Weghorst helpt Ajax met treffer en assist in slotfase langs FC Groningen

door Jesse ter Haar 5118

Bron Ajax Showtime

Wout Weghorst heeft Ajax zondag aan een 3-1 overwinning op FC Groningen geholpen. De Amsterdammers leken de punten te gaan delen met de club uit Groningen, maar dat was buiten de invalbeurt van de aanvaller gerekend. Met een doelpunt en een assist in de slotfase toonde de international zijn waarde voor Ajax.

Bekijk hier de volledige stand in de Eredivisie!

De eerste doelpoging van de wedstrijd kwam van Ajax. Mika Godts ontving de bal van Bertrand Traoré en passeerde zijn directe tegenstander met een lichaamsschijnbeweging, maar met zijn schot trof hij uiteindelijk een tegenstander. De volgende kans voor Ajax viel ook binnen het eerste kwartier. Godts dook het strafschopgebied in, maar kon na een combinatie met Brian Brobbey niet verder doordat de tegenstander de bal met zijn hand raakte. Ajax kreeg geen penalty en in de nastoot schoot Kenneth Taylor de bal met links tegen de buitenkant van de paal.

Twee minuten later werd FC Groningen voor het eerst gevaarlijk. Remko Pasveer zag een tegenstander na een lange bal zomaar voor zijn neus verschijnen, maar won het duel en keerde de inzet. Uiteindelijk bleek het buitenspel. Het volgende moment was raak, maar dan voor Ajax. Brobbey werd na een pass van Branco van den Boomen naar de grond getrekken en leek op zeker een penalty te krijgen, maar Klaassen wachtte dat niet af, anticipeerde goed en schoot de bal achter doelman Etienne Vaessen.

In de 24ste minuut ontstond er een aardige kans voor FC Groningen. De bal bleef hangen en daar leek Johan Hove van te gaan profiteren. Hij schoot de bal uit de stuit, maar kreeg de bal niet tussen de palen. Brobbey, die tot op dat moment vooral aangever was, kreeg na een klein halfuur voetballen een goede kopkans. Hij kwam vrij, maar kreeg de bal niet op doel. De laatste kans van de eerste helft was opnieuw voor Brobbey. Klaassen legde de bal met zijn romp handig klaar voor aanvaller, maar hij volleerde de bal op de doelman af. Zodoende stond het 1-0 bij rust in de Johan Cruijff ArenA.

Na rust werd Ajax meteen gevaarlijk. Zo kon Mika Godts met links uithalen, maar moest hij dat wel doen vanuit een lastige hoek. Zodoende stuitte hij op Vaessen. Kort hierna leek het de beurt aan Brobbey, maar na knap te zijn weggedraaid, kon ook FC Groningen-speler het hem nog net moeilijk genoeg maken. De spits bleef op jacht naar een doelpunt en moest daar veel fysieke duels voor uitvechten. Na vijftig minuten was hij Dylan Rente maar weer eens te slim af, maar zijn schot kreeg hij opnieuw niet tussen de palen.

Ajax mist kansen

Ajax was wel dominant in de fase na rust en kreeg in de 53ste minuut alweer zijn volgende kans. Na een goede aanval over veel schijven had Taylor de bal voor het inschieten, maar hij produceerde slechts een slap schot. Hierna was het Traoré die voor de 2-0 kon zorgen, maar de Burkinees schoot de bal – al vallend – naast na een voorzet van Klaassen. Nog binnen het uur besloot Francesco Farioli zijn eerste twee wissels toe te passen. Bij een 1-0 voorsprong haalde de Italiaan Brobbey en Traoré naar de kant en bracht hij Chuba Akpom en Christian Rasmussen.

Akpom leek vrijwel meteen na zijn invalbeurt te gaan scoren na een steekpass van Taylor, maar hij ontbeerde de snelheid om doortastend te werk te gaan. Een fase later zag hij Taylor, die in het strafschopgebied vrijstond en kon binnenwerken, over het hoofd. Waar Ajax in het begin van de tweede helft de nodige kansen miste, benutte FC Groningen aan de andere kant van het veld wel een kans. De Amsterdammers zakten na ruim een uur spelen ietwat weg en dat kwam hen duur te staan. Sutalo was enkele keren niet bij de les en eenmaal leidde dat tot een tegendoelpunt. Jorg Schreuders profiteerde van een inschattingsfout en passeerde Pasveer in de 69ste minuut.

Twee minuten later echter, kon Ajax alweer op voorsprong komen. Akpom werd in het strafschopgebied neergelegd en dus kreeg de ploeg een penalty te nemen. Van den Boomen nam zijn verantwoordelijkheid en ging achter de bal staan, maar hij zag doelman Vaessen uitstekend redden en dus bleef het op dat moment bij 1-1. Kort na de gemiste strafschop besloot Farioli nog maar eens te wisselen. Hij bracht Jordan Henderson binnen de lijnen en besloot Klaassen naar de kant te halen, maar dat leidde niet direct tot de 2-1 van Ajax.

Weghorst als laatste hoop

Mede daarom wisselde Ajax tien minuten voor tijd ook voor de vierde en vijfde keer. Wout Weghorst en Anton Gaaei betraden het veld en vervingen daarmee Sutalo en Godts. Het was een seintje voor de Ajacieden om aan te zetten in de slotfase en op die manier de 2-1 zege nog uit het vuur te slepen.

De Amsterdammers gingen daar ook voor in de laatste minuten van de wedstrijd en hoewel het even niet meer leek te gebeuren, was daar invaller Weghorst. Hij kreeg de bal door de lucht aangespeeld van Gaaei en toonde zich kopsterk: 2-1. Kort hierna was Weghorst opnieuw belangrijk, maar dan in een rol als aangever. Hij stak Akpom weg, waarna de aanvaller rustig bleef en de eindstand op 3-1 wist te bepalen.