Oranje O17 verliest na waar spektakelstuk van leeftijdsgenoten België

door Jari Perridon 3

Bron Onsoranje

Oranje O17 heeft de interlandperiode afgesloten met een spectaculaire 4-6 nederlaag tegen de leeftijdsgenoten uit België. De wedstrijd leek al in de tas voor de ploeg van Peter van den Berg, maar vlak voor tijd werd een ruime voorsprong uit handen gegeven. Namens de Belgen stond Ajacied Martin Henrion onder de lat.

Namens Ajax waren Levi Acheampong, Eternal Barron, Thijmen Romers, Sean Steur en Emre Ününvar opgenomen in de selectie van Oranje O17. Na een overwinning op Tsjechië begon de O17-ploeg vol goede moed aan het duel met België O17. Steur en Ünüvar waren aan de Nederlandse zijde de Ajacieden die aan de aftrap stonden. Na vier minuten was het raak. Een speler van België werkte de bal langs Henrion en zo stond Nederland O17 al vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong.

Niet veel later kwamen de Belgen langs zij. Aanvaller Jesse Bisiwu schoot van afstand raak, 1-1. Het ging niet veel later weer mis voor België. Henrion zag wederom een bal in zijn doel verdwijnen door toedoen van een medespeler. Zo stond het binnen twintig minuten al 2-1 voor Oranje O17.

Vrij snel na de tweede treffer wist Nederland de voorsprong te vergroten. Aanvoeder Neijenhuis kopte de bal bij de tweede paal binnen voor de 3-1. Nog voor rust wisten de Belgen de aansluitingstreffer te maken via RSC Anderlecht-spits Gassimou Sylla en zo was de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd.

Acheampong enige Ajacied op scorebord

In de tweede helft viel Acheampong in en hij wist als enige Ajacied te scoren. In de zeventigste minuut leek het er op dat hij met zijn doelpunt de wedstrijd in het slot gooide, maar dat bleek niet zo te zijn. Aan Nederlandse kant werd maar liefst tien(!) keer gewisseld en daar wisten de Belgen van te profiteren.

Aaron Murenzi zorgde voor de aansluitingstreffer, waarna Sylla tien minuten voor tijd de score weer in evenwicht bracht. De Belgen drukten flink door in de slotfase en niet veel later tekende Youssef Hamdaoui voor de 4-5. Zo stonden de Belgen voor het eerst in dit oefenduel op voorsprong. In de 87ste minuut completeerde Sylla zijn hattrick door de 4-6 tegen de touwen te schieten.

Van den Berg houdt dubbel gevoel over aan oefenduel

Van den Berg, coach van Oranje O17, hield een een dubbel gevoel over aan de ontmoeting met België O17. 'De eerste zeventig minuten waren echt hartstikke goed. We gaan na een uur wisselen, maar in dat eerste uur krijgen we misschien wel veertien goede kansen. Daar zijn de goals nog niet eens bijgerekend', schetst hij het spelbeeld. 'Na de wissels ging het in de eerste tien minuten nog uitstekend. Toen kwamen we ook op 4-2, maar uiteindelijk kwam het de organisatie niet ten goede. Het viel wat uit elkaar, we gaven veel ruimtes weg en verloren de duels. Dat was niet goed genoeg.'

Volgens Van den Berg was dit wisselbeleid noodzakelijk. 'We moesten twee keer spelen, met één dag ertussen. Dan kun je niet zomaar iedereen twee hele wedstrijden laten spelen. We hebben voor deze manier gekozen, omdat we daardoor maandag normaal konden trainen. Anders heb je een deel van de groep die een hersteltraining moet doen.'

Ondanks de nederlaag kijkt hij met een goed gevoel terug op de afgelopen interlandperiode. 'We hebben kunnen werken aan de dingen die we er echt in willen slijpen. Als je ziet hoeveel de jongens in zo'n korte tijd hebben opgepikt, dan stemt mij dat wel tevreden. Het is een uitstekende periode geweest om de jongens beter te leren kennen. En ook voor de jongens om ons beter te leren kennen en te weten met welk idee wij als staf willen spelen. Volgens mij is dat hartstikke goed bevallen. Deze groep heeft veel kwaliteit, ik denk dat we een eind kunnen komen.'