Hlynsson toont waarde tijdens indrukwekkende Airborne-wedstrijd in Arnhem

door Wessel Kroon 18

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de belofteploeg. Wat viel op? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Wessel Kroon zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na het 2-2 gelijkspel op bezoek bij Vitesse.

Airborne-wedstrijd

De wedstrijd in Arnhem was bijzonder. Het was namelijk de jaarlijkse Airborne-wedstrijd. Sinds 2007 nodigt Vitesse jaarlijks Airborne-veteranen uit om de herdenkingswedstrijd op de derde zaterdag van september bij te wonen. Vlak voor de aftrap brachten de spelers van Vitesse en Jong Ajax gezamenlijk bloemen naar de veteranen en nabestaanden van de veteranen. Vervolgens volgde er in de eerste helft ook nog een staande ovatie voor de veteranen. Kortom: een indrukwekkend en mooi initiatief van Vitesse.

Contrast eerste en tweede helft

In de eerste helft speelde Jong Ajax gedisciplineerd en maakte het gebruik van de zwaktes van Vitesse. De thuisploeg probeerde de Amsterdammers vaak al op eigen helft vast te zetten, wat ervoor zorgde dat er ruimtes ontstonden op het middenveld. Die ruimtes wist de ploeg van trainer Frank Peereboom vaak vrij simpel te vinden. Zo werd Jorthy Mokio regelmatig gevonden, maar ook Kristian Hlynsson speelde hier een belangrijke rol in. Vervolgens kon Jong Ajax via één van de middenvelders het spel versnellen en gevaar creëren.

In de tweede helft - na de wissel van Hlynsson - was er niets meer terug te zien van de patronen bij Jong Ajax die in de eerste helft wel zichtbaar waren. Ineens kwamen de Amsterdammers nauwelijks meer onder de druk van de Arnhemmers uit, terwijl er ook veel slordiger werd gevoetbald. Zo werd Vitesse in het zadel geholpen en was de 2-2 uiteindelijk onvermijdelijk.

Hlynsson belangrijk

Hlynsson lag kort uit de roulatie vanwege lichte klachten, maar mocht zaterdagavond minuten maken bij Jong Ajax. De IJslander was belangrijk voor de Amsterdammers met een doelpunt en een assist. De impact van de middenvelder ging nog een stuk verder dan enkel de doelpunten. Zo was Hlynsson in de eerste helft een belangrijke pion op het middenveld, die goed de ruimtes wist te benutten. In de rust werd Hlynsson gewisseld, wat ervoor zorgde dat Jong Ajax in de tweede helft heel anders voor de dag kwam dan in het eerste bedrijf.

Butera debuteert nog niet

Tot slot was er één groot lichtpuntje te vinden op de reserverbank van Jong Ajax: Ethan Butera. Hij maakte op 1 september 2023 de overstap van RSC Anderlecht naar Ajax, maar maakte door zwaar blessureleed nog geen enkele minuut in het wit-rood-wit van (Jong) Ajax. Tegen Vitesse nam de Belg voor het eerst plaats op de bank. Uiteindelijk maakte hij geen minuten, maar het is zeer hoopvol om te zien dat hij dicht tegen zijn debuut aan zit. Butera kan als linker centrale verdediger en linksback uit de voeten.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)

#jpsjaj: Faberski maakt indruk in enerverende seizoensouverture Jong Ajax

#jajmvv: Alders zet sterke seizoensstart voort bij Jong Ajax, waar de buitenspelers tegenvallen
#fcejaj: Verdedigers zetten zichzelf op de kaart bij Jong Ajax, waar Rijkhoff zelfvertrouwen kweekt
#jajdbo: Mokio toont aan ook als 'nummer acht' uit de voeten te kunnen bij verliezend Jong Ajax
#camjaj: Verschuren en Janse tonen klasse bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen terugkeert
#jajjaz: Kaplan en Faberski kunnen niet overtuigen op teleurstellende avond voor Jong Ajax