Farioli bespreekt 3-4-2-1-systeem: 'Moeten geduld en vertrouwen hebben'

door Jesse ter Haar 146

Bron ESPN

Bron ESPN

Francesco Farioli is te spreken over een deel van de uitvoering van het 3-4-2-1-systeem waarin Ajax tegen Willem II voor de dag kwam. De Amsterdammers wisten met 1-0 te winnen van de Tilburgers, maar ook de Italiaan weet dat er nog voldoende voor verbetering vatbaar is. Wel is hij blij met het feit dat het systeem de mogelijkheden in tactisch opzicht vergroot.

'Het was niet echt 5-2-3. Het was 3-4-2-1', vertelt Farioli de verslaggever van ESPN. 'Maar dat zijn nummers. Uiteindelijk staan er elf spelers op het veld. De wedstrijd was positief in mijn ogen. We hebben een interessant aantal kansen gecreëerd. We hadden nog meer kansen willen creëren, maar het was genoeg om minstens een extra doelpunt te maken.'

'Verder hebben we weinig kansen tegen gekregen. Het enige wat we weggaven, was aan het einde van de eerste helft. We verloren de bal na een slordige pass en dat had ons een doelpunt tegen kunnen kosten. Ik ben blij met de energie en aandacht van de spelers in een wedstrijd die om verschillende redenen speciaal was. Het was emotioneel vanwege de herdenking van één van de grootste legendes van deze club. Deze overwinning is voor hem (Johan Neeskens, red.) en zijn familie.'

Ajax traint al langere tijd in meerdere systemen, maar juist tegen Willem II besloot Farioli het in een 3-4-2-1-systeem te proberen. 'Nu was het in mijn ogen het moment. We hebben het in de trainingssessie van gisteren geprobeerd. Misschien was het qua automatismen niet ideaal, maar we hebben het goed gedaan. In de eerste helft waren de actie in aanloop naar het doelpunt en waar Anton Gaaei de voorzet kon geven en Brian Brobbey het doel kon aanvallen fantastisch.'

Tactische variatie Ajax

Onderaan de streep hoopt Farioli in de toekomst zo veel mogelijk te creëren met Ajax en daarbij zo min mogelijk doelpunten tegen te krijgen. 'Aanvallend kunnen we beter, maar in de laatste negen wedstrijden hebben we bijna dertig doelpunten gemaakt', vertelt hij. 'Dat is een groot aantal, maar natuurlijk willen we meer doen om onze supporters blij te maken en meer te vieren te hebben. Maar er is ook de realiteit. Een jaar geleden stonden we onderaan de ranglijst. We moeten een beetje geduld en vertrouwen hebben en ook de steun van de mensen om ons heen. Het is een lang proces en we zijn nog in opbouw.'

Dat Ajax in staat blijkt om in een ander systeem van 4-3-3 te spelen, stemt Farioli tevreden. 'Het is niet de enige nieuwe structuur die we in de afgelopen periode hebben geprobeerd', geeft hij immers toe. 'Op de weinige momenten waarop we de spelers bij ons hebben om te trainen, proberen we verschillende oplossingen te vinden en de variatie van dingen die we kunnen op het veld te vergroten. Met deze groep kan ik tot op heden nergens over klagen.'

Speeltijd Brobbey

Wat zondag verder opviel, was het feit dat Brian Brobbey negentig minuten binnen de lijnen bleef. Farioli legt uit dat het deels met het verloop van de wedstrijd te maken heeft. 'We moesten wissels doorvoeren die niet gepland waren, zoals die van Owen (Wijndal, red.). Het was het plan om hem negentig minuten te geven, maar na zestig minuten trad er vermoeidheid in. Brian verdiende het ook om de negentig minuten vol te maken.'

Of de speeltijd van Brobbey tegen Willem II betekent dat Wout Weghorst of Chuba Akpom de kans krijgt tegen Feyenoord weet Farioli nog niet. 'Geef ons de tijd om na te denken en alles samen te brengen. Over tien minuten krijgen de twaalf spelers die niet speelden een sessie op het veld. We proberen alle momenten en minuten in te zetten om klaar te zijn voor de komende wedstrijden.'