Ajax sluit seizoen af met gelijkspel op bezoek bij hekkensluiter Vitesse

door Jon van Dam 3778

Ajax is er zondagmiddag niet in geslaagd om het seizoen 2023/24 af te sluiten met een overwinning. Op bezoek bij hekkensluiter Vitesse speelden de Amsterdammers met 2-2 gelijk. De twee Ajax-doelpunten kwamen van verdediger Josip Šutalo en invaller Steven Berghuis.

Bekijk hier de stand in de Eredivisie!

In een vrij volle Gelredome begonnen Vitesse en Ajax aan de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Vanwege vuurwerk in het uitvak hing er behoorlijk wat rook in het stadion, waardoor het zicht beperkt was. Na tien minuten kreeg Ajax de eerste kans van de wedstrijd. Chuba Akpom speelde Steven Bergwijn aan in het strafschopgebied. De aanvoerder van Ajax kapte een Vitesse-verdediger uit, maar wist daarna niet genoeg richting mee te geven aan zijn schot. Vitesse-goalie Eloy Room kon makkelijk redding brengen.

Vijf minuten later kwam Vitesse op voorsprong. Na goed werk van Gyan de Regt gaf de buitenspeler een voorzet waar aanvoerder Marco van Ginkel bewust overheen stapte. De bal kwam vervolgens bij Amine Boutrah, die met een beheerst schot in de verre hoek de 1-0 voor de thuisploeg op het scorebord zette. Kort daarop volgde een gevaarlijk moment van Ajax. Jordan Henderson speelde Akpom vrij aan de rechterkant. De aanvaller probeerde Bergwijn te bereiken met zijn voorzet, maar slaagde daar niet in. Het levert een corner op voor Ajax.

Na dit gevaarlijke moment volgde een relatief rustige periode. In de 26e minuut werd Vitesse weer eens gevaarlijk. Bergwijn leverde de bal voorin makkelijk in, waardoor Vitesse via Van Ginkel een counter kon beginnen. De routinier stuurde Boutrah weg Laatstgenoemde kreeg de bal niet helemaal lekker bij Paxten Aaronson. De Amerikaan raakte uiteindelijk nog de paal.

Ruim tien minuten later begon Ajax aan te dringen. Eerst bediende Henderson landgenoot Akpom met een indraaiende voorzet vanaf de rechterkant. De kopbal van de spits kon probleemloos door Room worden gepakt. Vijf minuten later was het wel raak voor Ajax. Šutalo kon een indraaiende voorzet van Anton Gaaei van dichtbij binnentikken. Voor rust werd Ajax nog tweemaal gevaarlijk via Brian Brobbey en Bergwijn, maar er werd niet gescoord. Zodoende zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 1-1 gelijke stand.

Ajax lijkt er in tweede bedrijf weinig zin meer in te hebben

In de tweede helft kwam het eerste gevaar van Bergwijn. De aanvoerder sneed vanaf de linkerkant naar binnen en zocht de verre hoek met zijn afstandsschot. Zijn inzet vloog net over het vijandelijke doel. Hierna gebeurde er lang niets, totdat Vitesse zo’n kwartier voor tijd op voorsprong kwam. Ajax schutterde al de hele middag en Vitesse maakte de verdiende tweede treffer. Thomas Buitink gaf de bal voor en Kacper Kozlowski was het eindstation: 2-1.

Ajax kreeg in de slotfase nog enkele mogelijkheden via Berghuis, die het van afstand probeerde, en Ahmetcan Kaplan. Uiteindelijk maakte Berghuis in de 94e minuut gelijk voor de uitploeg. Een goede lage voorzet van Taylor belandde bij de ingevallen spelmaker, die hard raak schoot. Daarmee eindigde Ajax het seizoen met een gelijkspel bij degradant Vitesse.

Opstelling Vitesse:

Room; Arcus, Oroz (Van Zwam 64'), Hendriks, Pinto; Van Ginkel (Buitink 64'), Aaronson, Tielemans (Cornelisse 71'); De Regt (Hadj Moussa 71'), Kozlowski, Boutrah.

Wissels Vitesse:

Schubert, Bramel, Van Zwam, Isimat-Mirin, Cornelisse, Hadj Moussa, Huisman, Meulensteen, Domgjoni, Buitink, Mazilu, Visser.

Rulli; Gaaei, Šutalo, Kaplan, Rensch; Mannsverk (Berghuis 63'), Henderson (Tahirović 80'), Taylor; Akpom, Brobbey, Bergwijn.

Gorter, Pasveer, Forbs, Medić, Rijkhoff, Van den Boomen, Berghuis, Fitz-Jim, Tahirović, Hlynsson, Godts.

1-0 Amine Boutrah (15')

1-1 Josip Šutalo (42')
2-1 Kacper Kozlowski (78')
2-2 Steven Berghuis (90+4')

- Ajax moet het in Arnhem doen zonder Jorrel Hato. De centrumverdediger pakte tegen Almere City zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is geschorst;
- Kenneth Taylor is, wanneer hij minuten maakt in de GelreDome, de enige Ajacied die dit seizoen in elke officiële wedstrijd in actie komt.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!