnen wel hun wedstrijden. Respectievelijk werden de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam (3-6) en PEC Zwolle (2-5) met ruime cijfers opzij gezet.

FT | Ajax O15 - PSV O15 (3-4)

Ajax O15 heeft thuis tegen PSV O15 een voorsprong van twee doelpunten weggegeven en voor het eerst dit seizoen verloren (3-4). In een doelpuntrijk duel kwam de ploeg van Rik Verhage voor rust met 2-0 voor, maar na rust werden de Eindhovenaren sterker en wisten ze het duel om te draaien. Denzel Darko was met twee assists en een doelpunt de gevierde man bij Ajax, maar het mocht dus niet baten.

De wedstrijd tussen Ajax en PSV begon wat later, aangezien de Eindhovenaren vertraging op hadden gelopen door files onderweg. Toen de wedstrijd eenmaal onderweg was schoten de Amsterdammers ook direct uit de startblokken. Darko wist met een subtiel balletje Ilai Grootfaam de diepte in te sturen, waarna de middenvelder met een puntertje de keeper van PSV wist te verschalken.

Het duurde ook niet lang voordat Ajax de tweede goal in het net wist te prikken. Opnieuw was het Darko die bij het doelpunt betrokken was. De aanvaller wist in de elfde minuut met een goede actie langs zijn tegenstander te rennen, waardoor hij rustig de bal terug kon leggen. Miles Aalbelsberg stond op de juiste plek om de 2-0 op het scorebord te zetten.

Pas na het tweede doelpunt van de thuisploeg werd PSV een beetje wakker. Na een kwartier spelen kregen de Eindhovenaren de eerste kans. Daar ging wel een fout in de opbouw bij Ajax aan vooraf. Er kon vanaf de rand van de zestien worden uitgehaald, maar Cino Cloos wist redding te brengen. Ajax kon in deze fase van de wedstrijd zelf niet tot grote kansen komen.

PSV was na de eerste kans ontketend. De ploeg uit Eindhoven speelde in korte tijd een hoop kansen bij elkaar. In de 22ste minuut deed een PSV’er een poging van een flinke afstand, maar Cloos wist de bal nog net uit de hoek te tikken. Na een hoekschop volgde een drietal schoten van de Eindhovenaren. De eerste twee schoten werden geblokt en de derde poging werd tegengehouden door doelman Cloos. In de counter die volgde wist Jaden Soesanna met zijn voorzet Esad Deniz net niet te bereiken.

Voor rust konden beide ploegen nog doelgevaar stichten. Eerst wist PSV opnieuw te profiteren van de risicovolle opbouw bij de ploeg van Verhage. De speler van PSV wilde de bal over Cloos heen lobben, maar hij raakte de lat. Vlak voor rust was er nog een tweetal kansen voor Ajax. De keeper van de Eindhovenaren wist redding te brengen op een schot van Grootfaam en de rebound werd uiteindelijk naast geschoten door Darko.

Ajax geeft voorsprong na rust weg

Ook na rust werd direct duidelijk dat Darko de gevaarlijkste man was aan de kant van Ajax O15. Vier minuten na rust kon de aanvaller opnieuw zijn snelheid gebruiken om langs de verdediging van PSV te dribbelen, maar Darko faalde in de afronding. Vijf minuten later ging Darko opnieuw in zijn eentje op de keeper af, maar wist hij zijn actie opnieuw niet te belonen. In de tussentijd werd Mert Akbuga ingewisseld voor Jaden Soesanna, die een uitstekende eerste helft speelde.

Ajax bleef de kansen aaneen rijgen na rust. Een minuut na de kans van Darko kon Akbuga direct gevaarlijk worden. De buitenspeler kreeg een diepe pass van Geraïn van Loon, maar ook hij faalde oog in oog met de doelman. De oude voetbalwetten konden weer uit de kast worden gehaald, want de eerste kans na rust voor PSV was direct raak. De spits kon alleen af op Cloos, die door de benen werd verschalkt.

PSV ging door met kansen creëren, maar het was Ajax die aan de andere kant de 3-1 op het scorebord wist te zetten. Na twee assists wist Darko nu zelf een doelpunt te maken. Akbuga gaf voor op Deniz. De poging van de spits werd nog gekeerd door de PSV-doelman, maar de rebound was een prooi voor Darko. Drie minuten later was het PSV dat de aansluitingstreffer, na balverlies van Mohammed Tatuh, binnen wist te schieten.

Met nog een kwartier op de klok was het PSV dat aandrong om de gelijkmaker nog te vinden. Ajax O15, dat dus met twee doelpunten voorsprong aan de tweede helft begon, gaf de voorsprong uiteindelijk ook uit handen. In minuut 67 werd een afgeslagen voorzet opgepikt door de linksbuiten van PSV aan de rand van het strafschopgebied. Hij twijfelde niet en knalde de 3-3 tegen de touwen.

Beide ploegen gingen hard op zoek naar de winnende treffer en het was PSV dat in de slotfase van de wedstrijd het meeste aanspraak maakte op de overwinning. Vijf minuten voor tijd werd er nog een bal vlak voor de lijn van het Ajax-doel weggehaald, maar twee minuten was het wel raak voor de bezoekende ploeg. Opnieuw werd een afgeslagen corner vanaf de rand van de zestien in het doel gejaagd. Hierdoor verliest Ajax de wedstrijd met 3-4.

Opstelling Ajax O15

Cloos; Van Loon, Essed, Owolabi, Babiker; Tatuh, Grootfaam (69' Elshout), Aalbersberg; Soesanna (48' Akbuga), Deniz (60' Vis), Darko.

FT | Ajax O19 - PSV O19 (1-1)

Ajax O19 heeft de topper tegen de leeftijdsgenoten van PSV met 1-1 gelijkgespeeld. De ploeg van Willem Weijs kwam al vroeg op achterstand, maar rechtte de rug en creëerde meerdere grote kansen om de wedstrijd te winnen. Een tweede Amsterdamse treffer bleef uit, waardoor de Amsterdammers de eerste punten verspeelden in de competitie.

De wedstrijd begon dramatisch voor Ajax. Al na ruim een minuut spelen wilde doelman Timo Schreuder een medespeler aanspelen, maar schoot de bal pardoes tegen een tegenstander aan, die hiermee een makkelijk doelpunt cadeau kreeg: 0-1. Een kwartier later kon Schreuder zich revancheren met een fraaie redding, waarmee hij de tweede Eindhovense treffer voorkwam.

Na een half uur spelen moest een dood spelmoment Ajax over het dode punt helpen. Emre Ünüvar was bijna voorbij de PSV-defensie, maar hij werd op het laatste moment onderuit getrokken. Dat leverde de verdediger van de bezoekers een gele kaart op en Ajax een vrije trap op een mooie plek. Rayane Bounida ging achter de bal staan en hij wist op prachtige wijze de bal in de verre hoek te trappen.

Ongeveer vijf minuten later werd Ajax opnieuw gevaarlijk uit een standaardsituatie. Ditmaal lag de bal aan de andere kant van het strafschopgebied voor een vrije trap. Damián van der Vaart legde de bal prima in het zestienmetergebied van PSV waardoor er een grote kans ontstond. Ünüvar leek een niet te missen kans te krijgen, maar de spits schoot de bal toch over het doel van PSV.

De Eindhovenaren probeerden op de counter gevaarlijk te worden, maar de ploeg van Weijs wist de tegenstander effectief onder druk te zetten. De 2-1 voor Ajax hing dan ook in de lucht in de laatste minuten voor rust. Het was echter PSV dat het laatste doelgevaar stichtte voor het laatste fluitsignaal van de eerste helft. Vanaf randje zestien kon er een schot gevuurd worden richting het doel van Schreuder, maar het schot ging over.

Geen strafschop Ajax O19

Ajax begon de tweede helft bijna op dezelfde manier zoals het de eerste begon. Schreuder leverde de bal in na een riskante pass op Jinairo Johnson. Het zorgde direct voor een kans voor PSV, maar de doelman van de Amsterdammers wist zijn fout te herstellen en het schot tot een hoekschop te verwerken. PSV bleef even aandringen, maar kwam niet meer tot een grote kans.

De korte corners van de bezoekers waren ongevaarlijk, maar af en toe werd de bal gevaarlijk de zestien ingedraaid. Uit een uitbraak kwam Bounida gevaarlijk de zestien van PSV binnen en leek de aanvaller van Ajax onderuit te worden gehaald. De scheidsrechter wilde echter niets weten van een strafschop en liet daarom doorspelen.

Het duurde opnieuw even voordat Ajax echt gevaarlijk werd. Een goede aanval leidde tot een hoop vrijheid voor Luca Messori die ervoor koos om Ünüvar, die voor het doel stond, te bedienen. De spits van Ajax stond niet helemaal vrij, waardoor de bal even kon worden weggetrapt. Bounida vond de bal aan zijn voeten en ging opnieuw neer in het strafschopgebied, maar opnieuw wuifde de scheidsrechter het voorval weg.

PSV zet aan, Ajax mist kansen

In de 72e minuut was Don O’Niel heel dichtbij de 2-1. De aanvaller ontving de bal op links van Messori en produceerde een harde schuiver die net voorlangs ging. Een minuut later kreeg Ajax ] een flinke waarschuwing van PSV, want de Eindhovenaren zagen een goal afgekeurd worden wegens buitenspel. PSV zette steeds meer aan en in de 81e minuut wist Schreuder een volgende gevaarlijke inzet te keren.

Vanaf de 85e minuut was het toch Ajax dat de allergrootste kansen kreeg op de winnende treffer. De thuisploeg combineerde over rechts en Ünüvar leek alleen nog maar het laatste zetje te hoeven geven. Helaas voor de spits en zijn team redde de PSV-keeper. Even later kon Ünüvar opnieuw uithalen en schoot de bal tegen de onderkant van de lat. De leidsman kon niet zien of de bal de doellijn was gepasseerd en besloot zodoende geen doelpunt toe te kennen. Gescoord werd er niet meer, waardoor de wedstrijd onbeslist bleef: 1-1.