De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax van april had op de tribunes uit kunnen lopen op een ramp, zo onderzocht het Auditteam Voetbal en Veiligheid op verzoek van de Rotterdamse vierhoek (gemeente, politie, Openbaar Ministerie en Feyenoord). De NOS meldt dat de combinatie van binnengesmokkelde fakkels en vuurwerk, grote spandoeken en overvolle supportersvakken - waarbij ook alle trappen bezet waren - grote brandveiligheidsrisico's veroorzaakte.
Voor en tijdens deze bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax was er veel vuurwerk en rook rond het veld, werden er gedurende de wedstrijd talloze voorwerpen op het veld gegooid, waarbij onder meer toenmalig Ajacied Davy Klaassen werd geraakt door - vermoedelijk - een aansteker. De onderzoekers noemen het 'wonderbaarlijk' dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De combinatie van fakkels en spandoeken wordt 'uitermate gevaarlijk' genoemd door voorzitter Bezuijen van het auditteam.
Het auditteam schrijft verder: 'De kans dat door fakkels of afgeschoten projectielen de vlag in brand had kunnen vliegen en dat in de brand en rook mensen in paniek waren geraakt, mensen brandwonden hadden opgelopen en dat mensen verdrukt zouden worden, is te groot om er niets tegen te doen en daarom moet daartegen worden opgetreden.'
Aboutaleb geschrokken van rapport
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb laat weten geschrokken te zijn van het rapport. 'Net onder het spandoek waren veel vuurwerk en fakkels. Als dat spandoek vlam vatte, kon dat ernstige gevolgen hebben. Daar moeten we lering uit trekken', aldus Aboutaleb, die dan denkt aan een verbod op grootschalige sfeeracties met spandoeken en fakkels.
Daarnaast is Aboutaleb ook kritisch op Feyenoord vanwege het aantal kaarten dat de club wist te verkopen. 'Misschien betekent het dat dat deel van het stadion te druk is. Er worden meer kaartjes verkocht dan dat er mensen mogen staan', aldus de burgemeester van Rotterdam.
Tot slot constateert het auditteam dat de betrokken partijen met elkaar samenwerken, maar dat ze elkaar niet blindelings vertrouwen. 'Sommigen hebben toegegeven dat zij bij overleggen niet het achterste van hun tong laten zien, omdat ze vrezen dat de gedeelde informatie kan uitlekken, bijvoorbeeld naar de harde kern van Feyenoord-fans.'
Plaats reactie