Sfeerverslag: 'Van onze lichting brak haast niemand door'

door Bart Veenstra 12

Sfeerverslag: 'Van onze lichting brak haast niemand door'

door Bart Veenstra 12

Laatst geüpdatet

Het is zaterdagmiddag als het rondom de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA steeds drukker wordt. Enkele toeristen, die zojuist een shirtje in de fanshop hebben gekocht of die een rondleiding door het stadion hebben gedaan, kijken verbaasd om zich heen. Wie zijn al die oudere mensen? Zijn het oud-spelers van Ajax? Nou, inderdaad, dat zijn ze. Jeugdspelers die tussen 1969 en 1979 in de jeugdopleiding van Ajax hebben gespeeld verzamelen zich in de Johan Cruijff ArenA voor een reünie. Het betreft de tweede editie, de vorige was vijf jaar geleden.

Vijf jaar geleden was de reünie er voor spelers die tussen 1969 en 1974 bij Ajax hadden gespeeld. Dit keer werd die periode met vijf jaar verlengd. In de tussentijd wordt het steeds drukker in de Johan Cruijff ArenA. Iedereen die binnenkomt krijgt een naambadge en een speciaal t-shirt uitgereikt. Een oud-jeugdspeler, Eddy Meijer, komt bij ons zitten en vertelt over zijn periode in de jeugd van Ajax. Hij speelde jarenlang in de jeugdopleiding van Ajax, maar het eerste elftal bleek – zoals voor meer van deze generatie zou blijken – een brug te ver. Hij ging uiteindelijk spelen op amateurniveau. ‘De enige speler van onze generatie die het redde, was Simon Tahamata’, zegt Meijer.

Overigens wist ook Freek Lamain het eerste elftal van Ajax te halen. Hij speelde acht keer mee. Na een enkelbreuk, die hij opliep bij de beloften, voetbalde hij in België bij KSK Tongeren. En ook Peter Jager haalde het eerste. Hij speelde in de pupillen als rechtsbinnen en werd uiteindelijk tweede doelman achter Piet Schrijvers. Verder stond hij in de Europa Cup in de basis tegen Levski Sofia en Lillestrom SK. Andere, zeker voor de jongere Ajax-fan, bekende namen zijn Sonny Silooy en Michel Kreek. Zij wonnen met Ajax meerdere Europese prijzen.

Op het moment dat iedereen aanwezig is, worden de groepen in drieën verdeeld voor een kleine rondleiding door het stadion. De groep waarin wij meelopen brengt allereerst een bezoek aan de kleedkamer van Ajax. De voormalig jeugdspelers halen herinneringen op, maar gaan ook op de foto met het plekje in de kleedkamer van hun favoriete speler. Vooral bij de plekken van Dusan Tadic en Hakim Ziyech – ze zitten toevalligerwijs ook nog eens naast elkaar in de kleedkamer – zijn populair.


De oud-jeugdspelers van Ajax in de kleedkamer van Ajax 1. Met name de plekjes van Dusan Tadic en Hakim Ziyech zijn erg populair.


'Ze zeiden nog: Saladin moet op de goal!'

Vervolgens betreden wij het veld van de Johan Cruijff ArenA. Langs de zijlijn, zo ongeveer ter hoogte van het coachvak van Erik ten Hag, raken wij aan de praat met oud-jeugdspeler Ad Klapmuts. Hij vertelt dat hij jaren in de jeugd speelde bij Ajax, maar dat het op zijn achttiende misging. Een nekbreuk als gevolg van een brommerongeluk zorgde ervoor dat het avontuur bij Ajax vervroegd ten einde kwam. ‘Maar ik ben blij dat ik het overleefd heb.’ Later speelde hij nog wel op amateurniveau, maar één van zijn dromen – spelen voor Ajax – was voorbij. Even zitten wij ook op de bank van Ajax. Toegegeven: het zit erg comfortabel. Een oud-jeugdspeler: ‘Hier zou ik ook wel willen zitten voor een miljoen per jaar, haha. Als ze me zouden vragen, zou ik misschien wel zeggen: nee joh, laat maar, ik zit wel lekker!’

Een andere oud-jeugdspeler, Evert Saladin, komen wij veelvuldig tegen. Saladin speelde jarenlang als keeper in de jeugd van Ajax, maar het eerste bereiken lukte hem ook niet. De concurrentie loog er niet om, maar voor de goalie met Israëlische roots waren er meer redenen: ‘Ik kreeg toxoplasmose, het lijkt een beetje op de ziekte van Pfeiffer. En ik brak mijn been op twee plekken. Ik heb nog wel met het eerste meegetraind. In welke tijd? In de tijd van Piet Keizer. Toen zeiden ze nog: Saladin moet op de goal, Piet Keizer roept je. Zei Keizer: Ik ga vijf penalty’s nemen en ik ga bij elke bal precies vertellen in welke hoek ‘ie gaat. Ik pakte er niet eentje, haha.’

'Van onze generatie brak er misschien één door'

Na een fotomoment is het tijd om van de Johan Cruijff ArenA naar de kantine van Sportpark de Toekomst te verhuizen. Eenmaal aangekomen staan de eerste oud-jeugdspelers al met een biertje in hun hand. Wij treffen direct David Endt, die ons hartelijk begroet. Hij legt uit dat het vroeger als jeugdspeler – in de periode betreffende 1969 tot 1979 – moeilijk was om door te breken. ‘Dat is het meest grote verschil tussen nu en vroeger. Als je nu de O19 neemt, zijn er misschien vier of vijf kandidaat voor het eerste elftal. Van onze generatie (1969 – 1979) brak er misschien één door. Daarna kwam er een generatie van Rijkaard en Vanenburg, toen kwamen ze wel door. In de tijden dat wij in de jeugd zaten, hadden we een eerste elftal dat allemaal Europa Cups won en die spelers werden niet weggekocht. Dat was een vast blok en dat bleef zo'n zes tot zeven jaar staan. Dan had je op een gegeven moment geen kans en ging je weg, naar een amateurclub. Ging je naar AFC, DWV, Telstar of Volendam. Dat was het hooguit. Het eerste elftal was bijna onbereikbaar.’

Ook Viggo Waas, tegenwoordig vooral bekend als cabaretier, is aanwezig. ‘Ik heb van mijn achtste tot mijn 24e bij Ajax gespeeld. Ik was wel een aardige voetballer, heb de hele jeugdopleiding doorlopen en best hoog gespeeld, maar ik was net niet goed genoeg. Net zoals heel veel mensen hier net niet goed genoeg waren. Het zijn de losers die hier zijn, haha’, grapt Waas, die uiteindelijk tussen 1982 en 1984 wel wat wedstrijden in Jong Ajax speelde. ‘Maar van mijn lichting is niemand doorgebroken. Van de lichting na mij, met Van ’t Schip, Bosman, Van Basten en Vanenburg, kwamen ze allemaal door. Je hebt soms lichtingen die minder zijn. En als een lichting niet zo goed is, maak je elkaar ook niet beter.’

Als de meesten aan hun tweede of misschien wel derde biertje zitten, vraagt de organisatie – bestaande uit Joop Leeuwendaal, Alex Waterman, Erik van Aken, Rob van Trappen, Jan Buskermolen, Hans Bijvank en Ed Lefeber - om een moment van aandacht. Ze vertellen dat er buiten een heerlijke barbecue klaarstaat, maar eerst moet er even gezongen worden. Uiteraard zet Joop Leeuwendaal het clublied in, waarna de hele zaal uit volle borst meezingt.


Het clublied wordt gezongen door Joop Leeuwendaal. De oud-jeugdspelers zongen het clublied massaal mee.

Vervolgens is het voor iedereen tijd om een lekker stukje vlees te scoren en aan tafel te gaan. Wij komen aan tafel te zitten bij, jawel daar is-ie weer, Evert Saladin en Pim Witteveen. Ook Witteveen was vroeger keeper in de jeugd van Ajax. Zoals andere aanwezigen al aangaven: het was in die periode zo moeilijk om door te breken bij Ajax. Spelers vertrokken minder snel en een keeper als Heinz Stuy speel je ook niet zomaar uit de basis. Witteveen vertrok op zijn achttiende bij Ajax en sindsdien werd voetbal minder belangrijk voor hem. Hij dook het artistieke leven in, maar nu hij zijn oud-teamgenoten van weleer zag, zorgde dat toch wel voor de nodige blijdschap.

Moment voor Henk van Santen

Een speciaal moment werd ook besteed aan de onlangs overleden Henk van Santen. Van Santen overleed een maand geleden onverwachts op 64-jarige leeftijd. Als middenvelder speelde hij twee seizoenen voor Ajax, waarna hij ook nog uitkwam voor FC Twente. Na zijn actieve spelerscarrière was hij namens Ajax actief als scout en lid van de vereniging.

Zijn broer Theo en vrouw Laura – werkzaam achter de bar op De Toekomst – waren aanwezig. Als blijk van waardering kregen zij van Hennie Henrichs, voorzitter van de vereniging Ajax, een mooi aandenken uitgereikt. Waar het eerder luidruchtig was in de kantine, was het nu even stil in het complex op de Borchlandweg. Een applaus voor Henk van Santen en de familie volgde al snel.

Quiz als afsluiter van bijzondere avond

Vervolgens was het tijd voor het laatste programma-onderdeel van de avond: de quiz. Jack Spijkerman, ondanks een griepje toch aanwezig, was de presentator van de quiz. De oud-spelers werden ingedeeld in teams en wij hadden het voorrecht om met onder meer Simon Tahamata in een team te zitten. De quiz begon nog met voetbalvragen. Zo werd er om het rugnummer van Sjaak Swart (antwoord: 8) gevraagd en kregen wij de vraag welke speler de meeste buitenlandse wedstrijden ooit (antwoord: Danny Blind) voor Ajax speelde.

Naarmate de quiz vorderde, werden de vragen van een – laten we zeggen – iets ander niveau. In ieder geval weten wij nu dat de kleur van je schaamhaar hetzelfde is als die van je wenkbrauwen, dat er van het stukje voorhuid van een besneden penis brandwonden geheeld worden en dat je haar sneller groeit wanneer je veel aan seks denkt. Enfin, het zorgde ervoor dat er veel gelachen werd aan tafel en dat was op een avond als deze het belangrijkste. Na de quiz werd er door iedereen nog gezellig geborreld en werden er mooie herinneringen uit de tijd van het trainen bij Voorland opgehaald.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseth0344 | e-mail: j.terhaar97@hotmail.com)

Lees meer over:
Plaats reactie

mistermiyagi +7

Doorbreken heeft ook veel met geluk te maken.
Niet elke trainer laat zijn jeugd spelen..
Daarnaast moet je op de been blijven.

De super generatie van Nouri, Cerny en Donny vd Beek..
De beste speler van deze generatie Cerny bakt er nu helemaal niks meer van.
De ander Nouri heeft hersenletsel opgelopen bij een oefenwedstrijd..
De minste van deze 3 Donny staat in belangstelling van Real Madrid..

Hoe raar kan het lopen..

12-09-2019 22:10

Ronaldinho020 +1

Dat doorbraak van talenten met golfbewegingen gaat is vrij normaal. Maar dat betekent toch niet dat je altijd kunt verbeteren in je jeugdopleiding? Volgens mij is stilstand nog steeds achteruitgang.

11-09-2019 14:36

Ajax27 +19263

Zo zie je maar, goede en minder goeie lichtingen zijn iets van alle jaren. Soms komen er 3-4 spelers in 1 jaar door en sommige jaren amper eentje die af en toe eens mag invallen. En diezelfde golfbewegingen zie je in het Nederlands elftal ook. Geen reden voor paniek, niet de hele opleiding op de kop.

10-09-2019 13:25

Schip +23639

Dit heeft niet alleen met talent te maken. Voordat Cruijff zich tegen de opleiding aan bemoeide, was Ajax geen opleidingsinstituut pur sang. Voetballers uit de regio kwamen gewoon door vanuit jeugdteams of teams uit de buurt.

En ga er maar aan staan. Ga Hulshoff, Muhren, Keizer of Rep maar uit de basis spelen.

Pas nadat Cruijff alles hervormde naar zijn inzichten, en ook de filosofie van opleiding veranderde, is Ajax echt een opleidingsclub geworden.

Dat heeft weinig met golfbewegingen te maken. Neem verder aan dat je niet bedoelt dat de FR niet nodig was. De echte talenten komen door uit opleidingen die anders zijn ingestoken dan het one touch eenheidsworsten voetbal van JOR en zijn voorgangers.

10-09-2019 20:20

MosesD +14730

Natuurlijk heeft dat wel met golfbewegingen te maken. Nederland is een klein voetballand en daarom kan er ook niet jaar in jaar uit toptalent doorkomen. Kijk naar het Nederlands elftal, dat heeft ook altijd te maken met goede en mindere periodes. Ook een klein voetballand als België heeft daarmee te maken. Hebben nu een fantastisch lichting, erachter is het weer een stuk minder. Zo gaat dat nu eenmaal.

11-09-2019 01:01

afcas +3834

Valt het niet op dat het constant slechter gaat met het Nederlands elftal wanneer men begint af te wijken van het ajax voetbal en opleiden? Een top opleiding maakt van middelmatige spelers redelijke spelers, van redelijke spelers goede spelers, van goede spelers topspelers en van topspelers wereldtoppers. Dat je soms een lichting hebt met 1 of 2 spelers die als potentiële wereldtoppers worden geboren kan best zo zijn, maar met de juiste begeleiding kun je dit gemist opvangen in een volgende generatie door van je toptalenten wereldtoppers te maken. Al heeft dit ook met de mentaliteit van de speler te maken natuurlijk. Een goed voorbeeld hiervan is sneijder. Dat was een topspeler die door een goede mentaliteit, opleiding en begeleiding een wereldtopper is geworden. Een van der vaart had bij ajax het talent, de opleiding en de begeleiding om een wereldtopper te worden wat ook resulteerde in zijn gouden bal, maar had vervolgens niet de mentaliteit om die stap te zetten. Zolang wij in Nederland willen voetballen leiden we goede spelers op. Zodra wij andere landen na gaan doen gaat het verkeerd.

11-09-2019 03:56

MosesD +14730

In sommige periodes (de dalen in de golfbeweging) zijn die goede spelers en topspelers gewoon niet aanwezig.

11-09-2019 11:33

Ajax27 +19263

Je spreekt jezelf zo erg tegen... "ga er maar aan staan om ... uit de basis te spelen". Een toplichting aan spelers die bleven, anderen waren dus niet beter.

Voor Cruijff en tijdens Cruijff z'n periode als speler had Ajax ook al sterke periodes afgewisseld met mindere... afhankelijk van de spelers die ze hadden, afhankelijk dus van de kwaliteit die ze hadden.

Dat Cruijff een filosofie had die het Europese voetbal sterk heeft veranderd is duidelijk, maar dat heeft niets te maken met golfbewegingen. De Frenkie's en de Ligt'jes kun je niet jaarlijks opleiden. Het zijn supertalenten die je kunt begeleiden en opleiden om het optimale rendement eruit te halen.

En zo kan het zomaar zijn dat het eerstvolgende supertalent pas weer over een paar jaar komt in de vorm van Ünüvar. Golfbeweging.

11-09-2019 08:36

fanforeffer +4

"als je lichting niet zo goed is , maak je elkaar ook niet beter "! Daarom is het ook nodig om betere spelers te kopen om zo het niveau hoog te houden.

10-09-2019 12:35

Ferd +38681

Als je haar sneller groeit als je veel aan sex denkt, dan had ik geen kale kop gehad.

10-09-2019 09:59

Hwb +1544

Dat dacht je maar. Blijkbaar denken andere mannen nog veel meer aan seks.

10-09-2019 19:38

Stroeve +729

Bah, wat een kille club is Ajax toch.

10-09-2019 09:00
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.