Nu Ajax zich definitief ten koste van Sturm Graz heeft geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League is het tijd om vooruit te kijken. In die derde voorronde wacht immers Standard Luik. Nog niet zo heel lang geleden speelde Ajax in de Europa League ook al tegen de Belgen. Maar hoe staan zij er nu voor? Ajax Showtime zocht het uit.
Selectie:
Wat betreft de selectie van Standard Luik vallen er meer bekende namen te noteren dan bij Sturm Graz. Zo zal menigeen doelmannen Guillermo Ochoa (keeper Mexicaanse nationale elftal) en Jean-François Gillet (voormalig Belgisch international) zeker kennen. Andere bekende namen zijn Luis Pedro Cavanda (ex-Lazio), Sébastian Pocognoli (ex-AZ), Maxime Lestienne (ex-PSV), clubhopper Orlando Sa en Marokkaans international Mehdi Carcela-González.
Waar de selectie van Sturm Graz - volgens Transfermarkt - een marktwaarde heeft van 22,48 miljoen euro, ligt de marktwaarde van Standard Luik iets hoger: 66,6 miljoen. Echter, in vergelijking met Ajax - waar de marktwaarde wordt geschat op 229,15 miljoen euro - is het nog altijd niet heel erg hoog.
In totaal kent Standard Luik 29 selectiespelers, waarvan de gemiddelde leeftijd op 25,5 jaar ligt. Spelers als Ochoa (33), Gillet (39), Pocognoli (30), Sa (30) en nog een aantal verre twintigers halen het gemiddelde behoorlijk omhoog. De selectie van Standard Luik kent daarnaast ook enkele jonge spelers van rond de negentien tot twintig jaar.
Het percentage buitenlandse spelers ligt bij Standard Luik daarnaast iets hoger dan bij Ajax. Waar bij Ajax 55,2 procent van de selectie uit het buitenland komt, is dat percentage met negentien buitenlanders bij Standard Luik 65,5.
Het aantal actieve A-internationals bij Standard Luik ligt op twaalf. Ochoa (Mexico) en Carcela (Marokko) werdel al genoemd, maar Konstantinos Laifis (Cyprus), Collins Fai (Kameroen), Merveille Bokadi (DR Congo), Duje Cop (Kroatië), Gojko Cimirot (Bosnië-Herzegovina), Razvan Marin (Roemenië), Paul-José Mpoku (DR Congo), Christian Luyindama (DR Congo), Moussa Djenepo (Mali) en Uche Agbo (Nigeria) zijn eveneens actieve A-internationals.
Trainer:
Ook de trainer van Standard Luik is geen onbekende. Michel Preud'homme maakte in zijn actieve voetballoopbaan naam als keeper. Op het WK 1994 werd hij uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi. Hiervoor kreeg hij de Yashin Award. Preud'homme keepte slechts voor drie clubs: Standard Luik, KV Mechelen en Benfica.
Na zijn spelerscarrière werd Preud'homme trainer. Tussen 2001 en 2008 werkte hij ook al als trainer (en technisch directeur) bij Standard Luik. Daarna was hij trainer bij KAA Gent, FC Twente, Al Shabab, Club Brugge en sinds kort is hij weer aan de slag gegaan als trainer van Standard Luik. Niet alleen is hij overigens de hoofdtrainer, Preud'homme is ook ondervoorzitter en technisch directeur.
Afgelopen seizoen:
Preud'homme is bij Standard Luik overigens de opvolger van Ricardo Sa Pinto. Die trainer won vorig jaar met de club de beker en werd daarnaast tweede in de Belgische competitie. Dat klinkt als een prima prestatie, maar in de reguliere competitie eindigde Standard Luik ternauwernood als zesde met liefst 23 punten minder dan Club Brugge (de uiteindelijke kampioen). In de play-offs was Standard Luik op het juiste moment in vorm en zodoende kon men alsnog tweede worden.
Daarnaast werd - zoals gezegd - de Belgische beker gewonnen. In de halve finale werd Club Brugge over twee wedstrijden verslagen, waarna in de finale werd gewonnen van KRC Genk. In het afgelopen seizoen speelde Standard Luik geen Europees voetbal.
De laatste keer dat Standard Luik wel Europees voetbal speelde, was in het seizoen 2016/2017. Destijds was het in de groepsfase van de Europa League onder meer ingedeeld bij Ajax. In Amsterdam eindigde het treffen in een 1-0 zege voor Ajax (doelpunt Kasper Dolberg), terwijl het in Luik in 1-1 eindigde (namens Ajax scoorde Anwar El Ghazi). Standard Luik werd uitgeschakeld en speelde sindsdien geen Europees voetbal meer. Grappig feitje: Standard Luik begint dus een nieuw Europees avontuur tegen de club waar het vorige Europese avontuur tegen werd afgesloten.
Nieuw seizoen:
Standard Luik speelde dit seizoen tot dusverre twee officiële wedstrijden. In de strijd om de Belgische Supercup werd er met 2-1 verloren van Club Brugge. In die wedstrijd moest aanvoerder Pocognoli zich al na een halfuur noodgedwongen laten vervangen. Vanwege zijn blessure kon de ex-AZ'er ook niet meedoen in de eerste competitiewedstrijd. Dit duel werd wél gewonnen: in een doelpuntrijk duel werd KAA Gent met 3-2 verslagen.
Preud'homme kiest er vooralsnog voor om Standard Luik in een 4-3-3 opstelling te laten spelen. De keuzeheer kiest voor Ochoa als doelman (al keepte Gillet in de Supercup), terwijl de verdediging - normaal gesproken - bestaat uit Pocognoli, Laifis, Luyindama en Cavanda. Bij afwezigheid van Pocognoli is Fai zijn vervanger.
Op het middenveld zien we de namen van Agbo, Marin en Bastien terug. Zij vormden zowel tegen Club Brugge als tegen KAA gent het middenveld. Voorin is het nog stuivertje wisselen. Mpoku lijkt in ieder geval verzekerd van een basisplek. Hij speelde tot nu toe beide duels en was tegen KAA Gent zelfs aanvoerder. Verder stonden in de competitie Emon en Djenepo in de basis. Richting het heenduel met Ajax van dinsdag 7 augustus speelt Standard Luik op vrijdagavond op bezoek bij Waasland-Beveren.
Stadion:
Standard Luik speelt haar thuiswedstrijden in het Maurice Dufrasne Stadion. Het stadion, dat een typisch Brits uiterlijk heet, biedt plaats voor 27.670 toeschouwers. Nieuw is het stadion niet. Het stadion werd namelijk gebouwd in 1909, al is er in 1999 nog eens verbouwing geweest. Daarnaast speelt Standard Luik haar wedstrijden op natuurgras.
Het Maurice Dufrasne Stadion van Standard Luik.
Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie