Ajax Vrouwen winnen voor de zesde keer in de historie de KNVB Beker

door Jari Perridon 78

De Ajax Vrouwen hebben voor de zesde keer in de historie de KNVB Beker gewonnen. In een lastige wedstrijd tegen Fortuna Sittard waren het de Amsterdammers die aan het langste eind wisten te trekken. Zodoende wordt het tijdperk Suzanne Bakker bij de Ajax Vrouwen afgesloten met een prijs.

De Ajax Vrouwen begonnen de wedstrijd goed. Vanaf de eerste minuut liet de ploeg van Bakker merken het spel te willen dicteren en in het eerste kwartier was dit duidelijk te zien. De Ajax Vrouwen hadden constant balbezit en Fortuna Sittard kwam er niet aan te pas. Het publiek moest echter eventjes wachten op het eerste wapenfeit van de Amsterdammers. In de twaalfde minuut schoot Lilly Yohannes van ver op het doel van Fortuna Sittard, de bal eindigde in de handen van de keeper.

Kort daarna kropen de vrouwen van Fortuna Sittard uit hun schulp. Met een aantal schoten werd keepster Regina van Eijk getest, maar veel gevaar leverden deze uitbraken van Fortuna Sittard niet op. Kort na deze sterke fase van Fortuna Sittard kwam Ajax er gevaarlijk uit en leek het op 1-0 te komen via Tiny Hoekstra in de 26e minuut. Deze goal werd wegens buitenspel teruggedraaid door de VAR. Dit was tevens het eerste VAR moment in het Nederlandse vrouwenvoetbal. In de 34ste minuut waren de Limburgers dicht bij de voorsprong via María Ólafsdóttir Grós. Ze kwam net tekort om een goede steekpass te belonen met een doelpunt.

De Ajacieden kwamen scherp uit de kleedkamer. In de 49ste minuut kreeg Chasity Grant een grote kans, maar ze verzuimde om de bal tegen de touwen aan te schieten. Nog geen minuut later kwam de bal op een arm van een Fortuna Sittard-speelster. In eerste instantie werd hier geen penalty voor gegeven, maar na ingrijpen van de VAR ging de bal toch op de stip. Nadine Noordam schoot vanaf elf meter raak voor 1-0. Zeven minuten later was het wederom raak. Na goed doorzetten van Yohannes verdubbelde Rosa van Gool de voorsprong, 2-0.

De Ajax Vrouwen wisten deze ruime voorsprong niet lang vast te houden. In de 65ste minuut schoot Feli Delacauw vanuit het niets raak van afstand en was de spanning weer terug in de wedstrijd. Nog geen vijf minuten later kwamen de Ajax Vrouwen goed weg, Hildur Antonsdóttir kopte de bal in de 70ste minuut rakelings naast. Het spel ging hierna wat meer over en weer maar de grootste kansen waren voor Ajax. De keepster van Fortuna Sittard, Diede Lamey, hield de ploeg lang in de race, maar invaller Bente Jansen wist uiteindelijk te tekenen voor de 3-1 in de 85ste minuut. In de 89ste minuut volleerde Jansen de bal knap richting de goal, maar wederom was Lamey een sta in de weg. De laatste paar minuten speelde Ajax zakelijk uit en zodoende was de zesde bekerwinst in de geschiedenis een feit.

FT | Ajax Vrouwen - Fortuna Sittard (3-1)