Ajax O18 zet reuzenstap richting titel na zege tijdens mini-Klassieker

door Jesse ter Haar 196

Ajax O18 heeft vrijdagavond een reuzenstap gezet richting het voorjaarskampioenschap. De Amsterdammers namen het als koploper op tegen de nummer twee in de mini-Klassieker en dat werd een succes voor de uitploeg. Twee doelpunten van Don-Angelo Konadu hielpen de talenten van Ajax naar een 1-3 overwinning op Feyenoord.

FT | Feyenoord O18 - Ajax O18 (1-3)

Het eerste noemenswaardige moment van de wedstrijd leverde direct een doelpunt op. Jan Faberski snelde buitenom bij zijn tegenstander en werd in het strafschopgebied neergehaald: penalty voor Ajax. Het was Don-Angelo Konadu die achter de bal ging staan en de verantwoordelijkheid met succes nam voor de 1-0. Het duel liep vervolgens niet bepaald over van de kansen en het duurde dan ook tot de 25ste minuut voordat de Amsterdammers weer gevaarlijk werden. Feyenoord had in die fase met name de bal op de helft van Ajax, maar de Rotterdammers konden niet voorkomen dat Skye Vink teamgenoot Faberski de diepte in kon sturen. Vlak voordat hij kon uithalen echter, tikte een speler van Feyenoord de bal weg middels een sliding.

In de laatste vijf minuten voor het verstrijken van de eerste helft regende het kansen op Sportpark Varkenoord. Eerst was het Feyenoord dat na balverlies van Avery Appiah een schot van afstand kon wagen, maar de bal ging over het doel van Ajax-goalie Paul Reverson. Hierna volgde er een serieuze kans voor Tijn Peters. Hij ontving de bal na opnieuw goed werk van Faberski en leek de hoek voor het uitkiezen te hebben, maar hij plaatste zijn schot net langs de verkeerde kant van de paal. Tot slot was het Lucas Jetten die de bal na een goede versnelling teruglegde op Vink, maar de spits schoot de bal voorlangs. Zodoende bleef het bij rust bij 1-0.

Er volgde een lange onderbreking en dat had alles te maken met een blessure bij het arbitrale trio. Er werd een vervanger gevonden en dus konden de spelers na bijna een halfuur weer aftrappen. Al binnen enkele minuten kwam Feyenoord bijna langszij, maar de paal bood redding voor de Amsterdammers. Niet veel later kreeg de thuisploeg ook een kans op de rand van het strafschopgebied, maar de bal werd over het doel gekruld. Hierna was het weer aan Ajax, waarbij Vink profiteerde van een fout van Feyenoord en via een combinatie met Faberski vervolgens Appiah wist te bereiken. Hij schoot echter recht op de goalie van Feyenoord af. Vier minuten later werd het alsnog 0-2. Peters ontving de bal aan de rechterkant van het veld, wachtte op Faberski en gaf de bal op het juiste moment mee. De linkspoot liep door richting het doel en schoot in de korte hoek binnen.

Voor als er nog twijfels waren over wie de wedstrijd zou gaan winnen, werd dat zo’n twintig minuten voor tijd volledig weggenomen. Peters zette druk op de laatste verdediger van Feyenoord en deed dat met succes. Hij ging op het doel af en leek de 0-3 te gaan maken, maar hij werd in het strafschopgebied gevloerd door een verdediger. Het leverde Konadu nog een strafschop om te nemen op en ditmaal schoot hij de bal overtuigend laag in het zijnet. Feyenoord probeerde het hierna nog wel, maar had een loodzware opdracht voor de boeg. Een kwartier voor tijd kwamen de Rotterdammers in kansrijke positie uit en werd er vanaf een meter of elf geschoten, maar Nick Verschuren gooide zich voor de bal en bespaarde doelman Reverson werk.

Het laatste gevaarlijke momenten voor Ajax ontstond via Konadu en Peters. Eerstgenoemde passeerde zijn tegenstander aan de linkerkant van het veld en speelde de bal naar de tweede paal, waar Peters stond te wachten. Een verdediger kon de bal echter nog net aantikken, waardoor Peters de bal er niet in kreeg. De absolute slotfase was vervolgens voor Feyenoord. In de negentigste minuut werd de bal door Verschuren nog voor de lijn weggehaald, maar in de blessuretijd viel de aansluitingstreffer alsnog. Reverson zag een bal laat aankomen en moest een rebound weggeven, die van dichtbij hard en hoog werd binnengeschoten. Verder dan dat kwam het niet en dus eindigde de mini-Klassieker in 1-3.

Ajax O18 doet goede zaken

De overwinning op Feyenoord betekent bijzonder goed nieuws voor Ajax O18. Door de zege staan de Amsterdammers immers zes punten voor op de grootste concurrent in de titelrace. Het betekent dat Feyenoord alleen nog maar in punten gelijk kan komen en op doelsaldo kampioen kan worden. Het doelsaldo van Ajax (+23) is echter een stuk beter dan dat van Feyenoord (+6). Mocht Ajax O18 daadwerkelijk kampioen worden van het najaar, dan volgt er nog een beslissende kampioenswedstrijd tegen de kampioen van de voorjaarscompetitie: AZ. Met het oog op de Youth League is dat een belangrijk streven. Ajax O18 kan alleen in de Youth League terecht komen als de hoofdmacht van de Amsterdammers Champions League voetbal afdwingt, of door zelf kampioen te worden. Mocht Ajax O18 landskampioen worden, plaatsen ze zich voor het domestic path van de Youth League.