Nadat Ajax donderdagavond op spectaculaire wijze op bezoek bij Schalke 04 een plek in de halve finales van de Europa League veiligstelde, verdween het vandaag in de grabbelton bij de UEFA. Het Franse Olympique Lyonnais, ook wel bekend van het incident met de 'Knipoogkroaat', werd aan de Amsterdammers gekoppeld. De vraag is echter wat voor een ploeg de ploeg van Peter Bosz nou daadwerkelijk treft. Ajax Showtime zocht het uit.
Olympique Lyon is opgericht in 1899 en staat onder leiding van de bekende voorzitter Jean-Michel Aulas. Sinds 2016 speelt Olympique haar thuiswedstrijden in het nieuwe stadion ‘Parc Olympique Lyonnais.’ Bijnaam van club is ‘Les Gones’ oftewel ‘de jongens.’ Aartsrivaal van de Franse club is AS Saint-Etienne. Deze meer dan beladen wedstrijd wordt ook wel de Derby du Rhône genoemd.
In het huidige seizoen staat Lyon op dit moment 4e in de competitie met 54 punten uit 32 wedstrijden. Koploper AS Monaco heeft 77 punten uit 32 wedstrijden. PSG heeft evenveel punten, alleen een wedstrijd meer gespeeld. Nummer drie Nice heeft 73 punten bij elkaar gesprokkeld in 33 duels. Meer dan een 4e plaats in de competitie zit er op dit moment dus niet in voor Lyon, dat zich zo vol kan richten op de Europa League.
Olympique Lyon probeert de achterstand die het heeft, op met name PSG, te overbruggen door het doen van creatieve aankopen (Memphis Depay), en het ontwikkelen van jonge talenten. De talentenfabriek van Olympique Lyon draait de laatste jaren op volle toeren. Wereldtoppers als Karim Benzema (Real Madrid) en Samuel Umtiti (FC Barcelona) zijn een product van de jeugdopleiding van de Fransen.
Europese route
Het seizoen 2016-2017 begon Olympique Lyon in de Champions League. Hierin eindigde het achter Juventus en Sevilla als derde in Groep H. In de eerste knock-out ronde in de Europa League was AZ Alkmaar de tegenstander, na een 1-4 uitoverwinning in Alkmaar volgde een 7-1 thuiszege. Hierna kwam de Italiaanse topclub AS Roma uit de koker. Na een 4-2 thuisoverwinning was een 2-1 uitnederlaag voldoende om door te bekeren in de Europa League. In de kwartfinale wachtte vervolgens de Turkse topclub Besiktas. Na een 2-1 overwinning in eigen huis werd er in Istanbul met 2-1 verloren. De zenuwslopende penaltyserie die volgde werd uiteindelijk door Olympique Lyon in haar voordeel beslist: 6-7.
Speelwijze
Olympique Lyon startte het seizoen in een 1-4-3-3 (punt naar achteren) formatie. Na enkele tegenslagen stapte coach Bruno Génésio over op een 1-3-5-2 formatie. Op dit moment wordt er weer voornamelijk 1-4-3-3 gespeeld door de club uit Lyon, waarbij bij de teamfunctie verdedigen ook wel doorgeschakeld wordt naar een 1-4-4-2 systeem. Hoge pressing wordt afgewisseld met compactheid rond de middenlijn om vervolgens in de omschakeling toe te slaan. (“hotzone”: compacte zone rondom 20 meter over/voor de middenlijn)
Spelers
De teamsamenstelling van Olympique Lyon is vergelijkbaar met Ajax. De Franse club kent een aantal grote talenten, en heeft tevens een aantal ervaren spelers in zijn gelederen. Zo worden jongens als Maxwel Cornet (20jr), Corentin Tolisso (22 jr), Lucas Tousart (20 jr) en Mouctar Diakhaby (20 jr) gezien als grote talenten op de Franse en Europese velden. Christophe Jallet (33 jr) en Mathieu Valbuena (32 jr) zijn de mannen die de kar moeten trekken. Naast deze talenten heeft Lyon nog een aantal klasbakken rondlopen als Sergi Darder, Nabil Fekir en natuurlijk Memphis Depay. Blikvanger op dit moment van Olympique is natuurlijk spits Alexander Lacazette. De spits wordt door vrijwel elke Europese topclub intensief gevolgd.
Statistieken SciSkill index
Binnen de SciSkill index beschikt op dit moment (de waarden in de SciSkill zijn fluctuerende waarden) keeper Anthony Lopes over de hoogste SciSkill met 89,9. Na de doelman volgt, logischerwijs, aanvaller Alexandre Lacazette. Wat betreft de potentiescore beschikt verdediger Davinson Sanchez bij Ajax momenteel over een potentiescore van 134. Deze score wordt gecorrigeerd naarmate hij meer wedstrijden speelt op het hoogste niveau. In Nederland heeft Ajacied Joël Veltman de hoogste SciSkill, namelijk eentje van 96,5. Bij Lyon beschikken Maxwel Cornet en Corentin Tolisso over de hoogste potentiescores en maakten Mouctar Diakhaby en Lucas Tousart de sterkste ontwikkeling door volgens de SciSkill index.
Om deze cijfers goed te kunnen interpreteren is het handig om te weten hoe deze scores berekend worden. Op de site van SciSports valt te lezen: 'De SciSkill Index is een methode om het huidige niveau en het potentiële niveau van een speler in te schatten. De index is gebaseerd op resultaten (doelpunten voor en doelpunten tegen), het niveau van de tegenstander, het aantal gespeelde minuten, het aantal wedstrijden in een bepaalde periode (hierdoor wordt er rekening gehouden met afwezigheid door bijvoorbeeld blessures), de positie van de speler op het veld en het niveau van de competitie. Dit alles wordt elke keer als een speler een wedstrijd speelt geüpdate.'
Om vervolgens de score bereken wordt er gekeken naar specifieke facetten: 'Goals tegen rating, Goals voor rating, defensieve contributie, aanvallende contributie en de rating van de competitie. Defensieve spelers zullen een hogere defensieve contributie en een lagere aanvallende contributie hebben. Terwijl het tegenovergestelde uiteraard geldt voor aanvallend ingestelde spelers. Dit betekent dat als de defensieve contributie van een speler hoger is en zijn team een doelpunt tegen krijgt, dit meer invloed heeft op zijn individuele score.'
Met deze uitleg in ons achterhoofd kunnen we vervolgens kijken naar de scores van de twee meest talentvolle verdedigers volgens de index van beide ploegen. Davinson Sánchez komt in deze vergelijking met Mouctar Diakhaby als de winnaar uit de bus wat betreft het niveau op dit moment en op het gebied van de potentiescore (stippellijn).
Vervolgens zijn bovenstaand nog de snelste groeiers van beide ploegen bijgevoegd. Bij Ajax zijn dit uiteraard Kasper Dolberg, Justin Kluivert en ook David Neres. Bij Olympique Lyon moeten we wat betreft groeibriljanten op dit moment letten op Gnaly Cornet, Corentin Tolisso, Lucas Tousart en Mouctar Diakhaby.
Door Niels Engelman (niels.engelman@gmail.com | @nielsengelman)
Plaats reactie