Oekraïne klopt Slowakije en vergroot kansen op volgende ronde EK

door Jesse ter Haar 147

Oekraïne heeft vrijdagmiddag met 1-2 weten te winnen van Slowakije. De Slowaken kwamen in de eerste helft nog op voorsprong, maar na de rust trokken de Oekraïners de overwinning alsnog naar zich toe. Door het resultaat van vrijdag staan beide landen na twee duels op drie punten.

Bestel het nieuwe Ajax-uitshirt in de Ajaxshop!

FT | Slowakije - Oekraïne (1-2)

In de openingsfase was Slowakije de meest gevaarlijke ploeg. Lukas Haraslin en Ivan Schranz kregen al vroeg kansen namens hun land, maar die kansen waren niet aan hen besteed. Na ruim een kwartier was het alsnog raak. Eerst zag David Hancko zijn vrije trap nog door de keeper worden gestopt, maar in dezelfde minuut scoorde Schranz wel.

De Slowaak sprong het hoogst van iedereen en kopte de bal op aangeven van Haraslin in het doel. Na ruim een halfuur kreeg ook Oekraïne eindelijk een echte kans. Oleksandr Tymchyk schoot van dichtbij en mikte op de links onderin het doel, maar keeper Martin Dubravka wist zich te onderscheiden.

Diezelfde goalie wist zijn Slowakije ook vlak voor rust nog eens te redden. Oleksandr Zinchenko nam een vrije trap en kreeg hem aardig op doel, maar hij had buiten de keeper gerekend. Een minuut later werd Haraslin opnieuw gevaarlijk namens Slowakije. Hij schoot laag, maar Anatoliy Trubin hield de bal tegen. Hierna was het al snel gedaan voor wat betreft de eerste helft en dus ging Slowakije met 1-0 rusten.

Na de rust was de eerste kans meteen raak. Voor Oekraïne om precies te zijn. Mykola Shaparenko werd bediend door Zinchenko, waarna eerstgenoemde rustig bleef en de bal laag in het doel wist te werken. Daarmee was het nog niet gedaan, want de Oekraïners gingen op jacht naar meer.

Mykhailo Mudryk ontving de bal in het strafschopgebied en schoot van dichtbij, maar hij raakt de paal. Tien minuten voor tijd viel de 1-2 alsnog. Shaparenko bediende Roman Yaremchuk, die de bal technisch vaardig aan wist te nemen en voorbij de keeper wist te tikken. Hierna kwam de zege niet meer in het gevaar en dus won Oekraïne met 1-2 van Slowakije.