Van den Boomen: 'Als ik speel, ben ik wel de nummer één voor de penalty's'

door Timo Suur 42

Branco van den Boomen is tevreden met het punt van Ajax op bezoek bij Slavia Praag (1-1) in de Europa League. De middenvelder schoot de Amsterdammers in de eerste helft op voorsprong vanaf elf meter, maar in het tweede bedrijf kwam de thuisploeg op gelijke hoogte.

Van den Boomen is van mening dat Ajax met een grotere voorsprong de rust had moeten ingaan. 'Je doet jezelf wel te kort in de eerste helft', stelt de middenvelder voor de camera van Ziggo Sport. Hij schoot zijn ploeg in de achttiende minuut op voorsprong via een penalty, die werd gegeven na een overtreding op Christian Rasmussen.

'Als zij een kans krijgen en jij vier of vijf, dan moet je die wedstrijd eigenlijk wel beslissen', vervolgt Van den Boomen zijn verhaal. 'Zeker moet je wel met 2-0 de kleedkamer in, want dan wordt het echt een andere wedstrijd.'

Daarnaast vertelt Van den Boomen dat hij de vaste penaltynemer is van Ajax als hij in het veld staat. 'Als ik speel, ben ik wel de nummer één voor de penalty's', aldus de middenvelder, die wel een kopduel verloor bij de gelijkmaker van Slavia Praag.

'Ik sta daar met een reus en ik probeer nog mee te springen, maar hij heeft mijn schouder al vast', blikt Van den Boomen terug. 'Ik denk wel op mijn conto, maar ik denk dat ik tegen hem weinig kon doen. Alleen hopen dat hij overkopt.'

Van den Boomen mist verse krachten op de flanken in slotfase

Aan het einde van de wedstrijd zag Van den Boomen dat het lastig was om de buitenspelers weg te sturen in de diepte. De spelverdeler miste frisse benen op de flanken aan Amsterdamse zijde. 'Door de problemen aan de buitenkant hadden we ook niet echt spelers die we daar nog konden inbrengen die het verschil kunnen maken. Het is wel belangrijk dat je hier een punt pakt.'

Tegenover Ajax TV laat Van den Boomen weten blij te zijn met Owen Wijndal, die als linksbuiten moest invallen. 'Hij is topfit en geeft altijd alles. Ik ben blij dat ook hij weer terug is en terug in de groep is. Hopelijk zijn alle jongens snel weer fit, want dan kunnen we dit soort wedstrijden sowieso over de streep trekken.'

'Als je deze teamspirit vast weet te houden en je hebt straks de individuele kwaliteit van Bertrand (Traoré, red.), Steven (Berghuis, red.) of Jordan (Henderson, red.) er nog bij, dan kan je ver komen. Ik denk dat de teamspirit de grootste winst is van vandaag (donderdag, red.).'