Feyenoord legt na strafschoppenreeks beslag op Johan Cruijff Schaal ten koste van PSV

door Jon van Dam 1601

Bekerwinnaar Feyenoord heeft zondagavond beslag gelegd op de Johan Cruijff Schaal. Na een zeer doelpuntrijk duel met landskampioen PSV was er na negentig minuten spelen geen winnaar in Eindhoven. Zodoende moest een strafschoppenreeks voor de beslissing zorgen. Deze namen de Rotterdammers in tegenstelling tot de thuisploeg foutloos.

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt in de Ajaxshop!

Het eerste gevaar van de wedstrijd werd door Feyenoord gesticht. Igor Paixão verschafte zichzelf met een goede eerste aanname wat ruimte en schoot op doel. PSV doelman Walter Benitez kon echter redding brengen en zo een Rotterdamse voorsprong voorkomen. PSV had minuten later aan een kans wel genoeg. Yohan Bakayoko bediende Noa Lang, waarna de oud-Ajacied de bal met links hard achter Timon Wellenreuther schoot.

Het spelbeeld na de openingsgoal kenmerkte zich vervolgens door langdurig balbezit van PSV. De ploeg van nieuwe trainer Brian Priske had duidelijk moeite met het hoge baltempo van de thuisploeg, en stichtte zelf weinig gevaar. Toch kwam Feyenoord na een klein halfuur spelen weer langszij. Arbiter Jeroen Manschot legde de bal op de stip nadat Gjivai Zechiël onderuit gehaald werd in het Eindhovense zestienmetergebied. Deze werd door Santiago Giménez hard tegen de touwen gejaagd.

De 1-1 stand was van zeer korte duur, daar Bart Nieuwkoop minuten na de benutte strafschop van Giménez eindstation was van een fraaie Feyenoord-aanval, en de Rotterdammers op voorsprong bracht. Kort voor rust kreeg Paixão een uitgelezen mogelijkheid om de voorsprong te vergroten. Van dichtbij kwam de Braziliaan echter tot een matige poging op doel die een makkelijke prooi bleek voor Benitez. Zodoende was 1-2 de ruststand.

Na rust poetste PSV de achterstand razendsnel weg. Joey Veerman stuurde Malik Tillmann diep, waarna laatstgenoemde de bal strak voorgaf op een vrijstaande Luuk de Jong. De spits kon makkelijk binnen schieten en zo de stand weer gelijk trekken. Deze score hield echter wederom niet lang stand. In de drieënvijftigste minuut trok keeper Benitez aan de noodrem door een doorgebroken Giménez in het strafschopgebied onderuit te halen. Manschot gaf wederom een pingel, die opnieuw benut werd door de Mexicaanse spits. In de vijfenzestigste minuut wist de Feyenoord-defensie de bal niet goed weg te werken na een gevaarlijke voorzet van Bakayoko. De koud in het veld gekomen Guus Til strafte de slordigheid af en zorgde zo voor de 3-3.

Acht minuten na het geknoei aan Rotterdamse zijde liet de verdediging van de thuisploeg zich niet van zijn beste kant zien, en schoot invaller Antoni Milambo Feyenoord op 3-4. De gasten konden niet lang genieten van de voorsprong, daar De Jong vanaf de stip aantekende voor zijn tweede treffer van de avond. Meer dan acht goals werden er niet gescoord, dus konden beide ploegen zich opmaken voor een strafschoppenreeks. Feyenoord maakte in de reeks in tegenstelling tot PSV geen fouten, en prolongeerde daarmee voor de vijfde keer in zijn historie de Johan Cruijff Schaal.

FT | PSV - Feyenoord (4-4)