Ajax houdt zo'n 36 miljoen euro over aan het afgelopen Champions League-avontuur. Een plek bij de laatste zestien van het miljardenbal had de club aan ruim twaalf miljoen euro extra kunnen helpen, maar dankzij de nederlaag tegen Atalanta Bergamo rest de Amsterdamse club nu Europa League-voetbal na de winterstop.
Eerder viel op deze site al te lezen wat Ajax verdiende aan haar deelname aan de Champions League. De club kreeg een startpremie van 14,5 miljoen euro en daar kwam nog een coëfficiënt-premie van 19,8 miljoen euro bij. Die premie is gebaseerd op een rangschikking van de deelnemende clubs op basis van de laatste tien jaar. Ajax ontving tot slot ook nog een som uit de marketpool. Die som bedroeg dit jaar 18,8 miljoen euro. Bij elkaar leverde de deelname aan de Champions League Ajax dus 36,1 miljoen euro op.
Dankzij twee overwinningen en een gelijkspel komen daar nog 6,3 miljoen euro aan premies bij. In de groepsfase van de Champions League krijgt een club namelijk 2,7 miljoen euro voor een zege en 900.000 euro voor een gelijkspel. Bij elkaar stroomt er dus zo'n 42,4 miljoen euro bij Ajax binnen aan Champions League-premies.
Van dat bedrag levert Ajax ook nog enkele miljoenen euro's in. Zo leverde Ajax eenmalig drie miljoen euro in voor de solidariteitsbijdrage naar aanleiding van de coronacrisis. Ajax staat ook 2,5 miljoen euro af aan de Eredivisie als gevolg van de veranderagenda. Bovendien staan de deelnemende clubs uit de Champions League naar schatting 3,6 procent van hun premies af aan de UEFA, omdat het verlies van het afgelopen seizoen de komende jaren goedgemaakt moet worden. Dit seizoen kwam dat voor Ajax neer op een bedrag van 1,3 miljoen euro.
Waar Ajax het seizoen begon met een startpremie van zo'n 29,3 miljoen euro eindigt de reeks aan inkomsten op 35,6 miljoen euro. Met de 500.000 euro die Ajax krijgt voor de plaatsing voor de zestiende finales komt dat bedrag uit op 36,1 miljoen euro. Ajax betaalt daarvan de premies voor de spelers, maar ook de kosten voor thuis- en vooral de uitwedstrijden. Bovendien loopt Ajax ook de nodige miljoenen euro's mis aan recettes. Per thuiswedstrijd mist Ajax gemiddeld ruim 2,2 miljoen euro aan recettes. De Amsterdamse club had in de groepsfase 6,8 miljoen euro aan recettes kunnen verdienen. Bovendien moet Ajax 0,6 miljoen euro aan compensatie aan sponsoren en business-relaties terugbetalen. Zodoende 'kost' dat Ajax zo'n 7,5 miljoen euro.
Europa League-premies behoorlijk lager
Een plek in de achtste finales in de Champions League zou Ajax 9,5 miljoen euro opleveren. Een plek in de zestiende finales zorgt nu voor 500.000 euro aan inkomsten. Overleeft Ajax die ronde en bereikt het de achtste finales van de Europa League zorgt dat voor 1,1 miljoen euro aan inkomsten.
De verschillen met de Champions League zijn zodoende erg groot. Een kwartfinale in het miljardenbal is goed voor 10,5 miljoen euro, terwijl diezelfde ronde in de Europa League slechts 1,5 miljoen euro oplevert. Een plek in de halve finale van de Europa League zou Ajax 2,4 miljoen euro opleveren, terwijl die ronde in de Champions League goed zou zijn voor twaalf miljoen euro aan inkomsten. Een finaleplek in de Europa League zorgt voor 4,5 miljoen euro aan inkomsten, terwijl een Champions League-finale zou zorgen voor 15 miljoen euro aan inkomsten. De Europa League winnen levert de winnaar 4 miljoen euro op. Bij elkaar kan Ajax aan premies dit seizoen nog 13,5 miljoen euro vergaren, al moet het daarvoor wel de Europa League winnen.
De premies in de Europa League gaan echter al bijna op aan de kosten omtrent zowel thuis- als uitwedstrijden. Voor thuiswedstrijden moet Ajax de Johan Cruijff ArenA afhuren, terwijl de club voor uitwedstrijden een vliegtuig - voor drie dagen - en een hotel moet afhuren. Normaal kan Ajax die kosten ruimschoots compenseren met zo’n 2,2 miljoen euro aan recettes per thuisduel, maar nu hakken de kosten erin.
Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)
Plaats reactie