NB: ‘Farioli moet eruit krijgen dat Ajax na rust als een kaartenhuis in elkaar stort’

door Bart Veenstra 212

Bron Ajax Showtime

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: Ajax begint het seizoen met een moeizame 1-0 overwinning op FK Vojvodina in de tweede voorronde van de Europa League. Ditmaal met hoofdredacteur Bart Veenstra. Lees hier zijn blik op de wedstrijd én praat mee!

Bestel het nieuwe Ajax-thuisshirt in de Ajaxshop!

Stelling: De zege op FK Vojvodina geeft nog geen enkele zekerheid voor de return van volgende week in Servië.

'Daar kan ik me deels in vinden, maar dat is is vooral gezien de tussenstand in dit tweeluik. Het staat pas 1-0 en dus is er natuurlijk nog van alles mogelijk. Toch hebben we donderdagavond gezien dat Ajax een stuk beter is dan FK Vojvodina en eigenlijk had de score, zeker gezien de eerste helft, veel hoger uit moeten vallen. Na rust liep het minder bij Ajax, maar echt heel veel grote kansen heeft het niet weggegeven. In het voetbal weet je het nooit, maar als je kijkt naar de kwaliteiten van beide teams, mag Ajax dit echt niet meer gaan verspelen.'

Wie was in jouw ogen de beste Ajacied?

'Dan kies ik voor Youri Baas. Dat hij werd opgesteld, hadden denk ik niet veel mensen verwacht. Het was natuurlijk de vraag of Kaplan zou gaan spelen en als dat niet zo zou zijn, dan hadden veel mensen Dies Janse verwacht. De keuze voor Baas pakte echter goed uit. Hij leest het spel heel goed en op die manier wint hij zijn duels, onderschept hij zijn ballen en zit hij er vaak goed tussen. Daarnaast vond ik hem aan de bal ook heel goed. Hij brengt rust in het spel en heeft de kwaliteiten om ook een keer een linie over te slaan.'

Ajax begon onder meer met de onervaren Christian Rasmussen aan het duel. Had jij dezelfde keuze gemaakt?

'Dat is een lastige vraag als je niet dagelijks met de spelers op het trainingsveld staat. Farioli wil graag spelen met snelle buitenspelers, maar voor deze wedstrijd had ik misschien toch de keuze gemaakt voor Berghuis op rechts. Hij zal daar uiteindelijk niet komen te spelen, maar voor nu was hij wellicht de beste optie geweest. Alleen: kon hij wel vanaf de aftrap spelen? Rasmussen begon wat moeizaam aan het duel, maar ik vond dat hij zich wel prima kon herstellen en met een hard schot was hij nog gevaarlijk ook.'

Remko Pasveer kreeg zoals verwacht de voorkeur boven Diant Ramaj. Hoe vond jij de routinier voor de dag komen?

'Over de keuze voor Pasveer is denk ik al genoeg gezegd en ik snap de keuze van Farioli wel. Pasveer brengt ervaring, leiderschap, is goed en rustig aan de bal, kan nog altijd prima reddingen verrichten en is uitstekend in de coaching. Hij zat twee of drie keer even mis met zijn passing, maar verder speelde hij denk ik een goede wedstrijd. Dat het verdedigend goed stond bij Ajax is denk ik ook niet zonder reden. Ik ben er voor een groot deel van overtuigd dat dat te maken heeft met de coaching van Pasveer. Toen hij eerder de vaste keeper was, zette hij de verdediging ook goed neer, waardoor hij zelf als keeper niet heel veel te doen had.'

In de eerste helft wist Ajax het krachtsverschil niet uit te drukken in doelpunten. Werd het gemis van meerdere aanvallers duidelijk?

'Ja en nee. Je kunt ook zeggen: met deze aanvallers en middenvelders wist Ajax veel kansen te creëren. Ze hadden zichzelf wel moeten belonen met minimaal één doelpunt. Als straks andere spelers als Brobbey, Bergwijn en Traoré mee gaan doen, breng je wel meer kwaliteit en dat zal de kans op doelpunten natuurlijk wel doen vergroten.'

Ajax was in het eerste kwartier na rust geen schim meer van de ploeg die het in de eerste helft was. Hoe verklaar jij het niveauverschil?

'Dat is een beetje gissen, denk ik. Je hebt ook met een tegenstander te maken. Een tegenstander die in het tweede deel van de eerste helft werd overlopen en van geluk mocht spreken dat het niet met 3-0 achterstond. Zij zullen in de rust ook hun besprekingen hebben gehad en hebben ingespeeld op wat Ajax deed. Toch zie je het bij Ajax vaker, ook recent nog tegen Olympiakos, dat het na rust minder gaat. Vorig seizoen speelde Ajax voor rust vaak best aardig, maar stortte het na rust als een kaartenhuis in elkaar. Dat moet Farioli er wel uit zien te krijgen.'

Na een uur bracht Farioli Steven Berghuis en Mika Godts als invallers binnen de lijnen. Had deze dubbele wissel het gewenste effect op het spel van Ajax?

'Het werd er niet per se heel veel beter, maar ook niet heel veel slechter van. Ajax kwam ook met de invallers niet in het ritme en niveau van de eerste helft. Uiteindelijk hebben Berghuis en Godts goede dingen laten zien, maar een Kian Fitz-Jim - voor wie Berghuis kwam - speelde ook een goede wedstrijd op het middenveld van Ajax.'

Uiteindelijk zorgde invaller Branco van den Boomen voor de bevrijdende 1-0. Geloofde jij kort daarvoor nog in een late goal voor de Amsterdammers?

'Dan val ik toch weer een beetje in een cliché, denk ik. Als je kijkt naar het wedstrijdbeeld na rust, mag je misschien blij zijn dat je niet op achterstand kwam. Ajax creëerde eigenlijk niets meer en FK Vojvodina was met een schot van afstand en een schot op de paal nog het dichtst bij een goal. Je weet echter ook dat Farioli met wat wissels nog een verandering teweeg wil brengen en dat de invallers zich echt willen laten zien aan de trainer. Een Van den Boomen wil laten zien dat hij in de basis bij Ajax hoort, dus je weet: de invallers zijn gretig en op zoek naar dat winnende doelpunt. Afgaande op dat verhaal is het geen verrassing dat Ajax nog scoorde en dan is het ook geen verrassing dat een invaller dat deed.'

Met welke formatie zou jij beginnen tijdens de return van volgende week?

'In een week kan nog veel gebeuren bij Ajax, dus dat is lastig om te zeggen. Als Traoré - die zijn werkvergunning nu heeft - fit is, is hij een optie om op te stellen. Brobbey en Bergwijn keren maandag terug bij Ajax. Als zij fit genoeg zijn, is het ook een mogelijkheid om hen op te stellen. Aan de andere kant: dat kan ook onwennig zijn, terwijl de spelers die donderdag speelden al in het ritme zitten én de tegenstander kennen. Ik zou dan ook niet te veel wisselen en dat verwacht ik dan ook niet. Je zou ook kunnen denken aan een basisplaats voor Kaplan, maar ga je dan de goed spelende Baas nu weer passeren?'

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Jon van Dam (Twitter: @DamVanJon | e-mail: j.dam@ajaxshowtime.com)

Praat nu in het forum mee over Francesco Farioli, de mogelijke nieuwe algemeen directeur, de transferzaken van Ajax deze zomer of technische problemen op onze site!