Bayer Leverkusen verlengt historische reeks en gaat samen met Atalanta naar EL-finale

door Jon van Dam 238

De finale van de Europa League wordt op woensdag 22 mei gespeeld tussen Bayer Leverkusen en Atalanta. De ploeg van Xabi Alonso ontsnapte in eigen huis aan de eerste nederlaag van het seizoen, terwijl Atalanta de eerste Europese finale bereikte in de clubhistorie.

Het heenduel tussen tussen Atalanta en Olympique Marseille eindigde vorige week in een 1-1 gelijkspel. Dat betekende dat er tijdens de return nog alles kon gebeuren. Atalanta kwam in de eerste helft na dertig minuten spelen op 1-0 door een doelpunt van Ademola Lookman. In het tweede bedrijf stelde de ploeg van Gian Piero Gasperini orde op zaken door met 3-0 te winnen. Matteo Ruggeri en El Bilal Touré waren verantwoordelijk voor de latere treffers.

Vorige week wist Bayer Leverkusen met 0-2 te winnen op bezoek bij AS Roma. Zodoende hadden zij een goede uitgangspositie voor de terugwedstrijd. De Duitsers kwamen ondanks een overwicht in de eerste helft op achterstand via een penalty van Leandro Paredes. In de tweede helft maakte de Argentijn ook de 0-2 vanaf de stip.

Leverkusen leek voor het eerst dit seizoen te gaan verliezen, maar sleepte in extremis toch nog een gelijkspel uit het vuur door een eigen goal van Gianluca Mancini en een treffer van Josip Stanisic. De overwinning betekent dat Leverkusen maar liefst 49 officiële wedstrijden ongeslagen is. Daarmee is het oude record van Benfica (48) verbeterd.

FT | Atalanta - Olympique Marseille (3-0) (4-1)