Er komt voorlopig geen ander competitieformat in de Eredivisie. Dat is de conclusie die voortkomt uit de veranderagenda van de Eredivisie donderdagmiddag. Er was geen meerderheid voor een verkleining naar zestien clubs. Een verbod op kunstgras, waar van tevoren veel over gesproken werd, komt er (voorlopig) niet, zo schrijft De Telegraaf.
Wel worden clubs met kunstgras aangemoedigd om over te stappen op natuurgras. Dat gebeurt door middel van een bijdrage van 350.000 euro per seizoen per club. De Telegraaf noemt nog meer hoofdpunten die uit de vergadering naar voren kwamen. Zo wil men dat Europees spelende clubs een ronde later instromen in de KNVB Beker, dat vijf procent van het bij FOX Sports afkomstige geld evenredig wordt verdeeld en dat vijf procent van de UEFA-gelden in één pot gaat wat uiteindelijk verdeeld wordt onder de 'grasclubs'. Bij overwintering wordt dit percentage teruggeschroefd naar 3,75 procent.
Verder wil men dat het voor clubs uit de Eredivisie verplicht wordt om een eigen jeugdopleiding te hebben. Daarbij hebben AZ, Ajax, Feyenoord, FC Utrecht, PSV en Vitesse - de clubs met de beste jeugdopleidingen in Nederland - met elkaar een herenakkoord gesloten en afgesproken om geen jonge talenten bij elkaar weg te halen. Voor transfers tussen en met andere Eredivisieclubs geldt dat de vergoedingen sterk worden verhoogd.
Over regelingen rond promotie en degradatie voert men nog gesprekken. Mogelijk gaan er voortaan twee clubs rechtstreeks degraderen uit de Eredivisie, waardoor er ook twee ploegen rechtstreeks promoveren uit de Eerste Divisie. 'Het uitgangspunt is dat de beste teams in de Eredivisie spelen', aldus Jacco Swart - voorzitter van de Eredivisie CV - tegenover het Algemeen Dagblad.
Erik ten Hag
Ajax-trainer Erik ten Hag liet afgelopen zondag nog weten te hopen op een Eredivisie van zestien clubs in plaats van achttien clubs. 'Ik denk dat spelers daardoor veel meer uitgedaagd worden. Je krijgt kwaliteitsbundeling. Het gaat erom de besten tegen de besten te laten spelen. Dan krijg je concentratie. De clubs die aan de onderkant zitten, hebben dan sterkere selecties. Dat zal de weerstand, maar ook het spanningsveld in de Eredivisie doen vergroten. Zowel sportief als commercieel is dat vele malen verstandiger', aldus de trainer van Ajax, die zijn zin voorlopig niet gaat krijgen.
Update - 16.20 uur (15 november 2018) - Van der Sar baalt van uitkomst
Van der Sar is teleurgesteld in de uitkomst wat betreft de onderhandelingen over een nieuwe opzet van de Eredivisie. 'We hebben verschillende modellen door laten rekenen. Een andere competitieopzet zou aantrekkelijk zijn voor een hoop fans, maar daar zijn we niet uitgekomen', citeert Voetbal International de algemeen directeur van Ajax.
Update II - 07.15 uur (16 november 2018) - Ajax wilde competitie met play-offs
Ajax was voorstander van een inkrimping van de Eredivisie van achttien naar zestien clubs, met play-offs met de beste clubs aan het einde van het seizoen, zo meldt onder meer Trouw vrijdagochtend. Dit levert meer zware duels op, meer weerstand en meer weerbaarheid.
De clubs konden niet tot een consensus komen en dus blijft de Eredivisie een competitie met achttien clubs. De vraag is: wordt het voor spelers van Ajax nu uitdagender? Zo gaf Matthijs de Ligt afgelopen zondag - na de 1-7 winst op Excelsior- aan dat hij een bepaalde prikkel mist. 'Dat denk ik niet', zegt Ajax-directeur Edwin van der Sar, die door de topclubs naar voren was geschoven bij het overleg, tegenover het Algemeen Dagblad. 'Een andere opzet had aantrekkelijker geweest voor veel clubs en fans. Je had meer weerstand kunnen hebben. Dergelijke stappen hadden meer resultaat kunnen hebben op de toekomst van ons voetbal.'
Update III - 16.30 uur (16 november 2018) - 'Zes clubs tegen inkrimping Eredivisie'
Rob Toussaint, algemeen directeur Heracles, en technisch directeur van Heracles, Mark-Jan Fledderus vertellen dat Heracles vóór het inkrimpen van de Eredivisie naar zestien ploegen was, ondanks dat die wijziging 'niet gunstig' zou zijn voor de Almeloërs. 'Maar toen het onderwerp van inkrimping van de Eredivisie ter sprake kwam, gingen zes clubs meteen met de armen over elkaar zitten en zeiden: nee, dat gebeurt niet', vertelt Fledderus aan het Algemeen Dagblad. 'Dus van een constructieve opstelling was geen sprake.'
Wat betreft het kunstgras staat het standpunt van Heracles wel haaks op die van Ajax. 'Wij snappen echt wel dat we niet jaarlijks meer dan een miljoen aan compensatie kunnen krijgen. Maar we hadden wel tot een gezamenlijk bedrag kunnen komen dat hoger ligt dan wat is aangeboden. Denk je nou echt dat Ajax de 3 miljoen die eraf gaat in Nederland, op een begroting van 100 miljoen gaat missen?', aldus Fledderus.
Plaats reactie