In de rubriek ‘De wedstrijd van’ analyseert Ajax Showtime regelmatig één Ajacied tijdens een wedstrijd van de Amsterdammers. In Deel 1: De wedstrijd van Edson Álvarez tegen LOSC Lille.
De laatste weken is er een discussie gaande omtrent Edson Álvarez. Coach Erik ten Hag heeft hem sinds de thuiswedstrijd tegen APOEL Nicosia op het middenveld geposteerd en daar hebben sommigen hun twijfels bij. De Mexicaan zou niet creatief genoeg en een atypische Ajax-middenvelder zijn. Tijd om in het spel van de miljoenenaankoop te duiken en een beeld te schetsen naar aanleiding van zijn optreden tegen Lille OSC in de Champions League.
Het was daags voor de wedstrijd toen Álvarez plots een tweet met een befaamd Michael Jackson-gifje de wereld instuurde. Ronald de Boer had zijn mening over de international verteld in gesprek met ESPN en zei dat Álvarez niet genoeg creativiteit herbergt om naast Lisandro Martínez op het Ajax-middenveld te staan. De Ajacied was het hier niet mee eens en reageerde op ludieke wijze.
— Edson Álvarez (@EdsonAlvarez19) September 16, 2019
Tegen Lille bestond het Ajax-blok opnieuw uit het aangekochte tweetal en liet Álvarez bij tijd en wijle zien waardevol te kunnen zijn voor de Amsterdammers. De multifunctionele speler viel niet per se op aan de bal, maar positioneerde zich aanvallend in een nieuwe rol en vond gelijk het net. Of de tactische vondst van Erik ten Hag eenmalig was, moet blijken, feit is wel dat Álvarez goed gedijde bij een rol hoger op het veld in plaats van in de eerste fase van de opbouw.
Zevende minuut
Neem de zevende minuut tegen de Franse nummer twee van vorig seizoen. In drie acties wordt kraakhelder wat voor speler Álvarez is. Op het eerste beeld is hij aan de bal, met het spel voor zich en ruimte om op te dribbelen en het spel te verdelen. Hij besluit dat niet te doen en gelijk de bal te geven aan zijn compagnon Martínez die schuin achter hem loopt. De Argentijn probeert het spel te verleggen naar de linkerkant, waar de volgende situatie zich voordoet.
Alvárez is mee naar voren gekropen en positioneert zich naast Quincy Promes als vierde offensieve middenvelder. Sergiño Dest heeft de bal en speelt 'm naar Hakim Ziyech, die een aantal seconden later een aanval probeert op te zetten. De Amsterdammers verliezen de bal in de as, maar staan kort op elkaar om de uitploeg gelijk onder druk te zetten. Renato Sanches is slordig, Álvarez schakelt goed om en de bal is weer in het bezit van Ajax.
Een aantal passes later, heeft Dest de bal aan de rechterkant. Nummer vier Álvarez staat naast Promes in een aanvallende positie gepositioneerd.
Ajax valt aan door het midden, verliest de bal, maar zet Lille gelijk onder druk. Álvarez doet mee en verovert gelijk de bal.
Dat de Ajacied van nature een verdediger is, komt in twee van bovengenoemde drie situaties terug. In het eerste beeld speelt Álvarez op safe omdat hij minder comfortabel is aan de bal dan zijn Zuid-Amerikaanse taalgenoot. Op het derde screenshot heeft Álvarez oog voor gevaar, zet hij collectief druk met Ajax, alvorens de bal van de tegenstander te veroveren. Tussendoor wordt op het tweede beeld de wil om aan te vallen duidelijk. Álvarez gaf al eens aan het liefst op het middenveld te staan en zijn goals mee te pikken in belangrijke wedstrijden. Met name dat laatste aspect komt structureel tegen Lille terug.
Vijftiende minuut
Zie de vijftiende minuut. Joël Veltman heeft de bal op eigen helft, in de eerste fase van de opbouw. Martínez is teruggezakt om aanspeelbaar te zijn, maar Álvarez is op het screenshot niet te zien. De international van Mexico heeft zich dieper gepositioneerd, om in een later stadium gevaarlijk te worden. De bal gaat rond en komt aan de linkerkant bij David Neres terecht. Nu is Álvarez wél te zien en wel ter hoogte van (opnieuw) Promes. De bal gaat terug naar Martínez, die het spel naar de rechterkant verlegt. Ziyech bedient Tadic en de Serviër zoekt Álvarez. Het schot van laatstgenoemde wordt ternauwernood geblokt.
Martínez heeft een aantal passes later de bal en staat klaar om te openen naar de rechterkant. Álvarez sluipt vanuit het midden rustig richting een aanvallende positie.
Hoewel er (nog) geen doelpunt uitkomt, is goed te zien wat Álvarez dient te doen wanneer Ajax aanvalt. Door de afwezigheid van Donny van de Beek mist Ajax een speler die penetreert richting het vijandelijke zestienmetergebied. Promes heeft hier een neusje voor, maar omdat het hart van de Lille-defensie niet zo mobiel is, wil Ten Hag waarschijnlijk nóg een speler die voor verrassing kan zorgen. Juist de dynamiek die Álvarez brengt - hij kan inzakken, defensief zijn steentje bijdragen en plots aanvallend opduiken - geeft Ajax een nieuw verrassingselement.
Twintigste minuut
Ook de variatie die hij qua positionering in de Ajax-opbouw brengt, is iets om in het hoofd te houden. Ten Hag bouwt graag op met drie spelers, waarvan de centrale verdedigers er steevast twee zijn. De derde speler is óf een back óf een middenvelder, tegen Lille regelmatig Álvarez. De 21-jarige speler zakt in de twintigste minuut uit richting de rechterkant om een rol te vertolken in de opbouw van Ajax. De rechtsback is aan de binnenkant vrij en ziet ruimte in de diepte. Dest maakt de loopactie, maar voordat Álvarez hem überhaupt gezien heeft, kiest de Mexicaan voor een korte bal richting de zijlijn. In de pass naar Ziyech schuilt hetgeen waar de buitenwacht het regelmatig over heeft: Álvarez neemt weinig risico en is daarom geen spelmaker.
Hoe anders is dit op slag van rust. Álvarez komt de bal halen, heeft afspeelmogelijkheden naast hem, maar dribbelt op, stelt uit en ziet Promes in de diepte vertrekken. Hij twijfelt niet en bedient de aanvaller op maat, die helaas voor zijn teamgenoot de pass niet tot doelpunt verwerkt.
In plaats van dat hij de bal gelijk afspeelt, dribbelt hij op en ziet hij Promes in de diepte vertrekken. Hij geeft een lange bal over de verdediging, met een dot van een kans tot gevolg.
Vijftigste minuut
Zijn oog voor aanvallende ruimte komt in de lange bal terug, hetzelfde geldt voor een loopactie vijf minuten na de thee. Ajax is goed uit de startblokken gekomen en bouwt aan een aanval. In plaats van dat Álvarez zich laat zakken, laat hij ruimte voor Martínez om het spel te maken en rent hij alvast naar voren. Zijn teamgenoten laten de bal gaan, als even later Neres aan de rechterkant de bal aanneemt. De Braziliaan komt naar binnen, Álvarez maakt een diagonale loopactie in het strafschopgebied en schiet uit een lastige hoek gelukkig, maar knap raak: 2-0.
De aanval gaat door en Álvarez heeft zich opnieuw in een aanvallende positie naast Promes en Tadic geposteerd.
Álvarez maakt een diagonale loopactie, komt vrij en scoort uit een moeilijke positie.
De goal laat iets soortgelijks zien als bij de kans van Álvarez in de eerste helft: hij heeft zonder bal goed oog voor offensieve ruimte. Bij afwezigheid van Van de Beek lijkt Álvarez een speler die soortgelijke dynamiek kan brengen als de weer bijna fitte middenvelder. Tel daarbij zijn defensieve achtergrond en positionering als derde centrale verdediger op en Ten Hag heeft een aankoop tot zijn beschikking die multifunctioneel en van veel markten thuis is.
Slotfase
Toch is de opvatting dat Álvarez niet veel creativiteit herbergt niet onjuist. Met name onder druk (zie hieronder) en met korte passes denkt hij weinig vooruit. Hij is niet heel erg beweeglijk en zijn handelingssnelheid is relatief traag, waardoor hij onder druksituaties maar lastig uit voetbalt.
Álvarez wordt onder druk gezet en speelt terug op de keeper.
Later in de wedstrijd krijgt Álvarez in de drukte kort de bal toegespeeld. Hij wordt opnieuw onder druk gezet, handelt niet snel genoeg en speelt gehaast naar rechts. Hij raakt de bal kwijt aan Lille, maar de scheids fluit voor een overtreding.
Conclusie
Het is waarschijnlijk de reden dat Ten Hag hem voor nu zo min mogelijk als middenvelder in de eerste fase van de opbouw wil betrekken. In een interview na afloop van de wedstrijd tegen Lille geeft de coach aan dat Álvarez soms te vaak probeert de bal te halen, terwijl hij dieper moet staan. Zo komt hij meer in zijn kracht en creëert hij aanvallend op het veld een man meer, waar de opponent ook rekening mee moet houden.
Dat Álvarez zelf eager is om aan te vallen en goals te maken blijkt uit drie situaties tegen Lille waarin Álvarez in scoringspositie komt. Ook tegen sc Heerenveen dook de Mexicaan al op in het vijandelijke doelgebied. De dynamiek en het type speler dat Álvarez is, zorgen ervoor dat hij in een controlerende positie niet te vergelijken is met Lasse Schöne noch Frenkie de Jong.
Het is onhandig om van de Mexicaan aan de bal hetzelfde te verwachten, simpelweg omdat hij op papier op dezelfde plek speelt. Zijn rol is anders en het is belangrijk dit in ogenschouw te nemen. Zeker omdat het Ajax-team van verleden jaar niet te vergelijken is met het huidige van de Amsterdammers.
Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvVeen | e-mail: sjorsvanveen@live.nl)
Plaats reactie