Voetbaltrainer Guido den Dikken, bekend van zijn voetbalschool Born to Play, hoopt dat het 'geboortemaandeffect' kan verdwijnen uit het voetbal, zo vertelt hij in de Volkskrant. Hij ziet het variëren met de peildatum als oplossing, al ziet de KNVB praktische bezwaren.
Al jaren is het een cruciale factor bij de ontdekking van talenten. Kinderen die vroeg in een jaar worden geboren, hebben een grotere kans om in het voetbal te slagen dan een kind die laat in het jaar wordt geboren. De KNVB stelde eerder al dat ongeveer veertig procent van de spelers in de jeugdopleidingen is geboren in het eerste kwartaal, terwijl minder dan tien procent is geboren in het vierde kwartaal.
Kinderen die vroeg in het jaar geboren zijn hebben een voordeel, zeker op jonge leeftijd. Dan hebben die kinderen een fysieke en mentale voorsprong op kinderen die later zijn geboren. Het kan in het meest extreme geval - tussen januari en december - bijna een jaar schelen. Van Dikken vindt dat de oplossing - in de hogere rangen bij de amateurs en bij de opleidingen in het betaalde voetbal - ligt in het jaarlijks verschuiven van de peildatum. 'Dus van 1 januari naar 1 april, via 1 juli naar 1 oktober. Ieder kind komt in pakweg acht jaar opleiding dan twee keer in elke periode terecht', schrijft de Volkskrant.
'Ze hebben dan elke keer een andere rol. Twee seizoenen zijn ze de oudste en trekken ze de kar. Twee seizoenen zijn ze de jongste en moeten ze knokken om bij te blijven. Zo krijgen we een beter zicht op werkelijk talent en de kansen worden gelijker en eerlijker', aldus Den Dikken, die op dit moment van mening is dat de verhouding niet klopt. 'Voor jongens uit het laatste kwartaal is het soms sneu. Ze krijgen het beeld dat ze niet goed genoeg zijn, terwijl dat misschien helemaal niet zo is. Veel talent gaat op deze manier verloren. Het is af en toe moeilijk voor ze om in hun droom te blijven geloven, omdat ze de kans niet krijgen.'
KNVB ziet praktische bezwaren
De KNVB is blij met het idee van Den Dikken, maar ziet praktische bezwaren. Maurice Hagebeuk, hoofd van het jeugdplan Nederland bij de KNVB, vertelt erover: 'Het is lastig om het systeem te veranderen, ook al omdat iedereen het dan moet doen. Als de FIFA en de UEFA het zo laten als het is, is het praktisch niet uitvoerbaar, want dan komen we in de problemen bij onze selecties voor internationale toernooien. Je moet het doorvoeren voor alle voetballers, anders blijft het ongelijk.'
Plaats reactie