De Nederlandse landskampioen is vanaf 2024, wanneer de nieuwe opzet van de Champions League ingaat, verzekerd van een bedrag dat 'tussen de zeventig en negentig miljoen euro' in ligt, zo vertelt Gijs de Jong aan het NRC. Het miljardenbal moet er vanaf 2024 totaal anders uitzien.
Ajax verdiende dit seizoen nog veertig miljoen euro aan haar deelname aan de Champions League, maar dat wordt volgens de berekeningen van De Jong, directeur van de Eredivisie CV, vanaf 2024 een bedrag van tussen de zeventig en negentig miljoen. Ter vergelijking: normaal gesproken verdelen alle Eredivisieclubs bij elkaar een bedrag van rond de tachtig miljoen. 'Als drie keer achter elkaar dezelfde club zich plaatst, trek je de Eredivisie totaal uit elkaar. Dan krijg je de scheiding tussen de haves en de have nots.'
Dat bedrag vloeit voort uit de nieuwe opzet van de Champions League, die vanaf 2024 in moet gaan. De grote aanjagers hierachter zijn de UEFA en de ECA, een organisatie waar de grootste Europese clubs zich aan verbinden. Voorzitter daarvan is Andrea Agnelli, voorzitter van Juventus. Edwin van der Sar is vice-voorzitter en zou de nieuwe opzet voorgesteld hebben.
Meer Champions League-voetbal
Die opzet is significant anders dan hoe het miljardenbal nu is. Zo moeten er 225 wedstrijden gespeeld worden tegenover de 125 van dit seizoen. Dit heeft haar invloed op de speelschema's van de nationale competities en verkleint de relevantie van diezelfde competities. Althans, dat is de angst die leeft bij De Jong. 'Bij een groei van miljarden (van de Champions League, red.) moet een andere competitie de rekening betalen.' Dit zou volgens hem invloed kunnen hebben op toekomstige tv-contracten van de Eredivisie.
In de nieuwe opzet gaat het aantal deelnemers in de Champions League van 32 naar 36. De traditionele groepsfases vervallen en in plaats daarvan komt één ranglijst met alle deelnemers. In die fase spelen clubs tien groepsduels, dus lang niet tegen iedereen, en wordt er niet twee keer tegen dezelfde opponent gespeeld. De bovenste acht clubs gaan uiteindelijk door naar de achtste finales, terwijl alle clubs daaronder, tot en met nummer 24, een tussenronde moeten spelen.
De knock-outfase kent een soort tennismodel. Kortom: de nummer één uit de poule van 36 speelt tegen de nummer zestien, de nummer twee tegen nummer vijftien en de nummer drie tegen de club die veertiende werd. Een dergelijke opzet kent de Nederlands play-offs voor Europees voetbal ook, maar dan op veel kleinere schaal.
De nieuwe opzet is nog niet officieel vastgesteld. Naar verwachting volgt er volgende maand een definitief besluit over hoe de Champions League er na 2024 uit moet zien.
Plaats reactie