Fiorentina wint in extremis, Olympiakos stunt bij Aston Villa

door Jip Jesse 29

Fiorentina heeft donderdagavond de eerste halve finale van de Conference League gewonnen van Club Brugge. In een doelpuntrijk duel scoorde de ploeg uit Florence in blessuretijd de winnende 3-2. Olympiakos boekte een zeer knappe zegen bij Aston Villa: mede door een hattrick van Ayoub El Kaabi wonnen de Grieken met 2-4

In Birminham kwamen de gasten brutaal op voorsprong middels een treffer van spits El Kaabi na iets meer dan een kwartier spelen. Na een klein halfuur spelen was het dezelfde El Kaabi die een steekbal van Daniel Podence op waarde wist te schatten en de score op Villa Park verdubbelde. Zodoende moest de thuisploeg in de achtervolging. In een wedstrijd die niet bol stond van kansen lukte het Villa alsnog de achterstand voor rust te verkleinen. Ollie Watkins - goed voor negentien Premier League doelpunten dit seizoen - schoot de bal koeltjes diagonaal de verre hoek in.

Na rust poetste Villa de in de eerste helft opgelopen achterstand aanvankelijk snel weg. Diaby was namens de Engelsen trefzeker. De gelijke stand was echter van korte duur nadat El Kaabi zijn hattrick vanaf de stip voltooide, en het daarmee 2-3 werd voor de Grieken. Tien minuten later verschafte Olympiakos zichzelf weer een marge van twee ten opzichte van Villa door een treffer van Santiago Hezze. Deze marge bleef in stand door een gemiste strafschop van Douglas Luiz. Zodoende moet de ploeg van Unai Emery een verschil van twee doelpunten zien weg te poetsen bij de return op Grieks grondgebied. Dit resultaat is overigens niet gunstig voor Ajax. Hoe dat precies zit, lees je hier.

FT| Aston Villa - Olympiakos (2-4)

Opstelling Aston Villa:

Olsen; Cash,Lenglet, Konsa, Digne; Rogers (Durán 74'), McGinn, Luiz, Diaby (Iroegbunam 85'); Watkins, Bailey (Zaniolo 85').

Opstelling Olympiakos:

Tzolakis; Rodinei, Retsos, Carmo, Ortega (Richards 46'); Hezze, Iborra, Chiquinho; Podence (Horta 70'), El Kaabi, Fortounis.

0-1 Ayoub El Kaabi (17')
0-2 Ayoub El Kaabi (29')
1-2 Ollie Watkins (45')
2-2 Moussa Diaby (52')
2-3 Ayoub El Kaabi (56')
2-4 Santiago Hezze (67')

De andere finale was eveneens doelpuntrijk. De ploeg uit Florence kwam zeer goed uit de startblokken. Riccardo Sottil kreeg de bal rond het zestienmetergebied en krulde hem fraai buiten het bereik van Brugge-doelman Nordin Jackers. Lang van de voorsprong genieten kon La Viola echter niet. Na tussenkomst van de var legde scheidsrechter Michael Oliver de bal op de stip wegens een handsbal van Fiorentina-aanvoerder Cristiano Biraghi. Hans Vanaken faalde niet van de stip en zorgde voor de gelijkmaker. Andrea Belotti wist op zijn beurt met een kort verdekt schot tot scoren de 2-1 ruststand op het scorebord te zetten.

Na rust moest Brugge-verdediger Raphael Onyedika het veld verlaten na twee keer in korte tijd een gele prent te hebben gepakt. Dit weerhield Igor Thiago er echter niet minuten later namens de Belgen voor de 2-2 aan te tekenen. Uiteindelijk trok Fiorentina donderdagavond aan het langste eind: invaller M’bala Nzola maakte diep in de blessuretijd de winnende. Op 8 mei zal de return plaatsvinden.

FT| Fiorentina - Club Brugge (3-2)