Er waren genoeg vragen, maar ze zijn niet gesteld of de raad van commissarissen (RvC) heeft ze vakkundig weg weten te werken. Dat is de conclusie die na de aandeelhoudersvergadering getrokken mag worden.
Waar de bezoekers op Ajax Showtime duidelijk in hun opinie weergeven dat er grote onvrede is binnen de club, deden de RvC en de directie alsof er niets aan de hand was en gooiden het op 'een arbeidsconflict' tussen Wim Jonk en de directie. 'Het Plan Cruijff gaat gewoon door', is de boodschap. Een aandeelhouder zette de RvC even op scherp door te stellen dat men wel doet alsof het Plan Cruijff wordt gevoerd, maar dat dit helemaal niet zo is.
Daarop antwoordde de RvC dat er een verschil tussen plan en uitvoering. De raad heeft nog steeds voor honderd procent de intentie om Cruijff te volgen, maar de uitvoering is gebrekkig. Listig omschreven, voor de aandeelhouder lastig om tegenin te gaan. Zoals ook de opzet van de RvC om de zaak Jonk aan het begin van de vergadering te bespreken. Aandeelhouders die nog vragen hadden, konden die bij de rondvraag aan het eind niet meer stellen, want het punt was al besproken.
Helaas ontbrak het bij de meeste vragenstellers aan vuur en kennis. Zo vroeg een aandeelhouder op leeftijd of Johan Cruijff nog een officiële functie heeft bij Ajax. Dan denk ik, kom je weleens op Ajax Showtime? Zonde van de tijd. Dat gebeurde vrijdag toch te vaak. Er was maar één vragensteller die het rapport van Tscheu la Ling leek te hebben gelezen, niet geheel onbelangrijk voor deze AVA.
De enige die de beuk erin had kunnen gooien was Hennie Henrichs namens de bestuursraad, dat 73 procent van de aandelen in haar bezit heeft. Maar het leek alsof hij vooraf een herenakkoord had gesloten met de RvC. Maar liefst tot tweemaal toe verdedigde hij expliciet het beleid van de raad. De RvC heeft volgens Henrichs lang genoeg geprobeerd om de brand in het Technisch Hart te blussen, vandaar dat ze achter het beleid van de club staan. Ook toen een aandeelhouder een motie wilde indienen om Keje Molenaar een bemiddelingspoging te laten doen hield de bestuursraadvoorzitter voet bij stuk.
Het is spijtig dat de bestuursraad geen gebruik maakt van het controlerende orgaan dat de AVA is. Er hadden genoeg kritische vragen gesteld kunnen worden, maar ze acteren onder één noemer met de RvC. Waardoor de AVA, zoals ook wel verwacht, werd gedegradeerd tot een eenzijdige RvC-show. Dat de raad bij de aanstelling dan ook vergeten was om de andere grotere aandeelhouders (Adrie Strating en Delta Lloyd) in te lichten voor de aanstelling van Dolf Collee en Edwin van der Sar, want ze hadden wel overlegd met de grootaandeelhouder, zegt wel genoeg over hoe serieus de organisatie naar de aandeelhouders kijkt.
Daags na de AVA staan er nog wel veel belangrijke vragen open. Wat gaat er gebeuren met het Technisch Hart? Worden de contracten van Dennis Bergkamp, Marc Overmars etc. aangepast zodat ze niet meer conflicteren? Hoe gaat de club Cruijff binnenboord houden? Is het nog geloofwaardig om een Plan Cruijff te volgen als de bedenker, Cruijff, zich tegen de manier van uitvoering van dit plan keert? Wat gaan de leden doen op 17 december bij de ledenvergadering? Gaan ze het vertrouwen in de bestuursraad opzeggen? Wie worden de nieuwe commissarissen in de RvC?
Genoeg om over na te denken, zeker voor de RvC. Maar niet met Hans Wijers, want hij vertrekt op de BAVA. De voorzitter 'nam zijn verantwoordelijkheid' door nog een paar maandjes langer te blijven. We zijn benieuwd of Wijers deze problemen voor die tijd ongedaan weet te maken. Het is ze in anderhalf jaar gerotzooi in het technisch hart ook niet gelukt. Wat dat betreft is het misschien wel goed dat Wijers vertrekt, want het probleem oplossen doet hij niet. Hij laat het huis brandend achter en vertrekt met een Ajax-balletje, die de aandeelhouders kado kregen bij de vergadering, onder zijn arm via de achterdeur. Het staat er allemaal 'organisatorisch en financieel goed voor'. Aldus, de tendens van de AVA.
Sjoerd Valkering
sv@ajaxshowtime.com
Plaats reactie