In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.
Ajax neemt opnieuw een behoorlijk risico met het contracteren van jeugdspelers. Veel grote talenten van zestien à zeventien jaar ontvingen vooralsnog geen contractaanbieding van Ajax, dat met de meeste jongelingen zelfs nog niet eens sprak. Waarom neemt de club dit risico?
Bij de talenten in de genoemde leeftijdscategorie sloeg Ajax afgelopen juni nog een enorme slag. Doelman Charlie Setford en verdedigers Olivier Aertssen en Julius Dirksen werden gelijktijdig gecontracteerd. Setford en Aertssen - beiden geboren in 2004 - tekenden tot medio 2023, de één jaar oudere Dirksen kreeg een contract tot de zomer van 2022. Niet veel later verbond ook Amourrichio van Axel Dongen zijn toekomst aan Ajax met een contract tot medio 2023 en volgden er contractverlengingen van Dirksens leeftijdsgenoten Naci Ünüvar en Devyne Rensch. Maar gezien hun stormachtige ontwikkeling en het feit dat zij op jonge leeftijd al op de deur van Ajax 1 kloppen, kunnen Ünüvar en Rensch eigenlijk niet meer in deze categorie talenten worden geplaatst.
Zodoende moeten we concluderen dat het uitdelen van jeugdcontracten na het vastleggen van Setford, Aertssen, Dirksen en Van Axel Dongen stokt. De talentvolle Setford kreeg mede door zijn status als Engels jeugdinternational - iets dat hem aantrekkelijk maakt voor veel Engelse topclubs - al een contract. Daarnaast valt het niet uit te sluiten dat er ten tijde van de komst van Dirksen in 2018 en die van Aertssen in 2019 - het tweetal kwam over van respectievelijk PEC Zwolle en Sparta Rotterdam - al afspraken over een eventueel contract zijn gemaakt. Van Axel Dongen werd met een eerste contract uit de handen van Chelsea gehouden. Bij alle andere grote Ajax-talenten bleef dit eerste contract vooralsnog achterwege.
On hold vanwege corona
De belangrijkste reden dat het contracteren van talentvolle jeugdspelers vooralsnog stokt, lijkt zonder meer de uitbraak van het coronavirus te zijn. Enkele grote talenten vernamen in de zomer, toen de jeugdcompetities ondanks de heersende pandemie toch van start konden gaan, van Ajax de eerste signalen voor een eerste contract. Maar toen alle jeugdcompetities in oktober opnieuw werden gestaakt werd het stil. Ajax heeft de grootste zestien- en zeventienjarige talenten momenteel in de wachtkamer gezet en lijkt voorlopig ook nog niet voornemens om daar verandering in te brengen. De verwachting is nu dat de contractbesprekingen met grote talenten pas opgepakt zullen worden wanneer de jeugdcompetities weer hervat worden. Ondanks dat Ajax, net als andere voetbalclubs, hard getroffen wordt is dat opvallend.
Nieuwe regelgeving
De nieuwe regelgeving zou het normaal gesproken namelijk alleen maar aantrekkelijker moeten maken om jeugdspelers hun eerste contract aan te bieden. Niet alleen mogen voetbalclubs hun talenten nu al vanaf vijftien jaar aan zich binden om de buitenlandse grootmachten voor te zijn, ook om aanspraak te maken op een zogenaamde poolvergoeding is het noodzakelijk om jeugdspelers voor hun zeventiende een contractaanbieding te doen. De poolvergoeding is de hernieuwde vorm van een opleidingsvergoeding en trad afgelopen zomer in werking.
Om aanspraak te maken op een poolvergoeding bij het vertrek van een jeugdspeler, moet de betreffende jeugdspeler een contract zijn aangeboden. Als dit niet gebeurt en een jeugdspeler nooit een contractaanbieding van zijn club heeft gehad, neemt de club namelijk het risico dat een speler op zeventienjarige leeftijd gratis de deur uitloopt. Dit scenario kan echter eenvoudig voorkomen worden door talenten simpelweg een jeugdcontract aan te bieden, iets dat Ajax naast het reeds genoemde drietal vooralsnog dus niet deed.
Lees hier meer over de werking van de poolvergoeding.
Talenten vooralsnog tevreden
Hoewel veel grote Ajax-talenten in de leeftijdscategorie van zestien en zeventien jaar dus nog geen contractaanbieding ontvingen, zijn zij vooralsnog wel tevreden binnen de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Alleen de razendsnel vertrokken Joël Ideho verkoos tot dusver recent de stap naar een Europese topclub boven een langer verblijf bij Ajax. De concrete interesse van meerdere Europese grootmachten werd door de overige grote Ajax-talenten vooralsnog steevast naast zich neergelegd. Topclubs uit Engeland kregen afgelopen zomer nul op rekest en door de Brexit behoort een stap naar het Verenigd Koninkrijk tegenwoordig sowieso niet meer tot de mogelijkheden. Recenter lieten de grote Ajax-talenten daarnaast ook geïnteresseerde grootmachten uit Duitsland, Italië en Spanje links liggen. Als de eerste jeugdcontracten echter nog lang uitblijven, bestaat natuurlijk de kans dat sommige talenten alsnog een keer om zich heen gaan kijken.
Vertrouwen en een concreet plan met doorgroeimogelijkheden vanuit Ajax zijn hierbij de sleutelwoorden. Hoewel deze zaken natuurlijk ook worden uitgedrukt in het feit dat Ajax spelers met hogere elftallen mee laat trainen, blijft een eerste jeugdcontract het ultieme teken van vertrouwen en vormt dit een tastbare bevestiging van dat spelers op de goede weg zijn. Aan directeur voetbalzaken Marc Overmars en Hoofd jeugdopleiding Saïd Ouali de taak om de komende maanden met de grootste, jeugdige Ajax-talenten om tafel te gaan en ook een nieuwe lichting toptalenten voor de club te behouden.
Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com)
Alle 'Kweekvijvers' van het seizoen 2020/2021:
#1 - De nieuwe sterkhouders bij Ajax O19 in Nyon
#2 - Hoe corona Ajax overal in haar greep houdt
#3 - Jeugdwatcher Bram van der Ploeg stopt ermee
#4 - Goed begonnen Ajax-jeugd baalt van onderbreking
#5 - Nieuwkomer Hlynsson ontwikkelt zich rap in hectische maanden
#6 - 'Lange tijd ontbreken van wedstrijdspanning vormt serieus probleem'
#7 - Vrijwillig vertrokken keepers hebben geen spijt
#9 - Op deze Ajax-talenten moet je in 2021 letten
Plaats reactie