Ajax neemt in slotfase afstand van FK Vojvodina en treft Panathinaikos in derde voorronde EL

door Jon van Dam 7511

Ajax heeft zich verzekerd van een plek in de derde voorronde van de Europa League, waarin het Panathinaikos treft. De ploeg van trainer Francesco Farioli wist met 1-3 te winnen van FK Vojvodina en dat was ruim voldoende na de 1-0 overwinning in Amsterdam. Josip Šutalo, Jorrel Hato en invaller Bertrand Traoré scoorden namens Ajax.

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt in de Ajaxshop!

In de warme TSC Arena in Backa Topola kreeg Ajax na zeven minuten de eerste waarschuwing van de thuisploeg. De lage inzet van Yusuf Bamidele miste kracht en richting en kon door Remko Pasveer worden gestopt. Tien minuten later dook Ajax voor het eerst op voor de vijandelijke goal. Devyne Rensch werd vrijgespeeld aan de rechterkant en kon doorlopen in het zestienmetergebied. De rechtsback kreeg de bal niet goed onder controle, maar wist wel Kian Fitz-Jim te bereiken die de bal vervolgens tegen een Vojvodina-verdediger aanschoot.

In het vervolg van de eerste helft werd het veldspel van beide ploegen er niet beter op. Zowel FK Vojvodina als Ajax waren meermaals te betrappen op slordigheden en kansen waren schaars. Nadat Christian Rasmussen in de 23e minuut een counter van de Serviërs had onderschept, leek hij vijf minuten later door te kunnen richting het doel van FK Vojvodina na een goede combinatie met Chuba Akpom. Echter was de aanname van de Deen niet goed en werd hij ook makkelijk van de bal gezet.

Ajax kreeg na iets meer dan een half uur spelen de grootste mogelijkheid tot dusver. Rensch bediende Carlos Forbs met een lange pass en de Portugees trok de bal in een keer terug op centrumverdediger Šutalo. De Kroaat probeerde het met een hakje, maar zag zijn inzet van de lijn gehaald worden. In de blessuretijd van de eerste helft kreeg FK Vojvodina via Mihailo Ivanovic nog een goede kans, maar de invaller schoot rakelings voorlangs.

Aan het begin van de tweede helft wisselde Ajax direct. Farioli bracht Branco van den Boomen binnen de lijnen voor Kenneth Taylor. Het tweede bedrijf was nog geen tien minuten oud toen Ajax na de corner van Van den Boomen op voorsprong kwam. De middenvelder bereikte Akpom, die zijn inzet gestopt zag worden. Šutalo was echter scherp bij de rebound en schoot de bezoekers op 0-1.

Ajax kan niet lang genieten van voorsprong

In de 59e minuut kwam FK Vojvodina alweer op gelijke hoogte. De Serviërs bepaalden de stand op 1-1 nadat Šutalo de voorzet van Lazar Nikolic het laatste zetje gaf. Ajax – dat net Mika Godts en Steven Berghuis had gebracht voor Forbs en Rasmussen - wankelde niet door de tegentreffer en kreeg zelfs een kans om opnieuw op voorsprong te komen. Berghuis werd aan de rechterkant in de diepte gestuurd en gaf de bal vlak voor de achterlijn met zijn linkervoet hard voor. Zijn pass wist net niet Akpom te bereiken, die de bal anders had kunnen binnenglijden.

Twintig minuten voor het einde werd Fitz-Jim vervangen door Kristian Hlynsson. Het lukte Ajax om af en toe door de matige Servische defensie heen te voetballen. Echter kwam de thuisploeg er zo nu en dan gevaarlijk uit in de tegenstoot. In de 85eminuut gooide Hato de wedstrijd in het slot met een schitterend schot vanaf de rand van de zestien. Zijn inzet vloog prachtig in de linkerbovenhoek. Even later bracht Rensch Berghuis in stelling in het strafschopgebied, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

In de blessuretijd wist Ajax nogmaals te scoren. Invaller Traoré werd door Godts in de diepte gestuurd en bekroonde de pass tot doelpunt door de bal laag in de rechteronderhoek te schieten. Via de paal rolde zijn schot in het doel van FK Vojvodina: 1-3.

FT | FK Vojvodina - Ajax (1-3) (1-4)