Zeer matig Ajax speelt op de valreep nog gelijk tegen Excelsior

door Robin Ridder 6700

Ajax heeft het competitieduel met Excelsior met 2-2 gelijkgespeeld. In Amsterdam kwam Ajax op 1-0, maar sloeg de wedstrijd helemaal om na een penalty voor de bezoekers en een rode kaart voor Steven Bergwijn. Ajax was niet goed genoeg om met tien man tot een overwinning te komen. Een late gelijkmaker van Chuba Akpom zorgde voor een punt. Door dit gelijkspel kan NEC bij een overwinning over Ajax heen op de ranglijst.

De eerste minuten van de wedstrijd begonnen beide partijen afwachtend. Beide ploegen leken besluiteloos aan de bal en kwamen niet tot grote kansen. In de twaalfde minuut was Mika Godts degene die voor het eerste gevaar zorgde. Na een goede actie schoot de Belg tegen keeper Van Gassel aan. Na een kwartier kwam de grootste mogelijkheid van de kant van Excelsior. Baas werd vrijgespeeld en kon vrij schieten. Rulli kreeg de bal recht op zich af geschoten. Ajax was in de eerste fase van de eerste helft erg matig en combineerde moeizaam.

Na een kwart wedstrijd wist Ajax de ban te breken. Taylor gaf na een goede aanval knap voor. Voor de goal was Devyne Rensch het meest alert en hij wist de bal tegen de touwen te schieten. In de 32e minuut kreeg Ajax een enorme klap te verwerken. Steven Bergwijn hield vast in de zestien meter waardoor Excelsior een penalty krijgt. Na een lange VAR-check kreeg de Ajax-aanvoerder ook nog eens een rode kaart van scheidsrechter Van der Eijk. De gifbeker moest helemaal leeg in de eerste helft. Een minuut voor de rust moest Brian Brobbey naar de kant. De spits leek weer met fysieke klachten te kampen. Chuba Akpom verving de geblesseerde Brobbey.

De tweede helft begon weer niet geweldig. Ajax kwam lastig tot kansen en Excelsior loerde op de counter. Met een man minder was het niet makkelijk voor Ajax om dreigend te worden. Na 53 minuten werd het allemaal nog lastiger voor Ajax. Een afgemeten voorzet kwam op het hoofd terecht van Lamprou die de bal achter Rulli wist te koppen, 1-2 Excelsior. Na de voorsprong voor de bezoekers kon Ajax eigenlijk geen vuist meer maken. In de tweede helft vielen er een aantal jongens in waaronder Anton Gaaei. In de 80e minuut creëerde hij de grootste Ajax kans. Taylor kopte de voorste van de Deen helaas op de lat.

Vlak voor tijd wist Ajax alsnog een punt uit de wedstrijd te slepen. Na een goede individuele actie was het Akpom die in de rebound voor de gelijkmaker kon zorgen. Zodoende hield Ajax alsnog een punt over aan het duel met Excelsior, al kan ook gesteld worden dat er twee dure punten zijn verloren. NEC kan zondag - wanneer het in eigen huis speelt tegen AZ - over Ajax heen op de ranglijst. Ajax heeft nu twee punten meer dan de Nijmegenaren, maar wel een duel meer gespeeld. FC Utrecht kan bij een zege tot op één punt van Ajax komen.

FT | Ajax - Excelsior (2-2)

Rulli; Rensch, Sutalo, Kaplan (Sosa 80'), Hato; Tahirovic (Gaaei 68'), Mannsverk (Van den Boomen 80'), Taylor; Godts (Rijkhoff 80'), Brobbey (Akpom 44'), Bergwijn

Pasveer, De Graaff, Gaaei, Akpom, Medic, Rijkhoff, Van den Boomen, Vos, Sosa, Fitz-Jim, Gooijer